Ornellaia, a szupertoszkán legenda

Polyák Dóra
2016. január 05., 20:54


A Zwack Látogatóközpontban egy kis időre részesei lehettünk a toszkán életérzésnek, miközben betekintést nyertünk a szupertoszkán borok történetébe. Zwack Izabella az Ornellaia legendáról mesélt nekünk.
Ornellaia, a szupertoszkán legenda
Az idillikus toszkán kép: a dimbes-dombos szőlő- és olívaültetvényei között kanyargó ciprusokkal szegélyezett utak közül az egyik leghíresebb a Bolgheri-be vezető Viale dei Cipressi, azaz a ciprus út. Toszkána nyugati részén, a Tirrén tengerparton elterülő kis település a szupertoszkán bor szülőhelye.

Mario Incisa della Rocchetta báró az 1940-es években a hagyományokkal ellentétben a bordeaux-i hasonlóságot felismerve cabernet sauvignon és merlot fajtákat telepített a toszkán tengerparti területre. Majd 1968-ban megjelent az első Sassicaia, ami 85% cabernet sauvignonból és 15% cabernet francból állt, ez mind a szőlőfajták, mind a készítés módja szempontjából Olaszországban újdonság volt. A bor egyből sikert aratott nem csak Toszkánában, hanem az egész világon. A házasítás azonban nem fért bele az olasz bortörvény szabályzatába, ezért született meg a „szupertoszkán” kifejezés.

A Bolgheri DOC 1984 óta létezik, amit tíz évvel később módosítottak, amikor egyértelművé vált, hogy a régió legjobb vörösborai készülnek itt. Az engedélyezett szőlőfajták cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, sangiovese és petit verdot. Bolgheri szőlőültetvényein ma 3 család osztozik, míg az innen kikerülő borokat 50 pincészet készíti. Bár viszonylag rövid idő alatt világmárka született, a Bolgheri DOC a toszkán eredetvédett borok mindössze 2%-át teszi ki.

Bolgheri ikonikus pincészetét, a Tenuta Ornellaia-t 1981-ben Lodovico Antinori alapította, mely 2002-ben a kaliforniai Mondavi csoport, 2005-ben pedig a szintén toszkán Frescobaldi család tulajdonába került. Ma Európa egyik legnagyobb presztízsű borászata, ahol 1985-ben készült és 1988-ban került piacra az első bor. A pincészet 114 hektárnyi szőlőterülete két részre osztható, melyet a híres bolgheri-i ciprus fasor választ ketté.
 
Ornellaia, a szupertoszkán legenda
A borokat Zwack Izabella mutatta be

A 120 méter tengerszint feletti magasságban a környező hegyek védelme és az állandó tengeri szellő egyedi mikroklímát alakít ki, ami a szőlőnek tökéletes érést biztosít. Úgy tartják, Bolgheri-ben nincs rossz évjárat, lehetnek negatív tényezők, de azok a végén kiegyenlítődnek, a sok napsütésnek és a kiváló mikroklímának köszönhetően minden évben kiegyensúlyozottan jó minőség jellemzi a borokat.
 
A hordalékos és vulkanikus talajokra ültetett klasszikus szőlőfajták kiválóan érzik itt magukat. A siker nem csak az adottságokban rejlik, a szőlőre fordított idő kiemelkedően magas, 623 óra/ha az Ornellaia-nál, míg Toszkánában ez a mutató 245. 
 
Magyar vonatkozásban megemlítendő Gál Tibor, aki a hosszú ideig borászként dolgozott a pincészetnél és az 1998-ban elkészített bora a Wine Spectator szerint a legszebb tétel volt abból az évjáratból.
 
Miután kicsit közelebb kerültünk a szupertoszkán bor történetéhez, megkóstoltuk a pincészet három jellemző borát; a csúcs természetesen az Ornellaia, melyet a Le Serre Nuove és a Le Volte követ. A birtok ikonikus bora a 100% merlotból készülő Masseto, ami ma már szinte elérhetetlen.

Le Volte dell’Ornellaia 2013, Toscana IGT
 
A birtok harmadik számú bora, 50% merlot, 30% sangiovese és 20% cabernet sauvignon házasítása. A ház borának is nevezik, kiindulási pont a szupertoszkán stílussal való ismerkedéshez. Könnyed, friss, gyümölcsös bor, fűszerekkel és remek savakkal. Kiválóan párosítható az olasz paradicsomos tésztákhoz. 
 
Le Serre Nuove dell’Ornellaia 2012, Bolgheri DOC
 
A másodbor, ami már emlékeztet az Ornellaia karakterre, melyből az első évjárat 1999-ben jelent meg. Kézi, dupla válogatóasztalos ellenőrzés után az erjesztés acéltartályban, míg az almasavbontás hordóban történt, amit 15 hónapos barrique hordós és 6 hónapos palackos érlelés követett. Az 52%-ban merlot gerincű házasítást, 28%-ban cabernet sauvignon, 12%-ban petit verdot és 8%-ban cabernet franc egészíti ki. Megjelenésében mély rubin színű, szagolva a tipikus toszkán illat jellemző; bogyós gyümölcsök és gyógynövények. Kóstolva lédús, gyümölcsös korty, erdei gyümölcsökkel és édes fűszerekkel. A nagy testet komoly alkoholérzet lendületes savak és szép tannin egészíti ki. Elegáns, jó egyensúlyú bor, ami a toszkán húsételek mellé nagyszerű választás.

Ornellaia 2012, Bolgheri DOC Superiore 
 
Ornellaia, a szupertoszkán legenda
 
A pincészet zászlósbora, a borok Ferrarijaként emlegetik. 1985-ben készült az első évjárat, mely 1988-ban került forgalomba. A 2012-es évet hosszú, száraz, meleg idő jellemezte, az érési folyamat így egyenletes volt. Cabernet sauvignon (56%), merlot (27%), cabernet franc (10%) és petit verdot (7%) alkotja a házasítást. A különböző fajtákat acéltartályban erjesztették, majd 15 napig héjon áztatták, az almasavbontás 70%-ban új barrique hordóban történt. Egy éves hordós érlelés után került sor a házasításra, majd további 6 hónapig hordóban pihent. Forgalomba kerülés előtt 12 hónapig érlelődött palackban. 

Kóstoláskor mély bíbor, sötét tónusú, nagy koncentrációjú bor mozog a poharunkban. Illata mediterrán hangulatot idéző, meleg karakterű, gazdag és sokrétű. Az érett, sötét bogyós gyümölcsösséget a toszkán gyógynövények és fűszerek nagyszerűen egészítenek ki. Kóstolva a komoly test és a sűrű korty mellett a szerkezetet kiemelkedően szép egyensúly jellemzi. A szép savakat, bársonyos, integrálódott tannin és komoly, de nem túlzó alkohol harmonizálja. Szájban rétegzett ízvilág, a feketebogyós gyümölcsök mellett a hordós érlelésből származó cédrusos, avaros, pörkölt jegyek jönnek. Sűrű, összetett, elegáns bor. A rendkívül hosszú lecsengést mentolos, eukaliptuszos jegyek zárják. Kiváló érlelési potenciállal rendelkezik, az igazán nagy vörösborok egyike, amit a világon mindenhol ismernek. Ritka kuriózum, mely időt kíván, kóstolása életreszóló élmény.
Winelovers borok az olvasás mellé