Ősök, huszárok és Streit-Zagonyi borok Villányból


2023. április 18., 09:33


A Streit-Zagonyi Borászat borkóstolóval egybekötött megemlékezést tartott április 12-én Zágonyi Károly Honvéd Főhadnagy születésének 200. évfordulója alkalmából.
Ősök, huszárok és Streit-Zagonyi borok Villányból
A Streit-Zagonyi Borászat vezetőjének őse, Zágonyi Károly (Charles Zagonyi) az 1848-as szabadságharc tisztjeként harcolt Bem József tábornok seregében, akinek életét kétszer is megmentette. Később az amerikai polgárháborúban az északiak ezredeseként a „springfieldi hős” nevet kapta a Springfieldi csata – más néven Zágonyi lovasroham – kapcsán. 
 
A Streit-Zagonyi Borászat Villány kifinomult, elegáns arcát képviseli. A jó időben szüretelt, érett és nem túlérett szőlő, a kiváló területek, a remek fajtaszerkezet, a jól választott hordó, mind fontos elemei a Streit-Zagonyi mátrixnak.
 
Az április 12-i rendezvényen a kortörténeti és életrajzi előadáson túl a Zágonyi Károly nevét viselő pincészettel és annak boraival ismerkedhettünk meg. Az esemény egyik különlegessége a Zagonyi 200. születésnapja tiszteletére palackozott és róla elnevezett special edition vörösbor bemutatása és kóstolása volt. Az eseményt huszár hagyományőrzők felvonulása és egy a korszakról szóló virtuális kiállítás is színesítette.
 
Ősök, huszárok és Streit-Zagonyi borok Villányból
 
Milyen Streit-Zagonyi borokat kóstoltunk?
Streit-Zagonyi Muscat Ottonel 2022 - Illatában és ízében is virágos és kifejezett illatjegyek dominálnak, megjelenik egyfajta traubiszódás jelleg, de a szappanosság nélkül - amely ennél a fajtánál igen gyakori. A gasztronómiában már most nagyon kedvelik, jó párosíthatósága miatt.
 
Streit-Zagonyi Rozé 2022 - 100% kékfrankos rozé, friss, kellemes, nem tolakodó savakkal, szamócás, cseresznyés ízvilággal, érett, telt gyümölcsösséggel.
 
Streit-Zagonyi Merlot 2017 - A merlot kedveli a melegebb, villányi éghajlatot és igazán otthonra talált a pincészet déli fekvésű lejtőiben. Ez a bársonyos, harmonikus merlot minden évben prémium alapanyagból készül el. Már illatában érezni, hogy sűrű, tartalmas tétellel van dolgunk. Illatában és ízében is érett fekete és piros bogyós gyümölcsök érezhetők, a hordó édesfűszereivel és csokoládéval kiegészülve.
 
Streit-Zagonyi Villányi Franc 2017 -  Ez a 2017-es tétel egy íÍzig-vérig cabernet franc az illatban. Fekete és piros bogyósok, hecsedli, édesfűszerek, némi bors. Komplex és gazdag, selymes tanninokkal és hosszú lecsengéssel. 
 
Streit-Zagonyi The Union 2017 - Cabernet franc (40%), cabernet sauvignon (40%) és merlot (20%) házasítása. 12 hónapig volt M+ pörkölésű Trust hordóban. Intenzív gyümölcsösség, sokrétűség, szép tanninszerkezet jellemzi, a fűszereit a franc, a bársonyosságát pedig a merlot adja.
 
Streit-Zagonyi The Union 2018 - 80%-ban francia, 20%-ban magyar tölgyfahordóban volt, intenzív, koncentrált cuvée a három meghatározó villányi fajtából.

Winelovers borok az olvasás mellé