Pezsgőstílusok szerte Európából

Varga Andrea
2015. július 07., 21:41


Pezsgő Szalon Nagy Pezsgő Kóstoló első mesterkurzusa a tradicionális készítésű pezsgőkről szólt - a műfaj szerelmesei igen kellemes borsorral ismerkedhettek meg, Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus vezetésével.
Pezsgőstílusok szerte Európából
Fotó: Graselly Balázs
A pezsgő, mint ital definiálása és rövid történeti áttekintés után a tudatos kóstoláshoz kaptunk néhány igen hasznos tippet. A hét tételes sorban nem csupán champagne-ok szerepeltek, hanem cavat, cremant is kóstolhattunk.

A nemzetközi sorban szépen megfért a magyar is, sőt. A sort a Kreinbacher Prestige Brut pezsgőjével nyitottuk, mely szépen nyílik, illatában és ízében intenzív, aromáiban főleg almás, minerális, citrusokkal kiegészülve. Nagyon kellemes savak, hosszú lecsengéssel. Elegáns, izgalmas.
 
Pezsgőstílusok szerte Európából
Fotó: Graselly Balázs
 
Másodikként egy remek cava érkezett, mégpedig a Raventos család La Vida al Camp Cava Brut organikus, hagyományos stílusú cavaja. Minimum 18 hónapos érlelés után degorzsálják, sós, ásványos, csonthéjas gyümölcsökkel teli. Szépen nyílik, kiváló tartás, jó savak. A mesterkurzus egyik kiemelkedő tétele.

Majd egy cremant került a poharakba: Pierre-Marie Chermette Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brutje. Három évjárat házasítása: 2010, 2011, 2012. Chardonnay alapanyag. Zöldalmás, almás karakter, őszibarackkal kiegészülve. Kevésbé győzött meg.
 
És megérkeztünk Champagne-ba. A Veuve Clicquot két champagne-ját is megízlelhettük, az első a Ponsardin Brut volt, amely pinot noir, chardonnay és pinot meunier házasítása. Kellemes vajasság. Őszibarackos, fűszeres, finom ásványos. Szép szerkezet, hosszú. A másik pedig a Scream Your Love rosé volt: illatában kissé visszafogott, finom gyöngyözés, friss, könnyű, játékos. Epres, málnás, nagyon „csajos”. Az előzőhöz képest kevésbé elegáns, viszonylag hosszú. 
 
Pezsgőstílusok szerte Európából
Fotó: Graselly Balázs
 
Hatodik volt a sorban Ruinart Blanc de Blancs-ja, talán ez volt a legszebb a sorban.100% chardonnay. Illatában és ízében is izgalmas. Vajas, kekszes, ostya íz, gyümölcsökkel kiegészülve. A korty betölti a szájüreget. Jó szerkezet, hosszú. Elegáns.
 
Évjáratos champagne-nyal zártunk, méghozzá a Billecart-Salmon Brut Vintage 2006-tal. 70% pinot noir, 30% chardonnay. 5 év seprőn. Élénk, lendületes savak. Friss, gyümölcsös, szőlős jegyek. Kell még neki idő.
 
Pezsgőstílusok szerte Európából
Fotó: Graselly Balázs
 
A teltházas kóstoló rögtönzött közvélemény kutatása alapján (csak a champagne-okat figyelembe véve), majdhogynem holt versenyben végzett az élen a Veuve Clicquot Ponsardin Brut és Ruinart Blanc de Blancs champagne-ja. Valóban ízlés dolga, hogy ki melyiket részesíti előnyben, én szívesen fogyasztom mindkettőt, sőt Kreinbacher pezsgőjét is, a fenti csodálatos cavaval karöltve.
Winelovers borok az olvasás mellé