Ragadd meg a „kormánykereket” és kóstolj bele a balatoni nyárba!

Borászportál
2016. június 03., 20:50


Vitorlázás, Dél-Balaton, kormánykerék, friss, gyöngyöző buborékok. Ezekből a legtöbb borkedvelő már sejtheti, hogy a balatonlellei Bujdosó Pincészet Frisecco néven elhíresült borát írtuk körbe, amelynek új évjáratát a napokban mutatták be. 
Ragadd meg a „kormánykereket” és kóstolj bele a balatoni nyárba!
Forrás: Facebook.com/Bujdoso.szolobirtok.pinceszet
A folyamatosan fejlődő Bujdosó Pincészet szortimentje három új taggal bővült, illetve a dizájnon is változtattak néhány tétel esetében. Ezekkel is megismerkedhettünk május 26-án a Veritas Dohány utcai üzletében. 

Bujdosó Feri a családi pincészet főborásza hozta el Budapestre a most forgalomba kerülő, friss, nyári boraikat. A 2015-ös évjárat jól sikerült a tó déli partján. Egészséges, jó minőségű, érett szőlőből készülhettek el a borok. 
 
A híres secco

Egy pohár Bujdosó Seccot kérnék! – gyakran hangzik el ez a mondat a balatoni vendéglátóhelyeken, hiszen évek óta töretlen sikere van a dél-balatoni pincészet gyöngyöző borának. Az idei évtől új dizájnnal és márkanévvel kerül a polcokra, valamint három tagúra bővül a termékcsalád (fehér, rozé és vörös). 

Komoly stílusváltáson mentek keresztül a Bujdosó gyöngyöző borok. A fehér üveget leváltották sötétzöld pezsgőspalackra, amely esztétikailag is jobban mutat, valamint sugallja a minőséget. Ezen kívül a termékcsalád címkéje is megváltozott, amelyről a Bujdosó rajongók is szavazhattak a pincészet közösségi oldalán.
 

A buborékos borok új márkaneve a Zöld (fehér), a Kék (rozé) és a Bordó (vörös), amelyet a palack nyakára csomózott szalagok is jól jeleznek. A készítési mód technikája továbbra sem változott, az egészséges alapanyagot kíméletes eljárással dolgozták fel, és a szüreti időpont meghatározásánál a savak is fontos szerepet játszottak úgy, mint a pezsgő alapborok esetében. 
 
Zöld, Kék, Bordó

Zöld 2015: Az évjáratban változott a beltartalom is, hiszen a királyleányka helyett Irsai Olivérből, sauvignon blanc-ból és sárgamuskotályból áll össze a tétel. A szőlőfajták típusának köszönhetően a bor illata intenzív. Fehér rózsa, hársfavirág, de mellette a citrusok is megbújnak. A korty közepesen hosszú, könnyed, friss és behízelgő.  

Kék 2015: Pinot noir és cabernet sauvignon fajtákból, amelyek sorsa a közös szürettel már el is dőlt: a rozé gyöngyöző bor alapját fogják adni. Világos rózsaszín árnyalatú, az illatban a piros bogyós gyümölcsök dominálnak, jó savszerkezet. 

Bordó 2015: Bordeaux-i fajták házasításából (cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot) készült, amelynek ötlete egy olasz borvidéki túrán született, és a Lambrusco ihlette. Köztudott, hogy a szénsav felerősíti az illat- és íz-jegyeket, így a bor kóstolásakor az érett piros és fekete bogyós gyümölcsök törtek ki a pohárból. A korty meglehetősen hosszú. A tétel első ízlelésre szokatlan lehet, de érdemes ismerkedni a műfajjal. 
BalatonBor Bujdosó módra

A Bujdosó Pincészet termékpalettájának új tagja a BalatonBor, amely száz százalékban olaszrizlingből készült reduktív eljárással. A BalatonBor hazánk első borrégiós márkája, amely huszonegy tóparti pincészet összefogásával, speciális minőségbiztosítási rendszerrel és egységes, fiatalos, lendületes arculattal jött létre. De nemcsak a dizájn, hanem a borok is ezt a könnyed stílust képviselik. Illatban citrus, csalán és egy kevés fenyő is kiérezhető a Bujdosó BalatonBor tételéből. Friss, élénk savak és egyensúly jellemzi a bort.
 
Ragadd meg a „kormánykereket” és kóstolj bele a balatoni nyárba!
Az új vitorlás borok bemutatóján Bujdosó Ferenc (Forrás: Facebook.com/Bujdoso.szolobirtok.pinceszet)
 
Slágergyanús Katamarán

A májusi esős napok palackozással teltek a pincészetnél, és többek között a 2015-ös Katamarán Rozét is letöltötték – meséli Bujdosó Feri. A tétel már sikerrel is büszkélkedhet, ugyanis a borvidéki borverseny legmagasabb pontszámával Balatonboglár Város Bora lett. Cabernet franc és cabernet sauvignon házasításával készült a rozé, amely eléggé slágergyanús. Intenzív illatában tobzódnak a gyümölcsök, ezek közül is a málna dominál. Ha beleszagolunk olyan, mintha egy nagy pohár piros bogyós finomság lenne előttünk. A borász csak így jellemzi: igazi átnevelő bor. 

Az új tételek címkéin egytől-egyig megjelenik a vitorlázáshoz köthető kormánykerék motívum, amely Bujdosó Feriéknek már védjegyévé vált. Melyik borkedvelő ne tudná, hogy ezen vízisport szerelmesei? Büszkén, szeretettel mesélnek a vitorlázásról, amelyet boraik címkéjével is kifejeznek. Így hát ragadd meg a kormánykereket, és kóstolj bele a balatoni nyárba!