Rizling vagy Riesling – te el tudnád dönteni?

Bognár Attila
2015. október 17., 07:12


Az Olaszrizling Október Nagy Olaszrizling Kóstolójának Rizling vagy Riesling mesterkurzusa rendhagyó élményeket kínált a borkedvelőknek, hiszen voltaképpen egy vakkóstoló volt. Nem sejtettük, hogy milyen nehéz dolgunk lesz...
Rizling vagy Riesling – te el tudnád dönteni?
Fotó: Graselly Balázs
Az Olaszrizling Október keretében idén immár harmadik alkalommal megrendezett Nagy Olaszrizling Kóstoló mindjárt igen magasra tette a lécet. Mondhatni rögtön a csúcson kezdtünk, hiszen a Mészáros Gabriella által megtartott mesterkurzuson nemcsak hogy kiváló borokat kóstolhattunk, hanem mélyebb betekintést kaphattunk a két fajta rejtelmeibe, jellemzőibe, és egy vakkóstoló keretében megtapasztalhattuk a különbséget nemcsak fajták, de egyes termőhelyek, országok, borkészítési stílusok közt is. A téma láthatóan sokak kíváncsiságát felkeltette, hiszen a nagyjából ebédidőben megtartott mesterkurzuson telt ház várta, hogy mi kerül a poharakba.

Olyan evidensnek tűnő tényekkel mi sem akarunk fárasztani senkit itt és most, hogy két különböző szőlőfajtáról beszélünk. Annyit azért meg kell említeni, hogy a rajnai rizling legfontosabb termőterületei Németországban és Ausztriában találhatóak, emellett még Elzászban ad egyedi és izgalmas borokat. Kezd elterjedni az Újvilágban is, de a Kárpát-medencében, így hazánkban is egyre több izgalmas példány készül belőle. Az olaszrizlinget szokás magyar, vagy reálisabban nézve inkább Kárpát-medencei fajtának tartani. De ahogy a mostani rendezvény is mutatta, elterjedt az osztrákoknál, szlovéneknél, szlovákoknál és a horvátoknál is, ugyanis innét is akadtak borok a sétáló kóstolón.
 
Rizling vagy Riesling – te el tudnád dönteni?
Mészáros Gabriella (Fotó: Graselly Balázs)

A borok karaktere különböző, és sokan a rajnai rizlingben jóval nagyobb potenciált látnak, mint az olaszrizlingben. Ahogy Mészáros Gabriella is fogalmazott: „A rajnai mellett az olaszrizling sokkal nehezebb helyzetben van. Hogy miért? Mert együttkóstolás során kijön a rajnai sokkal gazdagabb aromavilága. Ezért a kóstolás során koncentráljunk magára a borra, a szerkezetre, az egyensúlyra, a beltartalomra, és ne csak az aromákra.” Ennek szellemében közelítettünk tehát a vakkóstoló során az egyes tételekhez. Ekkor még nem is sejtettük, hogy milyen nehéz dolgunk lesz, akár a fajta, a borvidék, vagy az ország felismerésénél. Pedig ezen a mesterkurzuson csupa borértő ember ült, aki nem először találkozott ezekkel a fajtákkal, és nem először volt vakkóstolón.

A borok kóstolási sorrendben az alábbiak voltak:
 
  • Káli Kövek Olaszrizling Rezeda 2014: Visszafogott illattal nyit, finom fűszerességgel, citrusokkal és csonthéjasokkal. Kóstolva teljesen száraz, lendületes savakkal, fiatalnak tűnő, üde, filigrán bor. Hosszú, de kevésbé telet, könnyedebb karakter. Hűvösebb éghajlatra vagy évjártra lehetett következtetni. A kezdeti lendület után a szájpadlásról viszonylag hamar eltűnik. Kisebb test, jól ihatóság, ugyanakkor érezni, hogy sós, ásványos talajról származhat. Kezdésként mindenki tetszését elnyerte.
  • Bott Frigyes Olaszrizling 2013: Sötétebb és intenzívebb színben is és illatban is előzőnél. Illatban melegebb karakterre utal, érett sárga gyümölcsökkel. Kóstolva picit botritiszes ízek jönnek elsőként, majd méz. Édeskés karakter, érett, talán túlérett alapanyag. Lekerekedett struktúra, hordós erjesztésre és érlelésre utaló jegyek. Tiszta, virágos, florális villanások, ásványos talajról származó jellemzőkkel kiegészülve. Hosszú tartós lecsengés, talán csak a kelleténél több alkohol lóg ki az egyensúlyból. 
  • Dr. Bürklin-Wolf Gaisböhl Riesling 2013 Grosses Gewachs: Mély, intenzív citromsárga szín, aranyba forduló reflexekkel. Fiatalos, intenzív illatába azonban bekúszik némi petrolos vonal is. Illat alapján egyértelműnek tűnt, hogy ez egy melegebb karakterű rajnai rizling lehet. Kóstolva nagyon masszív, szikár karakter, nagyon határozott savakkal és citrusos aromavonallal. Ásványosság is jön belőle idővel, illata picit kénes, de ez az ízképbe nem zavar bele. Lehetne picit koncentráltabb és fineszesebb. 
  • Légli Ottó Gesztenyés Rajnai Rizling 2013: Illata elsőre nagyon zárkózott, alig jön belőle valami, aztán szellőzve magához tér, fejlődő citrusos, picit sós-ásványos jegyek jönnek belőle. Selymesebb, melegebb karakter, lendületes savak, de az előző bor után ezek jóval kevesebbnek tűnnek. Ízben a melegebb karakter ellenére a citrusos vonal dominál benne. Erőteljes dilemma indult el a közönség közt, hogy vajon mi lehet ez és melyik terültről. Hosszas találgatások után, a német területeket kizártuk, és marad a konszenzus, hogy ez egy magyar rajnai lesz, egy melegebb területről. Egyensúly megvan benne, a hosszúság is rendben van, de a kóstoló közönség most eléggé izgalommentesnek találta. 
  • Bakó Ambrus Badacsony Olaszrizling 2013: Nagyon szép, barátságos, sokrétű, cizellált illat, pici mézzel, akácvirággal, és persze citrusokkal. Kóstolva elsőként a lágy, bársonyos textúra és a nagyon szépen eltalált hordóhasználat a szembetűnő. Kevés füge, gyümölcsök, kis fűszeresség. Határozott, de tökéletes savak, melegebb termőhelyre utaló karakter. Érett és optimális érettségben szedett alapanyag. Érett, egész szájat betöltő, hosszú, komplex bor. Egyensúly, hosszúság, tartós aromák. Egyénisége van. A kóstoló eddigi legjobb tétele. 
 
Rizling vagy Riesling – te el tudnád dönteni?
(Fotó: Graselly Balázs)
 
  • Dr. Von Bassermann-Jordan Riesling Auf der Mauer 2013, Pfalz: Nagyon intenzív illat már az első szippantásra, friss szőlővirággal, szőlőcukorral. Kóstolva a fiatalos, nagyon lendületes savak uralják, amelyek egy kicsit talán agresszívabbak is a kelleténél. Ízében sok gyümölcs, a citrusok mellett sárga gyümölcsök is, főleg maracuja, és az illatból megismert szőlővirág. Fiatalos, lendületes bor, édeskés karakterrel, kis maradékcukorral. Nagy test, soknak tűnő alkohollal. Lehengerlő bor, de kevés a komplexitása. Rendezetlen és kusza még. Sokak tippje egy fiatal magyar rajnai volt erre. Nem jött be, Pfalzban jártunk. 
  • Bakó Ambrus Badacsony Rajnai Rizling 2013: Illata elsőre kicsit fülledt, lassan nyílik, visszafogott, főleg citrusos jegyekkel. Magas cserzőanyag érezhető ízben, de a savak nagyon szépek és tartósak. Fiatal bor, mely még nagyon a fejlődése elején jár, picit rendezetlen, de hamarosan összeáll. Egyensúlyát tekintve sokkal jobb az előzőnél, talán picit a hordó tűnik soknak, de az idővel elsimul majd. Gazdag ízvilág, gyümölcsökkel, csonthéjasokkal, összességében nagyon szép bor. Melegebb karakterű, ásványos területről származhat, konszenzusos tipp Badacsony. Ez telitalálat volt. 
  • Figula Sáfránykert Olaszrizling 2013: Illatában érett karakter, hordós jegyek, fűszeresség, fanyarság, sósság. Kóstolva tiszta, határozott, komplex, egész szájat betöltő, hosszú. Illatban kezdetben kevesebbet ígér, ízben sokkal szebb. Tökéletes szerkezet, simaság, selymesség, nagyon szép hordóhasználat, kifinomultság. Elegáns, hosszú, tartós bor, mintaszerű struktúrával. Észak-Balatoni olaszra tippeltünk, néhányan még Figula megtippeléséig is elmerészkedtek, nekik lett igazuk. 
  • Villa Sandahl Rake & Scoop 2012, rajnai rizling, Badacsony: Méz, avar, reszelt alma, pici oxidáltság illatban. Fejlett, érett, komoly bor. Ízben az almás rétes dominál, kevés maradékcukrot (kb. 5 g/l-t) tippeltünk benne. Trópusi, buja karakter, kicsit soknak ható alkohollal. Gömbölyű savak, határozott teltség, érezhető ásványosság, koncentráció. Mélyről jövő gyümölcsösség, meleg termőhelyre és évjáratra utaló jelek. Egyéniség ez a bor. A tipp szintén balatoni volt és rajnai.
  • Villa Tolnay Rajnai Rizling 2007: Sötét citromsárga szín, izgalmas, intenzív, sokrétű, buja illat, melyben már komoly petrolosság is érezhető. Rögtön jöttek is az „ez egy idősebb rajnai lesz” tippek. Palackbuké, tercier aromákkal, ugyanakkor még a citrusos vonal sem halt ki belőle. Rendkívül koncentrált, érett, ereje teljében lévő, szép bor, hanyatlásnak nyoma sincs benne. Utóízében kis kenyérhéjas, kalácsos jegyek. Nagyjából most lehet a csúcson és még egy darabig ott lesz. Akinek van otthon, az most fogyassza, mert élmény.
 
Mint ahogy élmény volt a teljes kóstolósor, egytől egyik nagyon szép tételekkel. Ami viszont a legjobb volt, vakon kóstoltunk a borokat, ami minden résztvevő számára kiváló tanulási lehetőséget jelentett. A Winelovers által tartott rendezvények és kóstolók vitathatatlanul egyik legjobbja volt ez, kár lett volna kihagyni! 
 
Rizling vagy Riesling – te el tudnád dönteni?
(Fotó: Graselly Balázs)
 
A műsor végén Mészáros Gabriella megszavaztatta a résztvevőkkel, hogy kinek melyik három tétel tetszett leginkább, majd egy gyors számolás és összegzés után eredményhirdetés következett. A közönségszavazatok alapján a győztes a Figula pince Sáfránykert 2013-as olaszrizlingje lett. Talán nem véletlenül, hiszen a Borászportál olaszrizling vaktesztjét is ez bor nyerte. Második helyre a Villa Tolnay Rajnai 2007 futott be, míg harmadikra Bakó Ambrus 2013-as olaszrizlingje.
 
Jómagam is majdnem ugyanezt a sorrendet adtam, csak nálam Bakó Ambrus Rajnai rizlingje került a második helyre, míg a Villa Tolnay negyedikre. Persze nagyon nehéz volt hirtelen rangsorolni, és csak nüanszok döntöttek. A kóstoló végén megállapítottuk, hogy bizony igen jó fajta az olaszrizling... Én pedig ismét meggyőződtem róla, hogy továbbra is az olaszrizling barátok táborát fogom erősíteni. A mesterkurzussal azonban nem ért véget a Nagy Olaszrizling Kóstoló, innét indult a nehéz feladat, a sétálókóstolón is hasonlóan remek olaszrizlingeket keresni, felfedezni, megízlelni, és másoknak is javasolni. 
Winelovers borok az olvasás mellé