Saját bort házasítottunk

Dr Harsányi Dávid
2015. március 18., 06:40


Sajnos nem a szerkesztőségét, hanem a SofitelBudapest új tételét, de természetesen így is izgalmas élmény volt. Az immár hagyományos eseményen a Szentesi József által összeállított küvékből választott győztest a borkedvelő csapat.
 
Saját bort házasítottunk
A Ries-link
 
A Sofitel – hivatalos nevén SofitelBudapest ChainBridge szálloda – immáron harmadik éve készíti el saját borát. Mint megtudtuk, a lánc minden tagja valamilyen különleges, egyéni „termékkel” rukkol elő, hazánkban a borra esett a választás. A lelkes munkatársak igyekeznek a teljes borkészítési folyamatnál jelen lenni, így például a szüreten is részt vettek.
A Ries-link név jól eltalált, predesztinálja a (rajnai) rizling fajta dominanciáját. Nem fajtabor, amely így lehetőséget nyújt egy ideális összetétel megalkotására. A cél egy olyan bor elkészítése, amely amellett, hogy a szállodához köthető egyediséget hordoz, a széles közönség számára is jól fogyasztható, de a borértőknek is tartogat kifinomult részleteket. A link egyébként főként arra a kapcsolatra utal, amely hazánkat és Franciaországot köti össze.
 
A kóstoló
 
A megfelelő házasítás kiválasztására március 6-ánkerült sor a hotel elkötelezett munkatársai mellett 9 szakértővel, és persze Szentesi Józseffel. A csapat nagy része a Paris Budapest étteremben találkozott, és természetesen az előző Ries-link bort kóstoltuk, amely továbbra is ereje teljében várt bennünket. Ezután mentünk át Budaörsre, Szentesi József pincéjébe.
 
Saját bort házasítottunk
A tesztelők Szentesi Józseffel
 
Valószínűleg sok helyi sem tudja, hogy a pince Budaörs szívében, pár percre a városházától helyezkedik el. Különleges élmény ez, pláne ha hozzátesszük, hogy anno ez fordítva volt: a pincesor között alig találtunk házakat. Szentesi József, a Borászok Borásza 2013 díj kitüntetettje, DeffHaupt, a szálloda új séfje, valamint befűtött kandallófogadott bennünket a piciny, otthonos kóstolóhelyiségben. Most aztán tényleg elmondhattuk, hogy sok jó ember, bor és étel kis helyen is elfért.
 
A borász 8 házasítást készített, de ezekről előre nem árult el részleteket. A kóstolót különleges ebéd kísérte 3 előétellel, 15 órán át sült disznóhússal, és egyedi desszerttel. Külön dicséret a séfnek, aki mindezt a 2 négyzetméteres konyhából szervírozta.Nagy örömünkre az ebéd mellé megkóstolhattunk két csodás vörös tételt, csókaszőlőt és kadarkát is Szentesi Józseftől.
 
Saját bort házasítottunk
Különleges előételek vártak minket a pincészetnél
 
Az eredmény
 
Izgalmas élmény volt részt venni egy tétel kialakításában, amelyre még a borrajongóknak is ritkán nyílik lehetősége. A házasítások hasonló stílust képviseltek, amelyet később az összetételek is igazoltak. A kandalló füstje miatt az illatokat nehezebb volt megítélni, ugyanakkor a csapat elismerően szólt a borok karakteréről, harmóniájáról. Ahogyan kiderült, a tételekben a rajnai rizling és a zengő dominált, amelyet kiegészített a zöldveltelini és a sauvignon blanc.
 
Többen egyetértettünk abban – illetve a szavazatok is azt mutatták – hogy a rizling kerekebbé, ha úgy tetszik a nagyközönség számára is szerethetőbbé tette a házasításokat, ugyanakkor a sauvignon arányának csökkentése előnyös volt. A „győztes” végül a következő házasítás lett: 50% rizling, 30% zengő, 15% zöldveltelini és 5% sauvignon blanc. A bort könnyed elegancia jellemzi, nyár elejétől bővül ezzel a tétellel az étterem és bár amúgy is széles borkínálatára.
 
Saját bort házasítottunk
A Ries-link palackja
 
Az esemény érdekességei:

9. kilenc külsős borbarát vett részt a kóstolón
8. nyolc házasítás közül választhattunk
7. a hetedik tétel győzött
6. március 6-án volt az esemény
5. 50% rizling az idei küvé alapja
4. négy fajta házasításából született a küvé: rizling, zengő, zöldveltelini és sauvignon blanc
3. a harmadik évjárat készült most
2. a Ries-link két országot, hazánkat és Franciaországot köti össze
1. először vettünk részt a kóstolón
Winelovers borok az olvasás mellé