Számtalan újdonságot kóstolhattunk a Winelovers 100-on

Bor Judit
2021. szeptember 22., 15:02


Beszámolónk a rendezvényről gyorsan képbe hoz arról, hogy mit érdemes kóstolnod a közeljövőben a hazai boros kínálatból.
 
Számtalan újdonságot kóstolhattunk a Winelovers 100-on
A Hotel Corinthia jól bevált helyszíne a Winelovers kóstolóknak. Úgy indultam el, hogy meg sem néztem az elektronikus jegyen, hová kell mennem: tudtam, hogy a 100 legjobb magyar bort bemutató mustra is itt kerül megrendezésre. Az egykori Grand Royal Hotel Royal, mely megnyitása idején Európa legnagyobb szállodája volt, széles lépcsőjének vörös szőnyegén fellépkedve már emelkedik az ember hangulata és nekibuzdulása, úgy érzi, most aztán ide mindent, addig el nem megyek, míg az összes bort végig nem kóstoltam. 
 
Számtalan újdonságot kóstolhattunk a Winelovers 100-on
 
A pohárbérléshez érve, ami a kezdő pontja a rendezvénynek, már érzékelhető, hogy sokan vannak, a folyosókra bepillantva is mindenhol kezükben poharat tartó embereket látni. Az, hogy az eseményre minden jegy elkelt, a díszteremben szembeötlő, ami színültig volt emberekkel és borokkal. Nagy a zsibongás, a pultok alig láthatók az azokat körbevevő érdeklődőktől, akik úgy gondolták, hogy a Winelovers 100 remek alkalom egy körképet kapni a hazai borhelyzetről, és végigkóstolni a szakértő zsűri által kiválasztott tételeket. 
 
Tornai Pince
 
Az idei alkalomra a termelők több, mint 600 bort küldtek be, ezekből kerültek kiválasztásra a legjobbak. Ám természetesen minden standnál jóval több tételt lehetett kóstolni. Így volt ez a Tornai Pincénél is, amely családi borászatként hosszú múltra tekint vissza, és boraival is mindig megbízhatóan a legjobbak között foglal helyet. A somlói terroirt reprezentáló borai a világ legrangosabb nemzetközi elismeréseit is rendre elhozzák. A legnagyobb nyeremény számukra mégsem az, hogy milyen díjakat kapnak és milyen matricákat ragaszthatnak a palackokra, hanem az, ha egy-egy kiváló étterem megkeresi őket és a boraikat kéri a menüjükhöz, mert úgy érzik, a vendégeik ilyen bort érdemelnek. A kóstolósor olaszrizlingből, furmintból és hárslevelűből állt. 
 
Számtalan újdonságot kóstolhattunk a Winelovers 100-on
 
Szerencsére nem ugrottam el a 2019-es Szent Ilona olaszrizling elől, amivel öröm volt kezdeni a délutánt. A Top Selection Apátsági Furmint 2019-ben - amely az International Wine Challenge-en bronzérmet kapott - csodás az egyensúly a gyümölcsösség, az ásványosság és a hordóhasználat között. Aromáiban a citrusos és köves jegyek dominálnak. Nagy az érési potenciálja, van ideje a bornak a hordós jegyekkel szépen összesimulni. Kérdeztem, hogy az olaszrizling vajon miért nem lett díjazott, mire azt a választ kaptam, hogy „azt be sem küldtük”. Ja, igen, ha nem veszel lottószelvényt, hiába várod az ötöst!
 
Tornai Pincészet Top Selection Apátsági Furmint 2019: A Winelovers-sorban 45. és a kategóriájában a 8. helyezett - Még nagyon intenzív a hordó füstös hangulata a boron, de az is érződik, hogy ambiciózus, minőségi fahasználattal van dolgunk. Az alapanyag minden bizonnyal kiváló volt, arányos ízek a fehér faepertől a birsalmasajtig.Mint minden rendes somlaiban, hatalmas potenciál rejlik benne, hagyjunk neki időt a kiteljesedésre.
 
 
Az idei 100-as listába szép számmal kerültek organikus borok, ami két okból is bizakodásra ad okot. Egyrészt, hogy egyre több termelő válik tudatosabbá és megérti, a föld és a növény akkor adja a legjobbat, ha tiszteljük és óvjuk, másrészt, hogy a borkészítés során alkalmazott egyéb eljárások nélkül is olyan bor készül, amely szerethető és minőségi. 
 
A díszteremben a magyar kultúra legnagyobb alakjai tekintenek le az italozó vendégekre, Petőfi, Arany és Ady mellett Kazinczy Ferencet látom. Mivel Tokaj-Hegyaljáról, egyben éppen a nyelvújító földjéről származom, eszembe jutnak a gyerekkoromban annyiszor idézett sorok: „Jót s jól! Ebben áll a nagy titok”. Borra lefordítva is maximálisan érvényesek ezek a szavak: a legfontosabb két dolog, a kiváló minőségű alapanyag és a kímélő eljárás, feldolgozás a borkészítés során. 
 
Steigler Pince
 
A soproni Steigler pincénél folytattam a kóstolást, amit 2016-ban alapított Lőrinczy Bálint és 2019 eleje óta van jelen a piacon. A standnál megtudtam, hogy 21 hektárnyi területén belül jelenleg 14 hektárról szüretelnek, a terroir jelleget kiemelten fontosnak tartják, és hogy a Magyarországon máshol nem fellelhető csillámpala adja a borok egyedi karakterét. Sopron belvárosában egy háromszintes mészkő pincében 500 literes hordókban érlelődnek a borok, ahol kóstolásra is lehetőség nyílik. Komolyan veszik az organikus szőlőművelést, csak kontaktszereket használnak, rezet, ként és narancsolajat. Semmi felszívódó növényirtó és rovarölő szer, a sorok közét vegyes növényzettel ültették be. Varga Tamás borász szavait idézve a
pincében kontrollált semmittevés folyik,
azaz nem avatkoznak be radikálisan a bor fejlődésébe. Novembertől májusig a borok a seprőn pihennek a hordóban, persze rendszeres felkavarás mellett.
 
Számtalan újdonságot kóstolhattunk a Winelovers 100-on
 
A kóstolás a Kaméleon birtokbor zöld veltelini-muscat ottonel házasítással kezdődött. Ennek vörös párja is kóstolható volt, melynek fajta összeállítása minden évben más. Az alap a kékfrankos, emellett merlot, pinot noir, zweigelt, valamint cabernet sauvignon változó arányban adja a cuvée összetételét (erre utal a birtokbor páros kaméleon elnevezése is). Sopronban a filoxéra előtt termesztettek furmintot, Tamás nagy vágya, hogy a mostani 1 hektár mellett az új területekre is ez a fajta kerüljön. A kóstolás zöld veltelinivel, sillerrel folytatódott, a vörös oldalon pedig merlot és a díjnyertes 2019-es kékfrankos állt, amit több hordós tételből illesztettek össze. 
 
Steigler Pince Prémium Kékfrankos 2019: 41. helyezett a 100-as összesítésben, 19. helyezett a kategóriájában - Sopron ikonikus dűlőjéből, meszes csillámpaláról érkezett ez a bor, amin a barrique hordós érlelés még egy kicsit uralkodik. Fekete cseresznyés, rumos-meggyes alapízeit szépen egészíti ki a szerecsendiós fűszeresség és egy kis füst. A pince a borvidék nagy reménysége, érdemes odafigyelni rájuk.
 
 
Zelna Borászat
 
A közvetlenül mellette kiállító Zelna borászat a Balatonnál viszi az organikus vonalat. 15 hektár bioültetvényük Balatonfüreden és Balatonszőlősön található, és évi 80 ezer palack elkészítését biztosítja számukra. Az olaszrizling köré épül a fajtaválaszték, ami Balaton Borként is megjelenik. A nyári jóivású “alap olaszhoz” képest a 2020-as Füred olaszrizling, amely a 100-as listán szerepel, jóval komplexebb. Az egyharmad rész tölgyfahordóban érlelt bort almás, citrusos jegyek és kellemes savak teszik vonzó itallá. A szimpatikusan koncentrált fajtasorba a pinot gris fér be, amit a Penke dűlő nevét viselő borral kóstolhattunk meg. A Bárka fehér cuvée-be az előző két fajta mellé a rosalia lép be harmadikként. 
 
Számtalan újdonságot kóstolhattunk a Winelovers 100-on
 
Zelna Borászat Füred Olaszrizling 2020: 91. helyezett a 100-as összesítésben, 19. helyezett a kategóriájában - Visszafogott illat, szellőztetés után üde virágosság. Magas, szikár savú olaszrizling. Főként zöldalma, citrusosság díszíti, mellette nagyon élénk, fiatal bor, primer ízekkel, tele vitalitással.
 
 
Szarka Pince
 
Az organikus vonalat Sopron és a Balaton után Szarka Dénes mádi borász tételeinél vittem tovább. Dénes pultja körül azért is volt mindig tömeg, hiszen 
2017-es Tokaji 6 puttonyos aszúja, mely furmint, hárslevelű és sárgamuskotály fajták felhasználásával készült, hozta el az 1. helyet az idei Winelovers 100-as listán.
A 2,5 hektáros birtok 5 dűlőben található szőlőültetvényekből áll. A díjnyertes aszú mellett magnum MÁD furmintot hozott ki, amiből 250 palack készül (összehasonlításképp 0,75 literesből 3000 darabot palackoztak). A MÁD nevet viseli, mivel saját kategóriái szerint a francia minta szerinti village apelláció szintjére helyezi a borát. A 70% tartályban és 30% hordóban érlelt száraz furmintban 3 dűlőből származó alapanyag került, és ha az ízeket összevetjük, most még nyersebb, frissebb, mint a hagyományos palackos. 
 
Számtalan újdonságot kóstolhattunk a Winelovers 100-on
Szarka Dénes átveszi az 1. helyezésről szóló oklevelet
 
 
Szarka Pince Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017 - Winelovers 100 sorban az 1. helyezett, valamint kategóriagyőztes - Nagy évjárat aszúja a kis mádi pincétől, három tokaji fajtával. Sokrétű, szuper prémium aszú illat, fehércsokis nemességgel. A kortyban nagy édesség, szép hordó és vibráló sav. Szer felett fiatalos szerkezet jellemzi még, és hosszú életút előtt áll. Nem az első év, hogy a verseny legtündöklőbb aszúja.
 
 
Tóth és Tóth Debrői Borok
 
A következő körben olyan pincékre próbáltam rátalálni, amelyeket nem ismertem még. A Tóth és Tóth Pince ismertetése valószínűleg sokak számára azzal kezdődik, hogy bár egri borvidék, de ez a Tóth nem az a Tóth. Tóth Tamás területei Aldebrőn találhatóak, édesapjától vette át a borászatot, aki szőlőoltványokkal foglalkozott. Nővérével együtt viszik a borászatot, és mára 40 hektáron gazdálkodnak.
 
Számtalan újdonságot kóstolhattunk a Winelovers 100-on
 
Borai közül az illatos fehérborok kategóriájában a 15. helyezett 2020-as Irsai Olivért lehetett kóstolni, valamint az újrafogalmazott és a minőségi borok közé visszaemelni szándékozott debrői hárslevelűt, ami 14 % alkoholjával nem is egy könnyű kis bor. A TOP 100-ba Maledictus néven futó cabernet franc és syrah házasításával került. A maledictus latin szó jelentése átkozott, amely a 16% alkoholra utal, de ami egyáltalán nem viszi el a bort. A Vinagora 2021-en aranyérmet kapott.
 
Tóth és Tóth Debrői Borok Maledictus 2018: Winelovers 100 sorban a 93. helyezett - Illatát a ribizli, cseresznye, málna formálják leginkább, amit szépen egészítenek ki a díszítő elemek: kakakós, édesfűszeres, bacon chips-es jegyek. Kóstolva szintén gyümölcs hangsúlyos, főttes, diszkrét vegetális jegyekkel. A korty harmonikus, jóivású, kissé emelkedett alkohollal.
 
 
Streit-Zagonyi Borászat
 
Streit György 2017-ben lépett piacra, márkanevét anyai ági felmenőjétől vette, így született a Streit-Zagonyi pince. Zágonyi Károly a 48-as szabadságharcban, majd az amerikai polgárháborúban is harcolt, így ideális hősi figura egy családi pincészet bevezetéséhez. Villányban az Oportó utcában található a feldolgozó, ami egy modern, önfenntartó épület, a szőlőültetvények Siklós Városhegyen és Hidegkúton fekszenek. 7, 5 hektáron gazdálkodnak, boraik túlnyomó többségét a gasztro veszi fel, a többi pici vinotékákban lelhető fel. 
A rendezvényen kóstolható Dilara birtokbor portugieser, kékfrankos, merlot házasítású bisztrobora igazán egyedi ízvilágot hoz be, nevét a hős Zágonyi titkos szerelméről kapta. A 100-ban szereplő 2016-os merlot pedig fűszeres, húsos, igazán tartalmas, mégis bársonyos bor, megérdemelten jutott be a legjobbak közé. 
 
Számtalan újdonságot kóstolhattunk a Winelovers 100-on
 
Streit-Zagonyi Borászat Merlot 2016: Winelovers 100-as listán 38. helyezett, kategóriájában a 18. helyezett - A fajtához képest meglepően fűszeres, szárított paradicsomos jegyek jellemzik. A kortyban izgalmas palackérettség, húsos, dús gyümölcsösség és vastag érzet.
 
 
Sajgó Pincészet

Sajgó családi pincészet a Tokaji borvidéken, Tolcsván található, és az egyik első családi vállalkozásként 1995-ben jött létre. Mára 17 hektáron termelik hagyományos technológiával a tokaji borokat. Nagy öröm, hogy 2017-es száraz szamorodnijával tudott bekerülni a legjobb 100 bor közé, hiszen ez a borstílus nem igazán találja manapság a fogyasztóját, és félő, hogy ki fog kopni a piacról, miközben az egyik legizgalmasabb magyar borkülönlegesség lehetne, ha tudnánk, mit kezdjünk vele. Illatában minden benne van, ami a gyerekkort, Tokajt, a pincét jelenti számomra: botritiszes, gyümölcsös, mézes, diós, mindez száraz kivitelben. Olyan élmény, ami után már azt éreztem, jó itt befejezni.
 
Számtalan újdonságot kóstolhattunk a Winelovers 100-on
 
 
Sajgó Pincészet Száraz Szamorodni 2017: Winelovers 100-as listán 44. helyezett, kategóriájában a 7. helyezett - Azonnal felismerhető szamorodnis jelleg, zölddiós karakterrel, intenzív mazsolás, botritiszes ízek. Egy megosztó, és kiveszőben levő borstílus egyik utolsó mohikánja.
 
Kezdeti terveimet megközelítenem sem sikerült, hisz szinte alig pár borral találkoztam. De megnyugtattam magam, hogy a rendezvény által van egy sorvezetőm a jövő évi Winelovers 100-ig azokról a borokról, amelyeket a következő hónapok alatt mindenképp érdemes a poharamba tölteni. 
 

További képek a rendezvényről

Tábor István, a Winelovers márkatulajdonosa és Bálint László a Winelovers 100 - 2021 zsűri elnöke átadják az okleveleket:
 
Számtalan újdonságot kóstolhattunk a Winelovers 100-on
 
Számtalan újdonságot kóstolhattunk a Winelovers 100-on
 
Számtalan újdonságot kóstolhattunk a Winelovers 100-on
 
Jelen volt a Vulcascot – Budapest, borászati segédanyag forgalmazó cégtől Kiss Marietta, a borászati kezelőanyagok ágazatvezetője, aki egy 150 ezer ft értékű, magas minőségű borkészítéshez szükséges segéd,- kezelő,- és harmonizáló anyagra beváltható különdíjat adott át. A díjat a Szeleshát Szőlőbirtok 2017-es Nomád tétele érdemelte ki, amely ezenkívül nagyarany érmet is kapott, és a 12. helyezett lett.
 
Számtalan újdonságot kóstolhattunk a Winelovers 100-on
 
Számtalan újdonságot kóstolhattunk a Winelovers 100-on
 
Számtalan újdonságot kóstolhattunk a Winelovers 100-on
 
 

 
Winelovers borok az olvasás mellé