Tornai Tamás, a somlói Tornai Pincészet tulajdonosának ünnepi gondolatai szőlőről, borról boldogulásról


2021. december 13., 09:26


A 20. András-napi Bormester Találkozó margójára.
Tornai Tamás, a somlói Tornai Pincészet tulajdonosának ünnepi gondolatai szőlőről, borról boldogulásról
Lassacskán a végére érünk egy újabb évnek. Az ilyenkor szokásos számadás számunkra most nem csak egy évről, hanem sokkal többről szól: 20, 75 és 100 évről.

Húsz év, 20 András-napi Bormester Találkozó, sok-sok előadás és vita. Tornai Endre, a somlói gazda és barátja, Dr. Bakonyi Károly, a tudós 80. születésnapja alkalmából szerveztük meg előszőr, és András napon azóta is évről évre megtartjuk a találkozót, ahol a borvidék termelői és a tudomány képviselői közösen keresik a legjobb utat a Somló és borászata számára. E tanácskozások legfontosabb eredménye, hogy nagyobb perspektívában láthattuk és érthettük meg helyzetünket, találhattunk hosszútávon is működő megoldásokat bajainkra.
 
Hetvenöt éve kezdődött a Tornai Pincészet története. Lépésről, lépésre haladva nem könnyű tartani az irányt, de a baráti kapcsolatoknak és a Tornai Pincészet körüli szakmai nyüzsgésnek is köszönhetően sikerült kimagasló nemzetközi eredményeket elérni. Száz éve született Tornai Endre, a pincészet alapítója. A mostani találkozón felidéztük fordulatokkal teli életét, ma is velünk élő világszemléletét. Pályája örök tanulságul és útmutatásul szolgálhat minden cselekvő ember számára: hit, vízió, egymásra figyelés és akarat hogyan képes leküzdeni az akadályokat, és hogyan képes csodálatos eredményekre, legyen bármilyen a rendszer, amelyben élünk. 
 
Tornai Tamás, a somlói Tornai Pincészet tulajdonosának ünnepi gondolatai szőlőről, borról boldogulásról
 
Ez a mostani, tudományos értékű konferencia akkor is családias hangulatú maradt, amikor az elmúlt húsz év - húsz tanácskozás apropóján a következő húsz esztendőre igyekeztünk előre tekinteni:
 
  • Nagy István agrárminiszter az időnkénti számadás fontosságát is hangsúlyozva a vidékfejlesztés hosszútávú céljait és nagyvonalú támogatási rendszerét mutatta be.
  • Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus előadásában azt elemezte, milyen új fogyasztói igényekre érdemes odafigyelnünk, és hogyan tudunk ezeknek – önazonosságunk megtartása mellett – jól megfelelni.
  • Nyitrainé dr. Sárdy Diána a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Budai Campusának igazgatója a magyar szőlész-borász képzés és kutatás új, nemzetközi színvonalat biztosító struktúráját mutatta be.
  • Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke arról beszélt, hogy a magyar borásztársadalom egyedülálló jogosítványokkal rendelkező önigazgatási rendszere hogyan tudja eredményesen felkészíteni, irányítani és támogatni a borászati vállalkozásokat a következő évtizedekben, hogy jól alkalmazkodva sikeresek és eredményesek legyenek.
 
Ritka az ilyen alkalom, hogy egy szakterület legfontosabb képviselői közvetlen hangnemben, nagy nyitottsággal tudjanak együtt lenni és eszmét cserélni. Talán ebből a szempontból sem volt hiábavaló az elmúlt 75 év, és talán érdemes volt 20 András-napi Bormester Találkozót megszervezni. Tudjuk: az érdemi fejlődés mindig eredeti gondolatokkal indul. Az ilyen gondolatok pedig nem születnek magukban. Kell hozzá az eszmecsere, a nézetek ütköztetése… és a jó bor.
 
A Tornai Pincészet alapítójának küzdelmei pedig azt üzenik, hogy a ma emberének aggodalmai a sokszor nagynak tűnő kockázatoktól alaptalanok, hiszen bizonyára mind eltörpülnek egy 100 éve született, sikeres ember ténylegesen megélt, túlélt és tanulságként is érvényes „kalandjai” mellett. Sokszor nehéznek érzett helyzetünk igencsak jól viselhető, ha mindennapjainkban megtaláljuk az alkotás örömét. Ráadásul minél küzdelmesebb az út, annál nagyobb a siker öröme.
 
Winelovers borok az olvasás mellé