Újvilág szimfónia a Dobogótól

(X)
2014. május 13., 10:28


A Vylyan Pincészet nemrég mutatta be dűlőszelektált prémium cabernet sauvignon-ját, a Dobogót. Az alapanyag a birtok legidősebb cabernet ültetvényéről származik, a Dobogóból, amely a Fekete-hegy déli oldalán terül el. Mediterrán folt a szubmediterrán klímán.
Újvilág szimfónia a Dobogótól
 
Színe a sötét bordó bársony fekete villanásait idézi. Átláthatatlan, mély rubinszínű tiszta vörösbor. Mielőtt beleszagolnánk a pohárba, kérem, kössük be biztonsági öveinket, mert elképesztő intenzitás és mélység vár ránk! Annyira sokrétű, hogy órákon át is lehetne szálazgatni az egymás után felszínre törő aromákat. Meleg karakterű, a napfényben fürdőző szőlők életörömét sugárzó bor a Vylyan Dobogója. Egy falat mediterrán hangulatot sikerült lepalackoznia a Kisharsányi pincészetnek.

Érett fekete ribizli – tanítani való fajtajelleggel -, málna, cigány meggy, áfonya, aszalt szilva, füge, dohány, csokoládé, bors, diszkrét édesfűszerek, s ki tudja még mennyi minden lakozik ebben a dűlőszelektált csúcs cabernet-ben. Szinte lehetetlen betelni vele.

S amikor már túlságosan felhevültünk a bortól, s annak melegítő alkoholjától, akkor egy kis cédrus, mint friss nyári fuvallat, hoz enyhülést.
 
Mikor megkóstoljuk, úgy terpeszkedik el nyelvünkön, mint egy ragadozó az áldozat elejtése és felfalása után. Hihetetlenül vastag és koncentrált, szinte harapni lehet. Ez nem is annyira meglepő, ha tudjuk, hogy 18 hl/ha-ra (!!!) volt korlátozva a termés. Egyértelműen az Újvilág nagyságát, vastagságát és hihetetlen súlyát idézi meg a Dobogó. A telt és nagy testhez élénk és lendületes savak, rengeteg, bársonyosan érett tannin és magas alkohol társul.
Újvilág szimfónia a Dobogótól
Ízben szinte ugyanazt kapjuk, amit az illat ígért: mindenből sokat, ennek ellenére elegáns tud maradni. A korty eleje lédús, gyümölcsökben gazdag, alkohol és extraktédesen behízelgő felhangokkal.

Kész van a bor, abszolút fogyasztásra érett, de aki igazán jót akar magának, most nyisson ki egy palackkal, emlékezzen arra, hogy mekkorát szólt, majd gyorsan rakjon el belőle néhány palackot, néhány évre. Ha akkor bontja ki, a mostani élményt sokszorosan kapja majd vissza.

Nagyon komoly és érett alapanyagból készült, nagyon gazdag és sokrétű vörösbor, amely egyszerűen úthengerként robog át rajtunk, s amikor feleszmélünk, akkor már csak a hosszú utóíz emlékeztet a pozitívan megrázó élményre.

Tényleg csúcsbor, minden szempontból, a dobogó legmagasabb fokára pozícionálva.

Természetesen egy steak mellé klasszikus, de például egy cukorban visszafogott csokis sütihez is nagy élmény. A bor erőteljes karakterét mutatja, hogy egy komoly szivar mellé is nyugodtan megihatunk egy pohárral. Szépen muzsikál ez a bor.
Winelovers borok az olvasás mellé