Végigjártuk Tokaj-Hegyalja legizgalmasabb túráit

Borászportál csapat
2015. október 06., 09:34


Barangolás az 500 éves pincerendszerben Mád alatt, egy dűlő, amit nem véletlenül neveztek el a pokolról, esküvő a taposóházban, egy titkos tengerszem Sárospatak mellett és borkóstolóval egybekötött dűlőtúra Hegyalja egyik legszebb birtokán. Ezeket ne hagyd ki, ha a Tokaji borvidékre mész!
Végigjártuk Tokaj-Hegyalja legizgalmasabb túráit
Underground élmények Mádon
 
Egyedülálló pincetúra várja a látogatókat a Holdvölgy Pincerendszerben, Mádon, ahol a csodálatosan felújított, mégis a tájba illeszkedő, modern borászati üzem alatt 500 éves pincejáratokban bolyongtunk.
 
Végigjártuk Tokaj-Hegyalja legizgalmasabb túráit
 
A Holdvölgy hét első osztályú történelmi dűlőben, 21 parcellában, összesen 26 hektáron gazdálkodik. Aki kóstolta a boraikat – a Hold And Hollo fantázianevű, könnyebbektől, a Meditation furminton át egészen a Culture aszúkig –, már tudja, hogy Gincsai Tamás borász vezetésével rendkívül előremutató és a minőséget mindenek elé helyező munkát folytatnak. Bizonyítja ezt, hogy az utóbbi negyedévben, három világversenyen, a szakma legnagyobbjainak bírálása mellett, három különböző kategóriában is, világsikert értek el a pincészet borai, ami egyedülálló teljesítmény! A Vision 2013 száraz birtok válogatás a Decanter Asia Wine Awardson nyert aranyat, az Exaltation 2012 sárgamuskotály, a Nyulászó dűlőből a Muscats Du Monde-on lett aranyérmes, és a TOP10-be is bekerült, a Culture 2011 6 puttonyos aszú pedig Decanter World Wine Awards-on kapott aranyat és Regional Trophy-t. A borok mellett viszont olyan élmény is várja itt a látogatót, amiről nyugodtan mondhatjuk, hogy egy életre szól.
 
A Holdvölgy pincerendszere 9 önálló pincéből indult, a legrégebbiek még a 15. században épültek. A mádi római katolikus templom alatti pinceágakkal több egyidős is van, ezeket még gótikus, csúcsos boltívekkel látták el. A pincéket több grófi család birtokolta, és évszázadokig ezekben születtek a borvidék stratégiai döntései. A kilenc pincét 1955-ben nyitották egybe akkor érte el a mai hosszát, ami 1830 méter. A három szinten elhelyezkedő 109 pinceágból 800 métert újított fel a Holdvölgy. Ezeket járhatja be az a vállalkozó szellemű borkedvelő, és ha a kis térkép segítségével sikerül megtalálnia a kóstolási pontokat, akkor nem csak az ódon pinceágakkal, hanem a Holdvölgy borokkal is megismerkedhet.
A Poklos-dűlő titka
 
A Babits család Tokaj-Hegyaljához kötődő története egészen IV. Béla koráig nyúlik vissza, amikor olasz telepesekként kerültek Hegyaljára, hogy meghonosítsák a szőlőművelést és borkészítést. A borászati tradíció azóta nemzedékről nemzedékre szállt, és ez ma is tart. Jelenleg idősebb és ifjabb Babits László vezetik a pincészetet. László külföldön tanult, külföldi pincészeteknél szerzett tapasztalatot, így ismeri a modernkori borkészítés csínját-bínját.
 
Végigjártuk Tokaj-Hegyalja legizgalmasabb túráit
Babits László

Szőlőik egy része Szegi község határában a Poklos dűlőben helyezkedik el, amelyen egy hangulatos présház található. Az épület alatt kialakított pince a legmélyebb a borvidéken a maga kb. 40 méteres mélységével, és ahová mintegy 80 lépcső vezet le (vigyázat, ez visszafelé kicsit többnek tűnhet!). 
 
A Poklos-dűlő remek adottságokkal rendelkezik, 150-250 méteres magasságban találhatóak a szőlők, így a fagyoktól védettek. Nevét onnét kapta, hogy a helyiek szerint „itt olyan meleg van, mint a pokolban”. És való igaz, a hegy tetején kb. öt fokkal volt melegebb, mint a hegy lábánál. Még szembetűnőbb a különbség, ha a pince mélyéről indulunk a dűlő csúcsára. Érdemes mindenképp végigjárni a területet, és felkapaszkodni a tetejére, akár gyalog, akár terepjáróval, mert elképesztő panoráma tárul elénk a környékre: rálátni a Bodrogra, a 37-es útra meglehetősen hosszan, Szerencs irányába, főleg tiszta időben, valamint a környező szőlőültetvényekre. Ott fent már erdő húzódik a szőlők mellett, ahonnét a vadak bizony átjárnak időnként megdézsmálni a termést. Romantikázásra kiválóan alkalmas hely, nem hiába választotta ezt Babits Laci húga is az esküvője színhelyéül. Lehet követni a példáját!
 
Kirándulás vagy esküvő a szőlőhegyen
 
A Béres család által 2002-ben létrehozott borászatot idén Magyarország legszebb szőlőbirtokának választották. Nos, aki meglátogatja Erdőbénye környékét, és a lélegzetelállító panoráma mellett nem utolsósorban hasonló borokra is vágyik, mindenképp tegye fel a bakancslistára a Bérest!

A borászat reduktív tételei könnyűek, illatosak és gyümölcsösek, nem csoda, hogy ezek hamar belopják magukat a fogyasztók szívébe. Érleltebb, dűlőszelektált boraik szintén a közérthetőbb kategóriába tartoznak, és a szélesebb közönséget célozzák meg. 
 
Végigjártuk Tokaj-Hegyalja legizgalmasabb túráit
 
A látogatók bejárhatják a Béres dűlőit biciklivel, gyalog, lovas kocsival vagy akár kisbusszal, a séta után pedig, előzetes egyeztetés alapján, a pogácsáktól a hidegtálakon át egészen az 5-7 fogásos borvacsoráig étkezési lehetőség is van. Az 50 fő befogadására képes panorámás kóstolóterem és a hozzá kapcsolódó fedett terasz ideális helyszín családi, baráti, és akár céges összejövetelekhez is.
 
A 45 hektár ültetvény a Nívó-díjas birtokközpont közelében, három nagyobb dűlőben (Lőcse, Diókút és Omlás) helyezkedik el. A birtokközponttól az Omlás esik a legtávolabb, nekünk mégis ez tetszett a leginkább! A nagyjából fél órás sétát megéri, hiszen csodálatos túracélpont és fotóhelyszín. A szőlőtábla közepén egy kis régi épület áll, melyet korábbi térképeken taposóházként jelöltek. Az épület fekvése és kialakítása miatt azonban valószínű, hogy egykor kápolna lehetett, ezért a Béres család ennek megfelelően újította és szenteltette fel. A Napbaöltözött Asszony kápolnájának tetejére fel is lehet menni, innen belátható az egész Erdőbényei-medence és benne a Béres Szőlőbirtok is. Meseszép helyszín lehet esküvőre is…
 
A Király és a Megyer-hegy kincse
 
A Harsányi család már az 1850-es évek óta birtokol területeket a tokaji borvidék északi csücskében, Sárospatakon. Ennek ellenére a borászat még nagyon fiatal, hiszen csak 2012-ben kapott új lendületet, amikor édesapja nyugdíjba vonulásával Harsányi Gábor vette át az irányítást. Ekkor indult el a pince a minőségi borkészítés útján.

Jelenleg hat termő hektárral rendelkeznek és folyamatosak az új telepítések. Birtokaik a sárospataki Király-hegy és a Megyer-hegy három dűlőjében találhatók (Kútpadka, Királyhegy, Cziróka). A három dűlő fizikailag közel található egymáshoz, de talajszerkezetileg jelentős eltéréseket mutatnak, ezért a pincészet célja, hogy mindegyik dűlő sajátosságát dűlőszelektált borokon keresztül mutassa be, elsősorban a furmint fajtával. 
 
Végigjártuk Tokaj-Hegyalja legizgalmasabb túráit
 
Eddig két évjáratuk jelent meg a piacon, az első komplett a 2013-as volt, amikor is mindegyik dűlőből készült dűlőszekált furmint. A két hegy kiválóan alkalmas dűlőtúrákra is, mivel csodás panoráma terül elénk a szőlőkből és a pincétől is, mind a városra, mind a környékre. Ráadásul itt olyan természeti kincseket is láthatunk, mint a Megyer-hegyi Tengerszem, amely a birtok szőlőihez rendkívül közel található, így ha már itt járunk, akkor érdemes meglátogatni. A pincészet felismerte a tájban rejlő remek lehetőségeket, és sokrétű terveik közt szerepel például lovas és quad-os dűlőtúra, valamint különböző akadályokkal tuningolt csapatépítések szervezése is.
 
Borkóstoló és dűlőtúra Ferenc József egykori birtokán
 
A Hétszőlő-birtok olyan szerencsés helyzetben van, hogy ha megáll az ember a szőlőfeldolgozó mellett, mint az 55 hektár belátható. És nem is akármilyen a kilátás!
 
A 2012-ben Magyarország legszebb szőlőbirtokának választott Hétszőlő egyébként annak idején hét külön szőlőtábla volt, hét kisnemes birtokolta, és mindig kiemelt területként kezelték, később pedig Ferenc József császár személyes tulajdona volt. Ebből már lehet sejteni, hogy nagyon komoly lehetőségek vannak a festői szőlőkben.
 
Végigjártuk Tokaj-Hegyalja legizgalmasabb túráit
 
A pincészet biobort készít, ami kézenfekvő, hogyha figyelembe vesszük azt, hogy ezeknek a dűlőknek a talaját évtizedek óta nem érte vegyszer: az ötvenes évektől nem folyt itt semmilyen szőlőtermesztés. Makai Gergely, a Hétszőlő borásza szerint, ha a terroirt szeretnénk a borokban tükrözni, akkor a lehető legtermészetesebb módon kell megtermelni a szőlőt, és kezelni a bort. A Hétszőlő arra törekszik, hogy a teljes szárazbor szortimentjük organikus pecséttel legyen ellátva, és a dűlőszelektált bio aszúkkal is ígéretesek a kísérletek.
 
A Hétszőlő borait Tokaj városában, a Rákóczi Pincében is megkóstolhatják a vendégek, de készült egy tanösvény is, amely bejárja a szépségdíjas dűlőket, ráadásul a kis túra több állomásán is borkóstoló várja a megszomjazott kirándulót. Mi bármikor visszamennénk!
 
A cikk elkészítésében közreműködött: Bognár Attila, Knap Gábor, Zacsek Ágnes
Winelovers borok az olvasás mellé