WineAge kóstoló a New York Caféban

Németh Richárd szövegésfotó
2012. december 05., 16:19


Summarium - Az újvilági borok kereskedelmével foglalkozó cég, a WineAge Kft. régi és újonnan érkezett tételeiből tartott exkluzív borkóstolót az ötcsillagos Boscolo Budapest luxushotel épületében található New York Café Vörös Szalonjában. A rendezvényen prominens személyek, magas beosztású vezetők vettek részt, a Borászportál pedig mint szervező és médiapartner volt jelen az eseményen.
WineAge kóstoló a New York Caféban
 
Egy korábbi cikkünkben, melyben az O. Furnier-t és az Emilianát vettük górcső alá, már szóltunk arról, hogy ezen borászatok a mennyiségi termelés mellett a roppant magas minőség, a fenntartható és/vagy az organikus és biodinamikus szőlőtermesztés-borkészítés elkötelezettjei. Ezúttal szintén az Emilianáé a főszerep, de lesz szó Alvaro Espinozáról és az Antiyalról – mely Chile első igazi „garázsborászata” –, az Arboledáról, a Chadwickről és a Magyarországon egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Errazuriz pincészetről.
 
A helyszín
A New York Palota Budapest VII. kerületében, az Erzsébet körút 9–11. szám alatt álló volt biztosítótársasági székház, amely ma a Boscolo Budapest*****-nek és a New York Cafénak ad otthont. A palota a Nagykörút egyik legjellegzetesebb, legimpozánsabb épülete, s egyúttal művelődéstörténeti jelentőséggel is bír, hiszen a földszintjén berendezett kávéház az 1900-as években irodalmi és művészi asztaltársaságok, kávéházi szerkesztőségek megalakulásának szolgált otthonául. Neve, a borkedvelők körében is ismert, hiszen a nemzetközi Vinagora Borverseny közönségkóstolóját, a Vinagora Borgálát évről-évre itt tartják a palotában.
WineAge kóstoló a New York Caféban
A Boscolo Budapest néven ötcsillagos luxushotelként működő New York Palota
A borkóstoló helyszíne a kávéház egyik különterme, az impozáns Vörös Szalon volt, ahol a vendégek egy „u” alakban felállított asztal mellől értékelhették a felsorakoztatott tételeket. A WineAge Kft. részéről Kazinczi Zsuzsi és Szendeff Lőrinc képviseltette magát, akik összesen tizenegy tételt mutattak be.
A New York Café Wolf András executive chef jóvoltából gondoskodott az alkalomhoz és a borokhoz illő különleges borkorcsolyákról is.
Prémium = WineAge
A WineAge Kft. kizárólag kiemelkedő minőségű, prémium, vagy szuperprémium borokat importál Dél-Amerikából. E jelzőkkel nemcsak azért lehet ezeket a borokat illetni, mert a többségüket Stephen Tanzer, Robert Parker, a Wine Enthusiast, az International Wine Cellar vagy a Wine Spectator rendre 90 pont fölé teszi, hanem – és ez a Vörös Szalonban kóstolt tételek szempontjából sokkal fontosabb ok – mert termelőik a magas kvalitást fenntartható, organikus és biodinamikus gazdálkodás által érik el.
Nehéz nem kitérni arra a prekoncepcióra és sztereotipikus gondolkodásra, mely az újvilági borok esetében az átlagos borfogyasztókra en bloc jellemző. Azt a disztinktív aktust, amely révén a nagy áruházak silány minőségű újvilági borai és az igényes réteget kiszolgálni igyekvő importőrök tételei markánsan elkülöníthetőek, egy ideje már elhagyják cikkeikből a borszakírók. Jóllehet, írásaikban ők leginkább az átlagon fölüli/igényes borfogyasztókhoz szólnak, akikről – ahogy azt korábbi cikkünkben a GFK Hungária borfogyasztói felmérésére hivatkozva tárgyaltuk – joggal feltételezhető, hogy egyszersmind átlagon fölüli/igényes boros tartalom-fogyasztók is; egyszóval: tájékozottabbak.
WineAge kóstoló a New York Caféban
Az impozáns New York Café
Azt, hogy az újvilágból nemcsak csapnivaló, bántóan és érthetetlenül olcsó, az óvilág számára sokszor teljességgel elfogadhatatlannak tartott borkészítési eljárások által létrejövő borok származnak, a többség számára még egyáltalán nem triviális. Újra és újra el kell ezt mondani, egészen addig, amíg az átlagos fogyasztó torkig nem lesz vele, s azt nem mondja: „elég, most már tudom”. Aztán el kell mondani azért is, mert aligha valószínűsíthető, hogy az áruházak polcairól (ahol egyébként a Magyarországon lévő összes borok – külföldi és belföldi tételek egyaránt – 75%-a értékesítésre kerül) egyhamar eltűnnek ezek a lőrék, s a helyükre Emiliana vagy Errazuriz termékek kerülnének. Már csak azért is, mert a WineAge borai nem találhatók meg nagyáruházakban, nem is cél, hogy ott legyenek, annál inkább a gasztronómiában: éttermekben, borbárokban, delikát üzletekben.
Persze az átlagos magyar borfogyasztó lélektani árhatára 1500-2000 forintnál van meghúzva – erről is mantráztunk már eleget. Így neki a legolcsóbb, cca. 3000 forintba kerülő, organikus művelésből származó, 2011-es Emiliana Adobe Merlot is jó eséllyel ki fog esni a pixisből. Mi magyarok nem egészségügyi, hanem főként gazdasági alapon vásárolunk bort, szemben mondjuk az angolokkal, akik azt is megkövetelik, hogy a kalóriaérték fel legyen tüntetve a palackon, és akiknek természetesen több érme is zörög a zsebükben.
WineAge kóstoló a New York Caféban
Szendeff Lőrinc és Kazinczi Zsuzsi a WineAge Kft. képviseletében, és a Boscolo Budapest***** igazgatónője, Engelbrecht Kinga megnyitja a kóstolóestet
No, de a nagy magyar valóságtól próbáljunk meg visszakanyarodni a luxus, vagy legalábbis a prémium világába, amelyen kívül a WineAge Kft. borai egyelőre nehezen értelmezhetőek.
A borsor
Errazuriz – Aconcagua Sauvignon Blanc 2011 (fenntartható gazdálkodásból)
Chilében a fehérszőlővel beültetett területek sorát a chardonnay vezeti (12.739 ha), amit a sauvignon blanc (11.244 ha) szorosan követ. Az Aconcagua (ákonkágvá) Valley körzet a közelben található, 6962 méter magas hegycsúcsról kapta a nevét, amely az Andok-hegységben és egyébiránt Argentínában található. Az agyagos és agyagos-sziklás altalajon lévő ültetvényekről származó sauvignon blanc-t 15-20 napig 12-14 ° C-on erjesztették kóracél-tartályokban, majd annak 50%-át 3 hónapig seprőn érlelték.
Világos zöldessárga megjelenés. Intenzív illatában főként a vegetális jegyek (zöldpaprika, zöld dió, vágott fű) és a trópusi gyümölcsök (mangó, ananász) dominálnak, melyet egy kevés gyógynövényesség egészít ki. Kóstolva száraz érzetű, olajos textúrájú, közepesen telt, lendületes savai pedig hosszan kitartják a kortyot, melyben sorra visszaköszönnek az illatjegyek. Populáris, ízgazdag, kirobbanó, emléket hagyó bor.
Származási hely: Valle de Aconcagua
Fajta: 100% sauvignon blanc
Alkohol: 13.5%
pH: 3,29
Savtartalom: 6 g/l
Maradékcukor: 1 g/l
Bruttó kiskereskedelmi ár: cca. 6000 Ft
WineAge kóstoló a New York Caféban
Könnyed kezdés
Emiliana – Novas Viognier 2010 (organikus gazdálodásból)
A Casablanca körzet Chile egyik legismertebb és legfigyelemreméltóbb bortermelő vidéke. Klímája hűvös, így az innen származó borok leginkább ropogós savaikkal és frissességükkel vétették észre magukat a világ borpiacán. Az eredetileg a Rhône-völgy északi részéből (Condrieu)  származó fajtát, a viognier-t leginkább Franciaországban, valamint Ausztráliában és Kaliforniában foglalkoztatják. Az Emiliana kézi szüretből származó viognier-jének 90%-a acéltartályban, 10%-a tölgyfahordóban erjedt és érlelődött 5 hónapig, a finomseprő felkeverése (battonage) mellett.
Halványsárga színű, intenzív, főként florális jegyeket felvonultató bor. Az ornamentikát díszítendő megjelenik egy kevés tejszín, pirított mandula és kezdődő mézesség is. A korty krémes érzetet kelt a szájban, a sav-alkohol-test kiegyensúlyozottsága pedig mesteri. Ízében ananász, citromhéj, lime kavarog. Kiváló érték/ár arányú, behízelgő, gyorsivású tétel.
Származási hely: Casablanca Valley
Fajta: 100% viognier
Alkohol: 13.9%
pH: 3,23
Savtartalom: 5,5 g/l
Maradékcukor: 4 g/l
Bruttó kiskereskedelmi ár: cca. 4-5000 Ft
WineAge kóstoló a New York Caféban
Wolf András executive chef borkorcsolyái
Emiliana – Signos de Origen 2010 (organikus gazdálkodásból)
A chardonnay, roussanne, viognier és marsanne házasításából készülő, kézi szüretből származó bor hordalékos, homokos-vályog talajon termett, s rozsdamentes acéltartályban kezdte életét (fermentáció). Ezt követően 6 hónapig francia tölgyfahordókban érlelődött a finomseprő felkavarásával, hogy a bor nagyobb komplexitást tudhasson végül magáénak.
Aranysárga színű bor, mely főként a vaníliapudingra, az akácmézre, a karamellre, a sárgabarackra és egy kevés mandulára emlékeztető illatjegyet sorakoztat fel édeskés, intenzív illatában. Határozott savérzet, közepesen telt test, alkoholhangsúlyosság, gazdag ízkép jellemzi. Szép szerkezet, hordó dominancia, tüzesség.
Származási hely: Casablanca Valley (Fundo Casablanca, La Vinilla, La Quebrada, Coastal Range)
Fajta: 67% chardonnay, 18% viognier, 8% roussanne, 7% marsanne
Alkohol: 14,5%
pH: 3,36
Savtartalom: 6,5 g/l
Maradékcukor: 3 g/l
Bruttó kiskereskedelmi ár: cca. 5-6000 Ft
WineAge kóstoló a New York Caféban
Zajlik a kóstoló
Emiliana – Adobe Merlot 2010 (organikus gazdálkodásból)
A Central Valley DO borrégióján belül a Rapel Valley körzet agyagos talajáról származó merlot mellé került egy kis syrah is. A cél a könnyed, gyümölcsös karakter kialakítása volt, ezért a must 80%-a kóracél-tartályban erjedt és érlelődött, és csak 20%-a került 6 hónapra többed töltésű tölgyfahordóba – szintén must korában.
Világos rubinvörös színű, fiatalos megjelenés. A piros bogyós gyümölcsök és a fekete bors aromái uralják az illatprofilt. Az alkohol cseppnyit „kilóg”, teste közepesen telt, savérzete alacsony, tanninjai fiatalok, de összességében kellemes érzetűek. Egy kardhal, tonhal vagy lazac, nem is kívánhatna jobb párt magának. Nem a pincében való érlelésre, hanem gyorsfogyasztásra szánt bor.
Származási hely: Rapel Valley
Fajta: 85% merlot, 15% syrah
Alkohol: 14%
pH: 3,45
Savtartalom: 3,7 g/l
Maradékcukor: 4 g/l
Bruttó kiskereskedelmi ár: cca. 3000 Ft
WineAge kóstoló a New York Caféban
A gyönyörű Vörös Szalon
Emiliana – Adobe Syrah 2011 (organikus gazdálkodásból)
Szintén a szubmediterrán Rapel Valley-ből származó bor, melybe mintegy fűszerként került egy kevés merlot és cabernet sauvignon is. A termékcsalád lényegében egy természetes építőipari elemről kapta a nevét, mellyel tulajdonképpen magára az agyag termőtalajra tesz utalást az Emiliana. Adobe spanyolul annyi, mint vályogtégla.
Intenzív rubinvörös bor. Fekete ribizli, cseresznye, fekete bors és füst alkotja az illatképet. Szerkezete kitűnő, savai energikusak, textúrája lágy, tanninjai kellemes érzetűek, teste közepesen telt, lecsengése hosszú. Gyümölcsdomináns, hiszen a bornak csak 20%-a kapott másodtöltésű tölgyfahordós érlelést. Egyszerű, érthető bor, amely egy enyhe fűszerezésű pörkölt vagy éppen egy grillezett vörös hús mellett is szépen megállja a helyét.
Származási hely: Rapel Valley
Fajta: 98% syrah, 1% merlot, 1% cabernet sauvignon
Alkohol: 13,9%
pH: 3,59
Savtartalom: 3,3 g/l
Maradékcukor: 3,3 g/l
Bruttó kiskereskedelmi ár: cca. 3-3500 Ft
WineAge kóstoló a New York Caféban
Jegyzetek
Emiliana – Special Reserve /limited/ Pinot Noir 2009 (fenntartható gazdálkodásból)
A szőlő a mediterrán éghajlatú, úgynevezett „Déli borrégióból” származik, közelebbről a Bío Bíó körzetből. Itt ugyan melegek a nappalok és hűvösek az éjszakák, viszont több a csapadék, erős a szél, szélsőségesebbek a körülmények, ami magától értetődően nagyobb kihívás elé állítja itt a bortermelőt, mint az északabbra fekvő területeken. Azt mondják, hogy errefelé sokkal nagyobb bortermelői tudás, birkatürelem és kötél idegek szükségeltetnek.
A bornak ez esetben is csupán 20%-a került másodtöltésű tölgyfahordóba, mivel a cél itt is a gyümölcsösebb aromák kidomborítása volt. Közepesen intenzív rubin színnel, intenzív, gazdag illattal rendelkezik. Csipkebogyó, cseresznyebefőtt, szegfűbors, némi sült húsosság jelenik meg orrban, szájban pedig a meggy és a karácsonyi fűszerek. Bársonyos textúra, alkoholhangsúly, közepes test, korrekt minőségű savak, melyek érzetre közepesnél több mennyiséget mutatnak. Univerzális gasztrobor, mivel hal, kagyló, tejszínes vagy vajas mártásokkal éppúgy működik, mint csirkével, pulykával, Serrano sonkával és állítólag sushival is.
Származási hely: Bíó Bíó
Fajta: 100% pinot noir
Alkohol: 13,9%
pH: 3,65
Savtartalom: 3 g/l
Maradékcukor: 3,8 g/l
Bruttó kiskereskedelmi ár: cca. 5-6000 Ft
WineAge kóstoló a New York Caféban
Kazinczi Zsuzsi
Arboleda – Syrah 2011 (fenntartható gazdálkodásból)
Az Arboleda borászat Eduardo Chadwick, az Aconcagua-völgyben 1999-ben elindított vállalkozása, ahol a terroir és a környezet tiszteletben tartása szenvedélyes céllá vált. Az alapanyag 85%-át a Las Vertientes, a fennmaradót pedig a Chilhué birtokról szedték kézzel, majd 30 napig héjon áztatták. A fermentáció acéltartályokban történt, a 12 hónapos érlelés pedig 93%-ban francia, 7%-ban amerikai tölgyfahordókban, melyeknek 25% új, 75%-a pedig másodtöltésű volt.
Mély cseresznyevörös megjelenés, élénk lilás reflexekkel. Komplex és több rétegű illatában főként érett gyümölcsös jegyek és a hordófűszerek dominálnak: csipkebogyó, meggy, cseresznye, málna, szeder, babérlevél, grafit, szegfűbors, szegfűszeg, ánizs, vanília, fahéj… nehéz a sorolást abbahagyni. Az alkohol ez esetben is fűti a torkot rendesen, teste közepesen telt, savai lendületesek, tanninjai finomak, már-már puhák, lecsengése hosszú. Mindent tud, ami miatt egy bort szeretni lehet.
Származási hely: Valle de Aconcagua
Fajta: 100% syrah
Alkohol: 14%
pH: 3,5
Savtartalom: 5,5 g/l
Maradékcukor: 2,8 g/l
Bruttó kiskereskedelmi ár: cca. 5-6000 Ft
WineAge kóstoló a New York Caféban
Vendégek
Errazuriz – Single Vineyard Carmenére 2010 (fenntartható gazdálkodásból)
Ez a szőlő szintén az Aconcagua-völgyben, annak is egy kimondottan köves, valamint hordalékos, homokos-agyagos, vályog talaján nevelkedik 1992 óta. A Carmenére egy késői érésű, chilei autochton fajta. Ez adja a legmélyebb, legsötétebb színű bort az összes kékszőlő közül.  A fermentáció 24-26 ° C -on ment végbe, kóracél-tartályban. A 30 napos héjon áztatást követően a bor 33%-a új tölgyfahordókba, a fennmaradó része pedig többed töltésűekbe került 12 hónapra.
Közepes intenzitású rubin megjelenése mellett némi vegetális illatot lehet elsőre észrevenni. Cékla és zeller és fehérbors, ami elég atipikus kezdés. Kis szellőztetéssel azonban áfonya, eperlevél, menta, ribizli, feketebors, édesfűszerek és por jelentkezik. Hibátlan egyensúly; körzővel-vonalzóval rajzolt szerkezet. Sült pirospaprikát, szedret, dohányt és grafitot érezni ízében. Savkészlete hosszú érlelésre/eltarthatóságra predesztinálja.
Származási hely: Valle de Aconcagua
Fajta: 100% carmenére
Alkohol: 14%
pH: 3,64
Savtartalom: 5,6 g/l
Maradékcukor: 2,7 g/l
Bruttó kiskereskedelmi ár: cca. 7000 Ft
Antiyal – Kuyen 2009 (biodinamikus gazdálkodásból)
Az Antiyal pincészetet, ahogy arra a bevezetőben is utaltunk, Alvaro Espinoza és családja alapította 1996-ban. Mivel a kezdetekben pár száz palackot termeltek – elképesztő minőségben – ezért rájuk ragadt a „garázspince” (értsd: kis kézműves borászat) jelző. Mára ugyan kinőtték magukat egy erős közepes méretre, de a minőség, a Maipo-völgy terroirjának kidomborítása és a biodinamikus gazdálkodás azóta is meghatározza őket. A Kuyenből (jelentése hold, az izolátumként számon tartott mapuche nyelven) összesen 12.000 palack készül évente.
Fontos hangsúlyozni, hogy az Antiyal pince Antiyal nevű bora (lásd lentebb) és a Kuyen nevű bora között nincs hierarchikus különbség, hiszen utóbbi viszonya az előbbivel nem szubordinatív, ahogy azt mondjuk a palackszámból (az Antiyal nevű borból csak 7000 készül) gondolnánk. A Kuyen önálló projekt, ami legfeljebb csak kronológiai értelemben másodlagos: az első Antiyal 1998-ban, az első Kuyen 2001-ben született meg. Carmenére, cabernet sauvignon és syrah házasításából készül – hollisztikus elképzelések mentén.
A Central Valley DO borrégió Maipo körzete ad otthont az Antiyal szőlőinek. Már az 1550-es években műveltek is szőlőt, s jelenleg a chilei bortermelés „szellemi otthonaként” tartják számon a világ borértői.
Közepesen intenzív megjelenés. Intenzív illatában először „szürke jegyek” mutatkoznak: bakelit és grafit. Később kinyílik; megjelenik az ibolya és a szeder, sőt, mintha egy virágboltba lépnénk be. Sav-, alkohol-, tanninérzete azt mutatja, hogy még bőven van ideje a bornak a csúcsra érni; minimum 3 év érlelésre még szüksége lenne, de már most gigantikusnak mutatkozik.
Bruttó kiskereskedelmi ár: cca. 7000 Ft
Antiyal – Antiyal Kuyen 2010 (biodinamikus gazdálkodásból)
Mivel fentebb az Antiyal pincészetről minden lényeges el lett mondva, így jöhet egyből a bor. Intenzív rubinvörös szín, túlérett/dzsemes áfonyás-ribizlis illatok jellemzik. Szerkezete masszív, tanninjai és savai a bor fiatalságáról árulkodnak. E tételt is érlelni kell 3-4-5 évig még, hogy minden szépségét feltárja, azonban jelen állapotában is kevés bor tudja felvenni vele a versenyt.
Bruttó kiskereskedelmi ár: cca. 10.000 Ft
WineAge kóstoló a New York Caféban
Sena
Chadwick – Sena 2008 (biodinamikus gazdálkodásból)
Az 57%-ban cabernet sauvignon, 20%-ban carmenere, 10%-ban merlot, 8%-ban petit verdot, 5%-ban cabernet franc szőlőfajtákból készült bor alapanyaga szintén az Aconcagua-völgyből származik. A fajtákat külön erjesztik 28 ° C-on, és legfeljebb 30 napig áztatják őket. Ezt követően 100%-ban új francia tölgyfahordóba kerülnek egy évre.
Mély gránátvörös színű megjelenés. Komplex illatában szamócadzsem, aszalt szilva, érett ribizli és érett szeder található. Ornamentikája fűszerekben is bővelkedik: eukaliptusz, babérlevél, sütőpor, szegfűszeg. Gazdagítja még egy kevés földesség és sült húsosság. Bársonyos textúra jellemzi és mindene sok: alkoholja is, tanninja is, sava is. Komplex, mély és gazdag bor, ami legfeljebb csak a serdülőkör küszöbét érte el. Minimum 20 év élettartamú óriás Robert Mondavi és Eduardo Chadwick közös műhelyéből.
Bruttó kiskereskedelmi ár: cca. 30.000 Ft
Felhasznált irodalom:
Budapest enciklopédia II (L-Z). Főszerk. Berza László. 2., Bővített kiadás. Budapest: Akadémiai. 1993. 206-207. o.
Csapó Katalin: A Százéves Irodalmi Kávéház, a "Newyork". Budapesti negyed 12-13 (1996) 2-3. sz.
Mészáros Gabriella, Sánta Zoltán: Bortankönyv - a világ borai. Borkollégium (2011) 432-442. o.
Inspiráció: