Rozé stílusok a világban - Tudd meg, hogy melyik a kedvenced! 3. Fruity rozék

Szymczak Vince
2023. április 08., 10:00


A rozéra a mai napig hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint egyszerűbb, kevésbé szofisztikált bortípusra. Pedig a rozék korántsem egyformák! Bemutatjuk a Jennifer Simonetti-Bryan Master of Wine által meghatározott négy legfőbb stílust.
Rozé stílusok a világban - Tudd meg, hogy melyik a kedvenced! 3. Fruity rozék
Történelmi okai is vannak annak, hogy a rozékról előítéletesen gondolkozunk, hiszen a rozé évszázadokig csak a vörösbor készítésének helyiek által fogyasztott mellékterméke volt. Provence csak az 1980-as évek végén kezdett el kiemelten foglalkozni a kategóriával, innen ért el a rózsaszín ital mára több mint 10%-ra rúgó globális piaci részesedést, és ez a szám egyre növekszik.
 
A szakma által csak rozé forradalomnak nevezett folyamat nem csak a mennyiséget és a minőséget növeli, de azzal is jár, hogy különböző rozé stílusok jönnek létre. A rozé kategória mára már nem csak friss, savhangsúlyos nyári tételeket jelent, amit mindenképp szezonon belül el kell fogyasztanunk. A termelők kísérletezése a szőlőfajtákkal és a technológiákkal, a határok feszegetése elhozta ebbe a világba is a diverzitást - nekünk fogyasztóknak pedig ezen különbözőségek felfedezésének kalandjait.
 
A mai rozé borokat Jennifer Simonetti-Bryan Master of Wine négy kategóriába osztotta, ezek mindegyike jól körülhatárolható stílusjegyekkel rendelkezik. Az első részben a blush, a másodikban a crisp rozéstílust mutattuk be. Ezúttal a magyarok kedvence, a fruity rozé következik.
 
Fruity
A fruity stílus nevének megfelelően a gyümölcsöt helyezi előtérbe. Illatában, ízében és ezzel párhuzamosan általában színében és koncentrációjában is intenzív italok tartoznak ide, általában közepes testtel és savassággal. Ezt a koncentrációt általában hideg macerációval érik el - vagyis az erjesztés beindítása előtti, alacsony hőmérsékleten történő héjon áztatással. Nemzetközileg gyakran a nagy vörösborokat adó szőlőfajtákat használják erre: ilyen a cabernet franc és sauvignon, a sangiovese, a tempranillo, a garnacha. A közepes vagy melegebb klímájú tájak kedveznek a fruity rozék készítésének. Ilyenek Toszkána, Szicília és Languedoc rozéi.
 
Neked való a Fruity rosé, ha
  • inkább az alma és narancsleveleket kedveled
  • a gyümölcsöt édességként fogyasztod
  • az ételeket fűszerezed, de nem túl intenzíven
  • a teát és kávét is mértékkel édesíted

Egy klasszikus példa
Baron de Ley Rioja Rosado - Rioja, Spanyolország
Egy klasszikus rosado házasítás Rioja ültetvényeiről, amely tempranillo, garnacha és graciano felhasználásával készült. A szőlőszemeket a magasabban és hűvösebben fekvő területekről szüretelik, a szőlő egy részét héjon erjesztik, másik részét pedig közvetlen préselésnek vetik alá. A Rioja rosado lágy savú, kerek és gyümölcsös, intenzív piros gyümölcsös aromákkal. A garnacha és a graciano a frissességét és gyümölcsösségét, a tempranillo a kerekségét adja. Tapas-hoz, rizses ételekhez, grill zöldségekhez, fehér húsokhoz is tökéletes.
 
Rozé stílusok a világban - Tudd meg, hogy melyik a kedvenced! 3. Fruity rozék
 
A teljes cikk, amit négy részben közlünk a Borászportálon, a Winelovers 100 A 100 legjobb magyar bor magazin 2022-es számában jelent meg.
 
Kedvet kaptál egy üde, tavaszra hangoló rozéhoz? Válogass itt!

Winelovers borok az olvasás mellé