Rozé stílusok a világban - Tudd meg, hogy melyik a kedvenced! 2. Crisp rozék

Szymczak Vince
2023. március 16., 16:30


A rozéra a mai napig hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint egyszerűbb, kevésbé szofisztikált bortípusra. Pedig a rozék korántsem egyformák! Bemutatjuk a Jennifer Simonetti-Bryan Master of Wine által meghatározott négy legfőbb stílust.
Rozé stílusok a világban - Tudd meg, hogy melyik a kedvenced! 2. Crisp rozék
Történelmi okai is vannak annak, hogy a rozékról előítéletesen gondolkozunk, hiszen a rozé évszázadokig csak a vörösbor készítésének helyiek által fogyasztott mellékterméke volt. Provence csak az 1980-as évek végén kezdett el kiemelten foglalkozni a kategóriával, innen ért el a rózsaszín ital mára több mint 10%-ra rúgó globális piaci részesedést, és ez a szám egyre növekszik.
 
A szakma által csak rozé forradalomnak nevezett folyamat nem csak a mennyiséget és a minőséget növeli, de azzal is jár, hogy különböző rozé stílusok jönnek létre. A rozé kategória mára már nem csak friss, savhangsúlyos nyári tételeket jelent, amit mindenképp szezonon belül el kell fogyasztanunk. A termelők kísérletezése a szőlőfajtákkal és a technológiákkal, a határok feszegetése elhozta ebbe a világba is a diverzitást - nekünk fogyasztóknak pedig ezen különbözőségek felfedezésének kalandjait.
 
A mai rozé borokat Jennifer Simonetti-Bryan Master of Wine négy kategóriába osztotta, ezek mindegyike jól körülhatárolható stílusjegyekkel rendelkezik. Az első részben a blush rozéstílust mutattuk be.
 
Crisp
A forradalmat elindító provence-i borok a Crisp kategória jeles képviselői. Színükben halvány vagy akár extrém halvány, csontszáraz, magas savtartalmú és kis testű italokról van szó. Ezt a halványságot és savtartalmat általában magas beltartalmi értékekkel rendelkező fajtákkal, relatív korai szürettel, és fehérbor gyártási technológiával érik el a termelők. Ez azt jelenti, hogy nincs macerációs fázis, csak közvetlen préselés (direct press). Aromaprofil tekintetében a moderáltabb gyümölcsösség virágossággal és ásványossággal párosul. Ez a savtartalom és ízvilág kiválóan párosítható ételekkel, üdítő hatása felerősíti az egyéb ízek érzékelését - gyakran tengeri ételek kísérője. A provence-i Crisp stílus sikere természetesen világszerte számos termelőnek hozta meg a kedvét, Riojában, Lombardiában és Ausztriában is elterjedt.
 
Neked való a Crisp rosé, ha
  • szeretsz a csirkére/halra citromot facsarni az ízek harmóniája érdekében
  • inkább limonádét fogyasztasz mint szörpöt
  • rágóból inkább a mentolosat veszed le a polcról nem pedig a gyümölcsöset
 
Egy tipikus példa
Maison Saint AIX Rosé- Coteaux d’Aix-en-Provence, Franciaország
Az 1900-as években alakuló borászat ma is az egyik legmeghatározóbb brand a Côteaux d’Aix-en-Provence apellációban. Az AIX a top rosé tételük, amely Grenache, Cinsaut, Syrah és Counoise fajták házasítása és a maceráció teljes elhagyásával, vagyis közvetlen préseléssel készítik. Az AIX a rosé legtisztább megjelenési formája: a halvány pink árnyalatú, közepesen intenzív aromájú rosé a görögdinnye, a friss citrusok, és leheletnyi eper aromáját hordozza, egy kis sóssággal és egy csipetnyi kakukkfűvel a végén. Egy légies bor friss savakkal és közepes alkohollal. Tenger gyümölcseihez és friss osztrigához érdemes kipróbálni.

Rozé stílusok a világban - Tudd meg, hogy melyik a kedvenced! 2. Crisp rozék
 
A teljes cikk, amit négy részben közlünk a Borászportálon, a Winelovers 100 A 100 legjobb magyar bor magazin 2022-es számában jelent meg.
 
Kedvet kaptál egy üde, tavaszra hangoló rozéhoz? Válogass itt!
 

Winelovers borok az olvasás mellé