Testes, erőteljes, fűszeres: ezekért is szeretjük a syrah borokat

(X)
2022. január 10., 08:55


A syrah erős színével és karakteres, fűszeres, valamint étcsokoládés, ribiszkés jegyeivel már jó ideje belopta magát a szívedbe, igaz? De ne hidd, hogy a syrah "csak" ennyi. Érdemes megismerned a különböző stílusait.
Testes, erőteljes, fűszeres: ezekért is szeretjük a syrah borokat
A syrah egy 18. századi kékszőlőfajta, amely Franciaországban, a Rhone vidéken volt először megtalálható, ott még ma is főfajtának számít. Közvetlen ősei a dureza és mondeuse blanche fajták, ezen fajták kereszteződéséből jött létre. Az 1830-as években került Franciaországból Ausztráliába, ahová James Busby, az "ausztrál szőlőtermesztés atyja" telepítette. Ausztrália Franciaország után a második legnagyobb shiraz termelő ország, termelése 40 százalékát ez a kékszőlőfajta adja. 
 
A shiraz és a syrah ugyanaz a szőlő: Ausztráliában shiraz, Franciaországban pedig syrah néven forgalmazzák. Az elnevezés valójában a stílusra utal, hogy milyen karakterű borok készülnek belőle.
 
A fajta a hűvös klímán nem érik be teljesen, ezért az itt készülő közepesen vagy nagyon testes borok zamatos szilvás, olivabogyós, bőrös, zöldborsos, kakaóporos jegyeket mutatnak.
 
Hűvösebb klímájú syrah termőterületek: 
Rhone-völgy, Franciaország
Columbia völgy (Washington állam)
Chile
Victoria (Ausztrália)
Nyugat-Ausztrália
 
Mediterrán klímán a jellemzően magasabb alkohollal rendelkező, testes tételek hangsúlyosan gyümölcsös, fekete szedres, áfonyás, édes dohányfűstös, csokoládés, süteményes, vaníliás, gyakran lekváros, dzsemes stílusjegyeket hordoznak.
 
Melegebb klímájú shiraz termőterületek:
Kalifornia
Dél-Ausztrália
Spanyolország
Dél-Afrika
Argentina 
 
Az utóbbi időszakban néhány francia termelő boraira a shiraz elnevezést használja, így próbálnak utalni a bor stílusára, ill. a hűvösebb ausztrál területeken a borászok kezdenek áttérni a syrah név használatára.
 
Fajtaborként a syrah-t főként Dél-Ausztráliában, Észak-Rhone vidéken, Kaliforniában és Columbia-völgyben készítik.
 
Házasításokban is felhasználják főként a következő régiókban:
Côtes du Rhône, Languedoc-Roussillon - Franciaország
Kasztília-La Mancha, Extremadura, Katalónia, Valencia, Aragónia - Spanyolország
 
A Côtes du Rhône házasítást GSM házasításként is ismerik, amely utal a három legfőbb összetevőre, ezek a grenache, syrah és a mourvedre. A legmagasabb minőségű GSM-ek a spanyol Priorat és Méntrida, a francia Châteauneuf-du-Pape régiókból, az ausztrál Barossa-völgyből és a kaliforniai Santa Barbarából érkeznek. Ha jó ár-érték arányú borokat keresünk, akkor a franciaországi Languedoc-Roussillon és a sapnyolországi La Mancha régiókból származó bor jó választás lesz.
 
Magyarország két fő vörösboros vidékén, Szekszárdon és Villányban karakteres, fűszeres és magas alkoholtartalmú syrah tételek készülnek,  kirobbanó gyümölcsösséggel.
 
Egy ponton túl a tanulásban a kóstolást nem lehet "megúszni": ha szeretnél fejlődni syrah-ban, gyere el a Syrah of the World mesterkurzusra a márciusi Winelovers Grandon. A mesterkurzus során 10 tételt kóstolunk, és körbejárjuk az Észak-Rhone völgyét és a legfontosabb tengerentúli termőhelyeket; izgalmas borok és történetek várnak!
 
Kapcsolódó cikk:
 
Winelovers borok az olvasás mellé