Megkóstolnád, mielőtt megveszed?

Borászportál
2017. november 29., 14:00


A borok és a szeszes italok a karácsonyi ajándékozás jolly jokerei – családi, baráti, ismeretségi vagy céges körben rendre felbukkannak a palackok, amelyeket általában udvarias mosollyal vesz át a megajándékozott, majd a tokaji aszú felkerül a szekrény tetejére, a whisky a vitrinbe, az édes tankpezsgőt megkapja valamelyik kedves nőismerős, a hiperes chilei vörösbor pedig épp jó lesz annak a távoli rokonnak, akiről valahogy mindig elfeledkezünk.
 Megkóstolnád, mielőtt megveszed?
Ha igazán személyessé szeretnénk tenni az ajándékozást és valódi örömet szereznénk egy-egy jól megválasztott, minőségi borral vagy pezsgővel, akkor érdemes felkeresni a Winelovers Xmas karácsonyi kóstolót és vásárt.

A december 9-én, szombaton a Corinthia Hotel Budapest Báltermében megrendezésre kerülő rendezvényen – rendhagyó módon – nem csak megkóstolni lehet a kiállító pincészetek válogatott tételeit, de egy-két palackkal meg is lehet ezeket vásárolni a helyszínen, vagy ingyenes házhoz szállítással megrendelni a nagyobb mennyiségeket. A borok féldecis mennyiségben a rendezvény belépőjegyének értékében kapott kuponok ellenében kóstolhatók, de a kuponok akár egy-egy palack borra is beválthatók.
 
Aki december 4-ig megveszi belépőjegyét a rendezvényre, ajándékba kapja a villányi Malatinszky Kúria "Signature" Cabernet Franc 2014 borát! A ajándék palack bor értéke 3000 Ft.
 
Több mint 25 borász és kereskedő kb. 200 tétele lesz egyetlen helyen elérhető és kóstolható: a pezsgőtől a desszertborig a hazai és nemzetközi kínálat színe-java, minden pénztárcának és ízlésnek megfelelően. A bőséges választékban való eligazodáshoz pedig szakértő segítséget nyújtanak a kiállítók, legyen szó ajándékválasztásról, az ünnepi asztalra szánt borkülönlegességekről, vagy az új esztendőt ünneplő koccintásról. A borokon kívül kézműves termékeket, különleges falatokat és házi készítésű finomságokat is kóstolhatnak a Süss, a Stelázsi, az Osztriga Sommelier és a Budai Gesztenyés Étterem standján és újabb ajándékötleteket kaphatnak mind tőlük, mind a további kiállítóktól, hiszen jelen lesz a Saeco (itt a kávékóstolás mellé jár egy kedvezménykupon is, amely Saeco kávégépre váltható be), az AC su misura, a Schiszler Pálinka, az Oroszlános Borhotel és az Andrássy Rezidencia is.
 

„A megfelelő karácsonyi ajándék kiválasztása sokunk számára komoly kihívást jelent és hajlamosak vagyunk az utolsó pillanatra tartogatni a vásárlást. A tökéletes ajándék a megajándékozott iránti figyelemről szól – érdemes ezért a bort is úgy megválasztani, hogy ez a figyelem tetten érhető legyen a palackban” – ad tanácsot Ádám Boglárka, a Winelovers rendezvények főszervezője.

Néhány ötlet az ajándékvásárláshoz
 
Legyünk tisztában azzal, hogy a megajándékozni kívánt személy milyen borokat szeret: szárazat vagy inkább édeset? Könnyedebbet vagy testesebbet? Fehér vagy vörösbort? Van kedvenc szőlőfajtája, borvidéke? Van-e olyan bor, ami igazán emlékezetes volt számára? Ha ezekkel tisztában vagyunk, már nem lesz nehéz a választás.
 
A konzervatívabb ízlésvilágúaknak válasszunk klasszikus bort, például egy bordói típusú házasítást Villányból, egy jó nevű pincészettől.
 
Tippünk:
 • Gere Attila Kopar Magnum 2007
 • Jammertal Borbirtok, Cassiopeia Franc 2011
 
A kísérletező kedvűeknek keressünk egy kisebb, feltörekvő pincészetet; nézzünk körül a természetes borok között, válasszunk egy izgalmas, kevésbé ismert szőlőfajtát, borvidéket, vagy válasszunk egy külföldi bort!
 
Tippünk:
 • Hollóvár (Takács Lajos, Somló) – Hárslevelű 2012
 • Domaine des Escaravailles (Franciaország) - Cotes du Rhone Les Sablieres 2015
 
A borral még csak most ismerkedőknek egy könnyen értelmezhető, illatos fajtából készült bor lehet ideális választás.
 
Tippünk:
 • Kamocsay Ákos Prémium Borok Ihlet Cuvée 2015
 • Fekete Borpince: Tramini cuvée 2014

A haladó borkedvelőket kényeztessük igazi különlegességgel. Egy kiváló évjáratban született tokaji aszú vagy egy tradicionális eljárással készült prémium pezsgő biztosan telitalálat lesz.
 
Tippünk:
 • Zsadányi Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaji Aszú 2013
 • Garamvári Brut Magnum 2000
 
 Megkóstolnád, mielőtt megveszed?
 Fotó: Benkő M. Fanni

Az ajándékozás az örömszerzésről szól - ne akarjunk az ajándékkal „nevelni”, tartsuk tiszteletben a megajándékozni kívánt személy ízlését, még akkor is, ha az eltér a sajátunktól. Figyeljük az árcímkét is, és ne felejtsük el, hogy egy túlzó ajándék zavarba ejtő lehet. Ne költekezzünk tehát erőn felül; az ajándékozás nem a pénztárca vastagságának fitogtatásáról szól. A figyelmességet egy méregdrága tétel nem helyettesítheti.

Mivel ünnepeljünk?

Ha az ajándékozással már jól állunk, és szeretnénk egy kicsit magunkat is kényeztetni, akkor használjuk ki a lehetőséget és kóstoljunk olyan tételeket, amelyeket csak ritkán van lehetőségünk.

Javaslatunk ínyenceknek:
 • Mumm Millesime 2006
 • Bodegas Roda - Rioja Reserva 2012
 • Babits 6 puttonyos Tokaji Aszú – Prémium, Poklos dűlő, 2013
 • Szepsy István 6 puttonyos Tokaji Aszú 2008
 
Engedjünk a csábításnak, hiszen ha beleszeretünk egy borba, akár aznap haza is vihetünk belőle! A karácsonyi menühöz és az ünnepek utáni beszélgetésekhez is biztosan megtaláljuk az ideális kísérőt a Winelovers Xmas kóstolón és vásáron.
 
Winelovers borok az olvasás mellé