10 dolog, amit érdemes tudni a chilei borokról

Borászportál
2015. november 04., 21:14


Az újvilági borok egyre nagyobb teret hódítanak a nemzetközi borpiacon, így érdemes több figyelmet fordítani rájuk. Chilében évről évre emelkedik a bortermelés mennyisége, így nem meglepő az exportjuk növekedése sem. Hazánkban is egyre több kereskedő foglalkozik a dél-amerikai országból származó tételek értékesítésével. Dióhéjban összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudni a chilei borokról, valamint annak történelméről.
10 dolog, amit érdemes tudni a chilei borokról
Forrás: Winesofchile.org
1. 1548-ban ültették Chilébe az első szőlőtőkéket spanyol telepesek.

2. Az 1800-as években kedvelt célpont volt Franciaország a chilei felsőbb osztály körében, így elterjedtek a francia szőlőfajták az országban.

3. A filoxéravész a mai napig nem jelent meg Chilében, amelyet elsősorban az ország földrajzi elszigeteltségével magyaráznak. Így általában a saját gyökerükön nőnek a tőkék.

4. Az 1980-as éveket követően a politikai stabilitásnak köszönhetően felgyorsult a borkereskedelem, valamint megjelentek a modern technológiai berendezések a borászatokban.

5. Fő szőlőfajták a cabernet sauvignon és a sauvignon blanc.

6. A carménére Chile sajátos szőlőfajtája, amely a filoxéravész ideje alatt kiveszett Franciaországban. Sokáig úgy gondolták, hogy merlot, csak később derült ki, hogy egy különálló fajta.

7. A carménére kékszőlőből készült bor hosszan érlelhető, mély színű, aromatikájára jellemző a szeder és a feketebors.
 

Buenos dias! / Good morning! Lolol, Colchagua Valley #carmenere #winesofchile #nerkihue #harvest2016

Viña Nerkihue (@nerkihue) által közzétett fénykép,


8. A chilei szőlőültetvények a 4500 km hosszú országban 900 km-en helyezkednek el 150 km szélességben. Jelenleg körülbelül 130 ezer hektár terület van betelepítve.

9. Chile éghajlatát az Andok és a Csendes óceán hatásai befolyásolják. A szőlőterületeken uralkodó klíma mediterrán. A nyár száraz és hideg, míg a tél csapadékos. Az érési időszak hosszú.

10. Az ország legismertebb borvidéke a Rapel Valley déli részén található, a Colchagua. A régió a vörösborairól híres. A cabernet sauvignon, carménére, syrah és malbec fajták élveznek itt óriási előnyt.
 
10 dolog, amit érdemes tudni a chilei borokról
Chilei borrégiók

 
Winelovers borok az olvasás mellé