10+1 ikonikus ital kedvenc filmjeinkből

Ferenczi Csilla
2015. október 04., 21:34


Ki ne emlékezne James Bondra és a „rázva, nem keverve” szállóigére, vagy arra, hogy az összes amerikai tini vígjátékban a sört (és minden más italt) műanyag piros pohárból isszák?
10+1 ikonikus ital kedvenc filmjeinkből
Kis túlzással, mióta az első  film megjelent, azóta alakulnak alkoholfogyasztási trendek (is) a Hollywoodban megálmodottak szerint. Régóta szoros a kapcsolat a bárok és a filmek között, sőt mi több, a képernyőn látott italok sokszor valóban a színészek favoritjai – lássuk hát, ki mit ivott a képernyőn!
 
1. James Bond – Vodka Martini
 
Ez az amit mindenki kívülről fúj – rázva, nem keverve. Legalább olyan híres, mint az, hogy „A nevem Bond. James Bond.” Tulajdonképpen így már a martinis pohár nem is olyan nőies, ugye? A koktélt így készítsd: 60 ml gin, 20 ml vodka, 10 ml Lillet Blanc - jéggel összerázva (a világért se keverve!!!).
 
 
2. Dallas, Jockey Ewing – Bourbon 
 
A texasi olajmágnás szinte minden egyes részben töltött magának egy (vagy több) pohár whiskyt. Reggel, délben, este.
 
 
3. Kerülőutak – Pinot Noir
 
Az Oscar díjas filmben Miles Raymond elmondja, hogy azért imádja ezt a bort, mert olyan mint ő: sérülékeny, sok törődést és odafigyelést kíván de ha foglalkoznak vele, egy különlegesség születik. Érdekesség, hogy a merlot-gyűlölő Miles hatására Kaliforniában egészen nagy mértékben visszaesett a merlot iránti kereslet.
 
 
4. Moulin Rouge – Abszint
 
Amikor a fiatal író, Christian először megkóstolta ezt a legendás italt (amit egyébként régen fájdalom- és lázcsillapítóként használtak), egyből találkozott a híres Zöld tündérrel. A sokáig tiltólistás szesz első kortya után valóban sokféle dolgot láthatunk, talán a kis Kylie Minouge-ot is... 
 
 
5. Szex és New York – Cosmopolitan

Carrie Bradshaw. New York. Akármelyik bár. Cosmpolitan. Ennyi. A koktélt így készítsd: 4 cl vodka, 2 cl triple sec/cointreau, 2 cl friss limelé, 2 cl szárazáfonyalé - jéggel összerázva.
 

6. Amelie csodálatos élete – Cognac
 
Amelie, aki mindenkinek segíteni akar, Dominique Bretodeau-n is segített. A férfin, aki megtalálja gyerekkorát egy kis dobozban. Mindezt természetesen egy brasserie-ben meséli, néhány pohár jó cognac kíséretében. Közben a sütőben készül valami finomság, talán croque monsieur?
 
 
7. Casablanca – French 75

A német katonák kedvenc pezsgőkoktélja egy első világháborús Matériel de 75mm Mle 1897 ágyúról kapta a nevét. Állítólag akkorát üt, mint maga az ágyú... A recept: 45 ml dry gin, 10 ml friss limelé, 5 ml cukorszirup jéggel összerázva, Champagne-al felhúzva.

 
8. A bárányok hallgatnak – Chianti
 
Hannibal Lecter egy intelligens és jó ízlésű ember. Szereti a finom (néha meghökkentő) ételeket, a jó zenét, és a jó bort. Máj, fava bab és egy jó toszkán chianti.
 
 
9. Rumnapló – Rum
 
Ahol a rum olcsóbb, mint a víz, ott könnyű alkoholistává válni. Ez történik Paul Kemppel is, aki egy fontos üzletember szennyesét készül kiteregetni. Azóta se tudjuk, hogy vajon akkor létezik-e a 470 fokos alkohol. 
 
 
10. Amerikai pite – a piros poharas bulik és Paul Finch esete a skót whisky-vel
 
A bulikon használt műanyag poharakból és a sörből Paul Finch nem kért. Neki valami komolyabb tétel kellett. 
 
 
+1 Leon, a profi – Tej

Üdítő látni ahogy Leon, a kőkemény bérgyilkos gyermeki lelke és elmaradottsága hogyan tükröződik az általa sokszor fogyasztott tejben. A jelenet, ahol Mathilda beöltözik hírességeknek, és Leon még Madonnát sem ismeri fel, tökéletesen érthetővé teszi, hogy Leon mennyire gyermeteg. És a gyerekek imádják a tejet!

Winelovers borok az olvasás mellé