10+1 pincészet, akiket tilos kihagyni az idei Budapest Borfesztiválon

Borászportál
2018. szeptember 05., 16:52


Parádés panoráma, 140-nél is több kiállító és szuper koncertek várják a Budapest Borfesztivál vendégeit szeptember 6. és 9. között a Budai Várban. Kiválogattunk 10+1 kiállítót, akiket mindenképp ajánlunk a fesztiválozóknak.
10+1 pincészet, akiket tilos kihagyni az idei Budapest Borfesztiválon
Borítókép: Szigetvári Zsolt
 
1. Dúzsi Tamás (Szekszárd)
108. stand
 
10+1 pincészet, akiket tilos kihagyni az idei Budapest Borfesztiválon
 
Dúzsi Tamás szekszárdi borászt egy ország ismeri rozé-királyként, miközben a 2011-es Görögszó bordeaux-i házasítása a 2015-ben a 21. Vinalies Internationales borverseny legjobb vörösbora lett. Az év bortermelője díjat 2014-ben ítélte neki oda a Magyar Bor Akadémia. A családi birtok 41 hektáros, elsősorban a Leányvár, Szentgál szőlőhegy és a Görögszó dűlőkben. Az összes termesztett kékszőlőből készítenek rozét és vörösbort is, és alapját képezik komplex házasításoknak. Évente mintegy 340 ezer palack bor kerül ki a pincéből. 
 
Nehéz tőlük egy tételt ajánlani, ezért háromnál húztuk meg a határt, és a következőket javasoljuk leginkább kóstolásra: a legtartalmasabb, legidőtállóbb, egyben irtó elegáns rozéik egyikét, a Pinot Noir Rosé 2017-et, aztán a pinészet legidőtállóbb borát, az Ó Birtokbor 2013-at, amelynek elődjével, egy 1992-es évjáratú kékfrankos-merlot cuvée-vel indultak 1994-ben a borpiacon. Végül a Menoire 2017 mellett sem lehet csak úgy elmenni, hiszen összetéveszthetetlen fajtajegyei sokunkat elbűvölnek: illatában tiszta gyümölcsösség, főként meggy és szeder, illetve egyfajta fűszeresség, eukaliptusz és pirospaprika is megjelenik. Ízében a finom csersav szerkezet eleganciát és egyensúlyt sugall menoiros könnyedséggel. Szerintünk próbáld ki te is!
 
2. Garamvári Szőlőbirtok (Balatonboglár)
79. stand
 
10+1 pincészet, akiket tilos kihagyni az idei Budapest Borfesztiválon

A Garamvári Szőlőbirtok olyan családi vállalkozás, amely 1990 óta aktív részese  és formálója a magyar borászatnak. Tevékenysége két alappilléren nyugszik: magáének mondhatja a Balaton déli partján a borvidék legjobb dűlőiben található területeket, a budafoki, egyedülálló adottságokkal rendelkező, óriási alapterületű pincéje pedig minden jel szerint a pezsgőgyártásra termett: minden egyes palackban külön élet lakozik, szorgalmas élesztőgombák milliói termelik a gyöngyfűzérszerű szén-dioxidot és testük feláldozásával átadják finom illatukat és ízüket az érlelődő pezsgőnek.

A többszörösen díjnyertes GARAMVÁRI szelekciós boraikat és tradicionális pezsgőiket is megkóstolhatjuk szerencsére a Borfesztiválon: többek között a VinAgorán Champion díjas Lellei Irsai Olivér 2017-et és a csontszáraz, gyönyörű érlelési jegyekkel felszerelt Garamvári Brut Nature 2015 tételüket.
 

3. Kristinus Borbirtok (Balatonboglár)
144. stand
 
10+1 pincészet, akiket tilos kihagyni az idei Budapest Borfesztiválon

A Balaton déli partjának lankáin fekvő borászat 2005 óta készít díjnyertes borokat. A Kristinus Borbirtok a fine dining rajongóinak igényeit is kielégítő konyhával, egyedülálló moziteremmel, rendezvényhelyszínnel és egy 10 szobás Vinotellel is várja vendégeit. Persze nem csak azokra számítanak Kéthelyen, akik kifejezetten ezekért az élményekért érkeznek: a Balatonmáriafürdőtől mindössze tíz percre található pincészet a turisták programját is színesítheti egy kellemes koncerttel, hangulatos vacsorával vagy egy jó film megtekintésével, hogy az impozáns borsorok végigkóstolását ne is említsük.

Kóstolásra szánt tételeik közül idén elsősorban a Pinot Noir Sommelier Line tételt javasoljuk, amelynek tiszta, tükrös, halvány intenzitású rubint színét téglás reflexek és széli színeződés teszi még komplexebbé. Lassan, egyenletesen lefolyó „lábai” nagy beltartalmi értékre engednek következtetni. Tiszta, visszafogott illata jócskán változik levegő hatására. Az érett eper és a piros bogyós gyümölcsök jegyei mellett avarosság, fahéj, szegfűszeg és tarka bors is megjelennek.

Kóstolva a bor száraz; közepesnél magasabb savérzet, közepes tannin és alkohol jellemzi a buja kortyot. Közepes test és nagy potenciál, ami a pohárban levegőhöz jutva az illatban igért jegyeket rendre felvonultatja. A megannyi meleg fűszer a visszafogott hordóhasználat és a lágy bársonyos tanninszerkezet mind-mind egy kiválóan elkészített pinot noir képét rajzolják ki.

4. Polgár Pincészet (Villány)
124. stand
 
10+1 pincészet, akiket tilos kihagyni az idei Budapest Borfesztiválon

Ma már 60 hektáron az ökogazdálkodás szempontjait figyelembe véve gondozzák Villány jellegzetes szőlőfajtáit, a kadarkát és a portugiesert, a hungarikum fajtákat, azaz a kékfrankost és a hárslevelűt, valamint a világfajtákat, mint a chardonnay-t, a cabernet sauvignont és franct, a pinot noirt, a merlot-t, és a syrah-t. A legjobb minőségű borok elkészítése érdekében fajtánként meghatározott terméskorlátozással állítják be az optimális, hektáronkénti és tőkénkénti terméshozamot, döntik el a szüret idejét, választják ki a készítési technológiát – figyelembe véve az adott évjárat sajátosságait is. Az 1200 hektoliternyi erjesztő kapacitás és az 5000 hektoliternyi tároló kapacitás biztosítja, hogy az évente forgalomba kerülő mintegy 200.000 palack bor az érettség legoptimálisabb időpontjában kerüljön a fogyasztók poharába.

Polgár Zoli bácsi pedig legalább akkora legenda, mint amekkorák borai. Ezúttal a legkomolyabb cuvée-i, a Credo és az Elixír is helyet kap a hétvégi kínálatban, miközben persze kiviszik a friss és fiatalos, portugieser alapú Redy-t, amelyben játékosan kacérkodnak a piros bogyós gyümölcsök (cseresznye, meggy), egyfajta meleg mézes kedvesség, és hosszú-hosszú utóíz.

5. Zsirai Pincészet (Tokaj, Villány, Somló)
20. stand
 
10+1 pincészet, akiket tilos kihagyni az idei Budapest Borfesztiválon

A Zsirai lányok (Kata és Petra) édesapjuk irányelveit követve, örökségét folytatva készítik boraikat. A családfőt a természet és a természetesség szeretete, az értékek megőrzése, a magyar bor tisztelete vezérelték, amikor szőlő-, és pincebirtokossá vált és elindult az úton, amelynek köszönhetően a lányok ma három jelentős hazai borvidéken vannak jelen és készítik boraikat.

Most sem érdemes kihagyni az ő standjukat, pláne a következő két tokaji tétel miatt! Egyik a Tokaji Betsek Hárslevelű 2015, amit kötelező kóstolni, ebben a dűlőre jellemző elegáns savszerkezet és ásványosság mellett körtés-barackos ízvilág uralkodik. Emellett pár gramm maradékcukor teszi igazán kifinomulttá a tételt.

A másik pedig a Tokaji Fordítás 2011, ami extrém ritkaságnak számít, a Zsirai lányok ráadásul remekül értenek is az elkészítéséhez: az aszútészta második áztatásával jön létre ez az aszú jellegű édes tokaji borkülönlegesség, több dűlő terméséből. Nagyjából egy 4 puttonyos aszú  paramétereivel rendelkezik, ám mégis könnyedebb, mint az aszú. A gyümölcsössége mellett a markáns savai nagyon szép egyensúlyt alkotnak a cukorral.

6. Fekete Borpince (Szekszárd)
112. stand
 
10+1 pincészet, akiket tilos kihagyni az idei Budapest Borfesztiválon

A Fekete Borpince a szekszárdi borvidék egy kiemelten értékes területén, az Iván-völgy szívében helyezkedik el. Az 1960-as évek óta szőlőműveléssel foglalkozó család egyébként a Kerék-hegyen, a Decsi-hegyen és a Nagy Mihály-völgyben is munkálkodik, ma már 9 hektáron, egy közel 120 éves, hangulatos pincével a központban. Kék- és fehér szőlőt termő területeik aránya 85-15%.

Idén két tételüknek is a Budapest Borfesztiválon lesz kóstolópremierje: a 2018-as, intenzíven málnás-grépfrútos Nero Rosénak és az idén a Nemzetközi Kékfrankos Borversenyen ezüstéremmel jutalmazott Kékfrankos Válogatás 2016-nak. Emellett persze ott lesz a könnyed és különleges Fehér Kadarka Gyöngyözőbor 2017, a 2012-es és 2015-ös Cabernet Sauvignon, illetve a szuperizgalmas Shiraz Válogatás 2015 is.

7. Gál Szőlőbirtok és Pincészet (Kunság, Balaton-felvidék)
21. stand
 
10+1 pincészet, akiket tilos kihagyni az idei Budapest Borfesztiválon
 
Budapesttől nem is olyan távol, Szigetcsép magasságában, összesen 76 hektárnyi saját szőlőterületen tevékenykedik a Gál család, 2011 óta pedig már balaton-felvidéki szőlőültetvényekkel is rendelkeznek. 

A Gál Szőlőbirtok a számos nemzetközi elismerés mellett az idei VinAgora legeredményesebb családi pincészet különdíját is megnyerte, miután mind a hét nevezett bora díjazásban (5 arany és 2 ezüst) részesült. Ezek mind kóstolhatók is lesznek a Borfesztiválon! Természetesen kihozzák a Borfesztiválra az egyik zászlósboruknak számító Kékfrankos Rosét is, amivel idén 4 aranyérmet is bezsebeltek, köztük a cannes-i Le Mondial du Rosé egyik aranyérmét. Díjazott boraik sorában a bortípusok széles palettája megjelenik: a különleges házasításnak számító Szürkebarát-Ezerjó üde gyöngyözőbortól kezdve a gyümölcsös, frissítő, ámde hosszabb lecsengésű rozéborokon át a késői szüretelésű, töppedt szőlőből erjesztett, birsalmás jegyekben gazdag, hosszú utóízű mézes Rajnai rizlingig.

8. Malatinszky Kúria Organic Wine Estate (Villány)
118. stand
 
10+1 pincészet, akiket tilos kihagyni az idei Budapest Borfesztiválon

Malatinszky Csaba szőlőit féltő gonddal ápolja 30 hektáros birtokán a Villány-Siklósi borvidéken. Mint mondja: igénye és kapacitása sincs nagyobb termőterületre, hiszen azt már nem felügyelhetné személyesen. A korábban sommelier-ként tevékenykedő borász birtokán 2009 óta biotermeléssel készülnek a borok. Pincészete híres harmonikus, komplex vörösborairól, különös tekintettel a villányi terroirhoz leginkább illő cabernet franc-ra.

Ezúttal a Malatinszky Kúria zászlóshajójaként számon tartott, mindenkit lenyűgöző szűretlen sorozatából, a Kövesföld 2007-ből (dűlőszelektált Bordeux-i összeállítás) kaphatunk ízelítőt a Borfesztiválon. Caroline Gilby Master of Wine azt mondta erről a tételről: „Kezdetben zárt, de egy kis levegőztetéssel kinyílik és megmutatja igazi kvalitásait. Gyümölcs és savak, illetve a tiszta feketeribizlis, szedres gyümölcsösség és az elegáns tanninstruktúra remek egyensúlyt alkot. Tökéletesen tükrözi a terroirt, és komoly érlelési potenciállal is rendelkezik.”

A standon egyébként ott lesz a Maghari 2016 is, amely az elmúlt években kidolgozott, saját nevével fémjelzett (Methode Malatinszky), SIAL innovációs díjjal kitüntetett borkészítési eljárással született.

„Alig küldtem el a módszer leírását, egy órán belül értesítettek, a leírtakat nagyon érdekesnek találták és mint vendégelőadót meghívtak a soron következő shanghai-i illetve a jövő tavasszal Párizsban rendezendő kiállításra. A módszerről: dűlő- és parcellaszelektált cabernet franc szőlőből, zárt körülmények között, új tölgyhordóban erjesztett vörösbor, amelyhez teljes mértékben kézi munkát alkalmazunk. A név a magyar őshagyományból származik, amelynek választása személyes tisztelgésem a magyarság előtt” – Malatinszky Csaba.

9. Koch Borászat, Vin Art Pincészet (Hajós-Baja, Villány)
57. stand
 
10+1 pincészet, akiket tilos kihagyni az idei Budapest Borfesztiválon

Az elmúlt közel húsz évben számos fejlesztés eredményeként alakult ki a Koch Borászat központja, amit egy 40 hektáros, összefüggő szőlőterület ölel körbe, alig egy kilométerre Borota községtől. A modern borászati üzem ma már 140 hektáron gazdálkodik, 27 fajta bort készít és éves szinten 800 ezer palackot értékesít. 2014-ben az Év pincészete díj elismerését vehette át Koch Csaba alapító és főborász. A villányi szőlők feldolgozásához megfelelő pincészet Vin Art néven Nagyharsányban található.

Ha már megtaláltuk a standot, érdemes egy fehér-, egy rozé és egy vörösbort is kóstolni. A hajós-bajai Olasz Módi cuvée egy igazi temperatumos bor, friss gyümölcsösséggel, vibráló savakkal. Stílusában könnyed, mégis izgalmasan egyedi, magában hordozza a mediterrán életérzést, rizling fajták házasítása. A Frisch Rosé Cuvée egy dűlőszelektált, kézzel szüretelt, terméskorlátozott tétel, gazdag illatokkal, ízében pedig csupa málnával. A Villányi Francia Módi Cuvée-re a kifinomult elegancia és tökéletes harmónia jellemző. Stílusa gyümölcsös és mégis bársonyosan telt, köszönhetően a cabernet franc, merlot és cabernet sauvignon tökéletes házasságának.

10. Hilltop / Kamocsay Prémium (Neszmély)
25. stand
 
10+1 pincészet, akiket tilos kihagyni az idei Budapest Borfesztiválon

Bár a Neszmélyi Borvidék adottságai kiválóak, mégis vannak olyan szőlőfajták, amelyek más környezetet és talajt igényelnek. A Hilltop tulajdonosai hisznek abban, hogy kiváló minőségű bort csak első osztályú szőlőből lehet készíteni, így borászatuk a felhasznált szőlő 99 százalékát saját ültetvényein termeszti. Ezek a szőlő ültetvények Neszmély mellett Kocson, Bátaszéken és Kesztölcön találhatóak.

Ha két bort ajánlhatunk, akkor ezt a kettőt kóstold meg náluk: Hilltop Irsai Olivér és Kamocsay Prémium Chardonnay. Előbbi a márka egyik klasszikus bora, mindent kifejez, amit a Hilltopról érdemes tudni. Könnyed, zamatos és intenzíven gyümölcsös, virágos. Utóbbi pedig egy koncentrált, telt, sokrétű, s minden porcikájában eleganciát sugalló nagy fehérbor. Illatban hozza a fajtára jellemző karaktert, elsősorban érett, fehérhúsú gyümölcsökre emlékeztető aromákkal, mellette hoz némi trópusi gyümölcsösséget is.

Ja, és minden nap 16.00-18.00 között egy pohár Prémium Chardonnay, vagy Irsai Olivér vásárlása esetén a szőlőfajta Hilltop változatát ajándékba adják. Jelszó: hírlevél!

+1 Zwack Izabella Borkereskedés
12. stand
 
10+1 pincészet, akiket tilos kihagyni az idei Budapest Borfesztiválon

Most is csupa finomsággal készül a Zwack Izabella Borkereskedés, amely nem mellesleg megbízható beszállítója éttermeknek, szállodáknak, borszaküzleteknek, de a hipermarketek polcain is megtalálható borválasztékának egy része. Új arcok és a már jól ismert borászok tételeit is megkóstolhatjuk kínálatukból. Ezúttal a következőket szemeltük mi magunknak a Borfesztre:

Dobogó 5 puttonyos aszú 2013: a VinAgora aranyérmese színében a lenyugvó napsugár melengető színeit idézi. Decens illatában cseresznyevirágzás, liliom és barackliget. Szájban harsogó barackok, roppanó ananászkocka. Édessége barátságosan körülölel, hűsít, mint az éji szellő. Remek savak, semmi cukortúlsúly. Egy igazán jól iható aszú, olyan „kérek még egy pohárral” fajta.

Bock 70 Cuvée 2011: a Bock József 70. születésnapja tiszteletére lepalackozott 1300 üveget 3 Master of Wine házasította a Fekete-hegy legkiválóbb tételeiből. Ez a kékfrankos alapú (50%) blend 14 hónapot töltött első- és másodtöltésű hordókban.

Kislaki Kislak 2015: Légli Géza elképzelése a kislaki termőhely palackba sűrített lenyomatáról. A jánoshegyi dűlők és szőlőfajták faggatása után egy a birtok stílusára leginkább jellemző házasítást végzett kékfrankos, merlot és cabernet franc fajtákból. Színében mélysötét, feketés, bíbor árnyalatokkal. Illatában aszalt gyümölcsök, menta, dohány, hordófűszerek. Szájban haraphatóan vaskos gyümölcsök, feszes szerkezet, remek savak érződnek, érett tanninjai betöltik az egész teret, mint egy királyi palást. Nagy bor, igazán kislaki, igazán Légli Géza.
 
Egészségetekre! :)
Winelovers borok az olvasás mellé