40 bor a koronavírus karanténra - 1. rész

Borászportál
2020. március 26., 15:29


A karantén eredeti jelentését szó szerint értelmezve négy részes ajánlónkban összesen 40 bort mutatunk be nektek a járvány idejére. Közös jellemzőjük, hogy különleges tételek és hogy kívánságodra bármikor házhoz mennek.
40 bor a koronavírus karanténra - 1. rész
A karantén szó eredetileg a 14. századi Quaranta giorni olasz kifejezésből ered, ami negyven napot jelent, a hajók és a hajózó személyzet 40 napos elszigeteltségét jelentette, mielőtt beléptek volna a velencei kikötőbe, ugyanis ennyi idő alatt kiderült, van-e ragályos beteg a hajón.
 
Ebben a cikksorozatban tartjuk magunkat a mágikus 40-es számhoz, a négy részben összesen ennyi kedvenc tételünket fogjuk neked ajánlani. Változatos a kép, de egy dolog közös bennük: mindet házhoz tudod rendelni magadnak.
 

 
Varga Narancsbor 2018
 
40 bor a koronavírus karanténra - 1. rész

A narancsbor a színre utaló, nemzetközileg használatos megnevezése azoknak a fehér szőlőből készült boroknak, amelyek vörösboros eljárással jönnek létre. A bogyózás után, de préselés nélkül héjon erjesztik a fehér szőlőt, így a szőlő héjából is kinyerik a szín- és ízanyagokat. Több száz éve, a préselés feltalálása előtt készítettek eleink hasonló fehérborokat. Az eredmény egy, a színében leginkább a narancsléhez, ízében inkább a vörösborhoz, mint fehérborhoz hasonlító nemes, érdekes, a hárslevelű fajtajegyeit, illatát, aromáit kiemelkedően bemutató ital. A bor hársméz illata jól harmonizál a magas maradékcukorral és a kissé karcos polifenol-tartalommal.
 
 
Koch, VinArt Villányi Franc 2017
 
40 bor a koronavírus karanténra - 1. rész
 
A pincészet cabernet franc ültetvényének kiváló fekvése, és a gondos fürtválogatás miatt a szőlő a legmagsabb minőségű volt, melyből a bor kisfahordós, majd palackos érlelés után fejlődött igazi prémium minőséggé. A 2019-es Villányi Hegyközségi Borversenyen nagyaranyéremmel jutalmazták.
 

Kristinus PETNAT 2019
 
40 bor a koronavírus karanténra - 1. rész
 
Petnat, azaz az ősi pezsgő. A borkészítés gyökereihez visszanyúlva juthatunk el ahhoz a módszerhez, mellyel a Kristinus Borbirtok a PETNAT-ot készíti. A PETNAT olyan bor, melynek palackozása még az erjedés vége előtt megtörténik. A fermentáció folyamán a mustban lévő naturális cukor alkohollá alakul és ezen folyamat következtében, a borban megjelenik a szén-dioxid. Ez a tétel minőségi, kézzel válogatott muscat lunelből, a degorzsálás lépését elhagyva készül.
 

Vylyan Montenuovo Cuvée 2016
 
40 bor a koronavírus karanténra - 1. rész
 
Kasszikusan elegáns, nemes karakter, a fajsúlyos és a fűszeres, gyümölcsös házasítások közötti arany középúton jár. A bor indító illata és a korty hosszú lecsengése egyaránt hecsedlire és vajkaramellára rímel. A frissítő savak markáns, durvább bársonyt idéző textúrában teljesednek ki. Ízvilága fahéjas feketeszederre emlékeztet. Külön említést érdemel a címke születése: a villányi pincészet hét kortárs magyar írót és költőt kért fel arra, hogy merítsenek ihletet a prémium boraiból. Az így született versek és novellák esszenciájából művészi rajzokat varázsolt az alkotói kéz.
 
Rendeld meg a bort a pincészettől a prémium vagy az ikonikus csomag részeként!
 
Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2017
 
40 bor a koronavírus karanténra - 1. rész
 
Kamocsay Ákos – 1999-ben az Év bortermelője – elhivatottságát, szakértelmét tükrözi ez a bor. Gyümölcsös, telt, kerek, vastag, intenzíven és nagyon harmonikusan érett, kiemelkedő száraz bor a rómaiak kedvenc dűlőiről szedett gyönyörű, válogatott szőlőfürtök termése. Fehér húsokból készült fűszeres ételekhez, 14°C-ra behűtve ajánljuk.
 
 
Hudák Szőlőbirtok és Borászat, Balatonfüred-Csopaki Olaszrizling 2019
 
40 bor a koronavírus karanténra - 1. rész

Aszófő a Balaton északi partján, a Tihanyi-félsziget tövében elterülő római kori település. A legkorábbi írásos emlékek szerint 1093-ban a tihanyi apátság birtoka. Lakói az 1800-as évek elejétől építették borpincéiket a falutól keletre, a vörösmáli pincesoron. Itt borászkodik Hudák Mátyás. "Anyai ágon az 1848-ban épült borpince, apai ágon a magas színvonalú szakmai tudás, a munka és Tokaj szeretete meghatározók voltak számomra. A Balaton északi partján 9 hektár ültetvényen műveljük a boraink alapanyagát adó szőlőket Aszófőn, Balatonfüreden, Csopakon és Tihanyban. A természettel összhangban termesztett gyümölcsből a legmodernebb borászati eljárásokkal készülnek minőségi boraink. 2019-es évjáratú Olaszrizling borunk alapanyagát a Csopak határában található vas-oxidban gazdag, agyagos talajú, 30 éves ültetvény adja. Karakteres, olajos, mégis friss és illatos tétel. A jellemző fajtajegyeket kellemes, ásványos sósság egészíti ki."
 
A borászat a weboldalán regisztrált felhasználók által megrendelt borok árából a járványügyi veszélyhelyzet megszűnéséig 50% kedvezményt biztosít. Rendeld meg a bort a pincészet honlapján!

Fekete Patikárius Cuvée
 
40 bor a koronavírus karanténra - 1. rész
 
A Patikárius cuvée a szekszárdi Fekete Borpince egyik ismert és kedvelt, jó ár-érték arányú házasítása. 6 féle borból áll, az alapot a kékfrankos adja, és meghatározóak benne a bordói fajták. A tartalmas, ugyanakkor jóivású, ízvilágában az erdei bogyós gyümölcsöket idéző bort elsősorban húsos ételek mellé ajánljuk.
 
 
Polgár Therápia 2017
 
40 bor a koronavírus karanténra - 1. rész

Négy világfajta (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és syrah) házasításából született ez a jól iható elegáns vörösbor. Színe, élénk gránát vörös. A diszkrét barrique hordós érlelés hatása a csokoládés, finom dohányos aromákkal kíséri a gyümölcsöket. Ízében is szépen érezhetőek mind ez elsődleges gyümölcsaromák, mind a kis hordós érlelés nagyon diszkrét füstös, fűszeressége. Így téve komplexé, harmonikusan elegánssá a Therápiát. Fogyasztását vízi szárnyasok, kisebb termetű vadak, marhahúsból készült ételek mellé ajánljuk. Jó társa a csokoládénak, csokis desszerteknek és a sajtoknak.
 
 
Paulus Gold Olaszrizling 2019
 
40 bor a koronavírus karanténra - 1. rész
 
Robosztus-nagytestű, intenzíven gyümölcsös illat és íz világ, érett harmonikus savakkal párosulva. Egy tüzes, de mégis kissé lágy finomseprőn tartott olaszrizling. Hideg sültekhez, csirkéből és halból készült ételekhez ajánljuk. Eredményei: Winelovers 100 - a 100 legjobb magyar bor (a 3. legjobb olaszrizling), Országos Syngenta Borverseny (SynVino díj-Legjobb fehérbor), Országos Újborverseny (Aranyérem).
 
A bort megvásárolhatod a Metro, Acuhan, Borháló, CBA.üzletekben.
 
Disznókő 5 puttonyos Aszú 2011 (0,5l)
 
40 bor a koronavírus karanténra - 1. rész
 
 
Atipikus, forró és száraz évjárat remekbe szabott bora, 2011-ben erre szinte csak a Disznókő volt képes egész Hegyalján. Vastag, de nem túlzó, az erőteljes botritiszesség dacára is hibátlan szerkezetű, közepesnél testesebb és nagyon "borszerű" aszú. Arisztokratikus, kristálytiszta, két-három pohárral is meg lehet belőle inni.
 
Winelovers borok az olvasás mellé