#Neszmély - az új közösségi bor


2022. március 14., 17:16


Megszületett a Neszmélyi borvidék régiós bormárkája, a #Neszmély. A borvidék jövőjét szolgáló közös gondolkodás és összetartozás szimbóluma viszont nemcsak egy bor kíván lenni. Általa a résztvevő borászatok szeretnék ráirányítani a figyelmet a több mint kétezer éves múltra visszatekintő Neszmélyi borvidékre, a régió kulturális értékeire, valamint a turizmusban rejlő lehetőségekre. 
#Neszmély - az új közösségi bor
A Neszmélyi BORvidékÉrt Egyesületet alkotó 6 neszmélyi borászat (Bősze Pincészet - Ászár, Hilltop Neszmély Borászat - Neszmély, Kisbaka Családi Borbirtok - Baj, Kősziklás Borászat  - Dunaszentmiklós, Petőcz Pincészet - Ászár, Szivek Pince - Kesztölc) egymás véleményét és tevékenységét tiszteletben tartva, határozott elvek alapján szabályrendszert állított fel a szőlő származása, művelése, feldolgozása, illetve a bor kezelése és érlelése terén. Ennek eredményeként született meg a borvidék változatosságát, könnyedségét és mélységét tükröző #Neszmély.
 
A közösségi bor azonos márkanévvel és egységes arculattal kerül forgalomba, de magán viseli a készítő borászok filozófiáját is. Az első #Neszmély bort 5 pincészet készítette el. A kezdeményezéshez további borászatok is csatlakozhatnak, akik a Neszmélyi BORvidékÉrt Egyesület által lefektetett és elfogadott határozott értékrendnek, illetve a #Neszmély készítési kritériumainak megfelelnek.

Ez a palackbor maga Neszmély. Benne van az északi hosszan elnyúló borvidék minden sajátossága, a neszmélyi dombok és völgyek, a mély-meleg lösztalaj, a hűvösebb klíma, az itt végtelen hosszúságban kígyózó Duna. A mindig friss üdeség, a ropogós savak, a gazdag, komplex, kissé telt aromák és illatok, a csodálatos harmónia. Mi, akik a szívügyünknek tekintjük ezt a borvidéket és tenni akarunk azért, hogy minél többen lássák, érezzék, amit mi már jó ideje tudunk és hiszünk, hogy a magyar borvidékek között, fehérbor tekintetében, a Neszmélyi borvidék élenjáró és szinte minden évjáratban a legjobbak között tud lenni, szeretnénk közös erővel régi dicsfényébe állítani a borvidéket” – mondta a #Neszmély kapcsán a magyar borászat ikonikus alakja, a Hilltop Neszmély Borászat társtulajdonosa és főborásza, Kamocsay Ákos, hozzátéve, hogy a közösségi bor létrehozásával az a cél, hogy egy olyan stílust hozzanak létre, mely erre a tájra, s az itt termő fajtákra jellemző, minden évjáratban.
 
#Neszmély - az új közösségi bor
 
Célkitűzésünk, hogy a #Neszmély egy könnyen értelmezhető, friss, gyümölcsös és üde jellegű házasítás legyen, melyben az alapfajták egyéni karakterei nem uralkodnak el a cuvée-n. Mindezt úgy, hogy a Neszmélyi borvidék könnyedsége és lendületessége köszönjön vissza a borból" - fogalmazta Emmer Szabolcs, a Neszmélyi BORvidékÉRT Egyesület elnöke, a 2008-ban alapított dunaszentmiklósi Kősziklás Borászat tulajdonos-borásza, aki az ötlet egyik gazdája volt, s oroszlánrészt vállalt a #Neszmély közösségi bor létrehozásában és kivitelezésében.
 
Milyen a #Neszmély közösségi bor?
Színe a zöldes fehértől a zöldes sárgáig terjedő skálán mozog. Friss és üde jellegű házasítás, melyben az alapfajták egyéni karakterei nem uralkodnak el a cuvée-n. A bor kerek, gyümölcsös íz világú, emellett határozott savakkal rendelkezik. A Neszmélyi borvidék  könnyedsége és lendületessége köszön vissza borból.
Felhasználható szőlőfajták: 
Alap fajták: királyleányka, olaszrizling, rajnai rizling, rizlingszilváni, chardonnay, pinot gris
Illatos/aromatikus fajták: Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, sárga muskotály 
A házasításban szereplő termés kizárólag a Neszmélyi Borvidék területéről származhat. Az alapfajták esetén maximális terméshozam 110q/ha, illatos/aromatikus fajták esetén  140q/ha 
Feldolgozás: tartályban erjesztett és érlelt, kötelező a musttisztítás, élesztő használatával a szőlőfajta stílusát, bélyegeit nem lehet megváltoztatni, jelentősen  befolyásolni 
Házasítás elkészítésekor legalább két alapfajtát kell felhasználni úgy, hogy egy fajta  mennyisége nem haladhatja meg az 50% arányt
Az illatos/aromatikus fajták borainak részaránya a házasításban együttesen nem lehet több  15%-nál 
Évjáratok házasítása nem megengedett, csak adott évjárat borait lehet felhasználni
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé