A bor, mint a depresszió ellenszere

Borászportál
2013. január 15., 10:07


Egészség - A sokéves megfigyelés során kiderült, hogy azoknál a nőknél, akik naponta 1-2 pohár bort, vagy más alkoholos italt fogyasztanak, 38 százalékkal kevesebb a depresszió kialakulásának esélye. Ugyanez azonban nem mondható el a férfiakról.
A bor, mint a depresszió ellenszere
 
A Navarra Egyetem szakemberei 13619, egyetemet végzett, 38 év körüli férfit és nőt vizsgált, akik eredetileg egy nagyobb tanulmányban is részt vettek. 1999 és 2008 közt vizsgálták őket, a tanulmány kezdetén pedig egyikőjük sem szenvedett depresszióban.
 
A sokéves megfigyelés során kiderült, hogy azoknál a nőknél, akik naponta 1-2 pohár bort, vagy más alkoholos italt fogyasztanak, 38 százalékkal kevesebb a depresszió kialakulásának esélye. Ugyanez azonban nem mondható el a férfiakról, és azokról az emberekről sem, akik nap mint nap nagyobb alkoholmennyiséget fogyasztanak.
Ugyanakkor a borban található rezveratrol jótékony hatással van a férfiakra is. A Missouri Egyetem szakemberei klinikai vizsgálatokkal bizonyították, hogy az antioxidáns vegyület hatékonyabbá teszi a prosztatarák gyógyításában szerepet játszó sugárterápiás kezelést. „Elméletileg a rezveratrol hatékonyabbá teszi a nagy dózisú sugárkezelést, kisebb dózisú sugárkezelés esetén pedig csökkenti a kezelés kellemetlen hatásait” – idézi a Borkultusz Michael Nichollt, a Missouri Egyetem professzorhelyettesét, aki onkológusként dolgozik az Ellis Fischel Rák Központban.
S bár az eredmények biztatóak, a rezveratrol hatását még vizsgálják. A Missouri Egyetem egy másik szakemberekből álló csoportja ugyanakkor hasonló hatást tulajdonít a zöld teának – az is hatásos lehet a prosztatarák kezelése során – olvasható a nol.hu-n.
Winelovers borok az olvasás mellé