A borecet helyreállítja az ízérzékelést!

Borászportál
2012. április 23., 16:40


Egészség - A borecet nemcsak azért fontos alapanyag, mert antioxidánsokban bővelkedik, s így kedvező hatást gyakorol a szervezetre, hanem mert használata során visszanyerhetjük eredeti ízérzékelő képességünket, melyet eltompított a túlzásba vitt só és fűszerfogyasztás.
A borecet helyreállítja az ízérzékelést!
 
A bor alkoholtartalma az erjesztési eljárás módosításával ecetsavvá alakítható, így egy antioxidánsokban gazdag, jótékony hatásaiban bővelkedő konyhai alapanyagot kapunk. A borecet minősége függ az eljárásnál használt bortól. Az ételek visszanyerik eredeti ízüket, miközben a szervezet ismét fiatalos, friss és tettrekész lesz.
Miben más?
Az ecet alapvető egyes ételek elkészítésénél. A saláták, mártások, öntetek különösen egyedi ízvilága nem helyettesíthető más hozzávalóval. Azonban fontos megjegyezni, hogy az ecetek között is van miből válogatni. A borecet legnagyobb erénye a szeszecettel szemben, hogy az elkészítése során valamennyi a borban megtalálható, és a szervezetre kedvező hatást gyakorló összetevő továbbra is megmarad, így ecet formájában szintén bizonyíthatja pozitívumait.
 

Igazi ízek
A szervezetre gyakorolt áldásos hatása gyorsan megtapasztalható, amennyiben hajlandóak vagyunk lemondani a már jól elterjedt szeszecet használatáról. Az antioxidánsokban bővelkedő folyadék helyreállítja az ízérzékelést, mely a túlzásba vitt fűszerek, só, és édesítés okán módosult. A borecet segítségével érezhetően kevesebb sózásra lesz szükség az ételek elkészítésénél, és ismét kivehetőek lesznek a valódi zamatok.
Ecete válogatja
A borecet elkészítésénél az erjesztési eljárás mellett szintén mérvadó az alapanyagul szolgáló bor. Mind a vörös, mind a fehér szőlőből készült nedű alkalmas az ecetté alakulásra, de ahogy a borok között, úgy a savanyú folyadékoknál is megfigyelhetőek az eltérések. Emiatt lehetséges, hogy a sötétebb szemek magasabb antioxidáns tartalma érezhető lesz az elkészített ecetnél is. Színe világos, esetleg enyhén barna árnyalatú, tiszta állaga, és jellegzetes ízvilága mással össze nem téveszthető.
Hasznos tulajdonságai
Mivel zsír-, és nátriumtartalma alacsony, ezért szív-, illetve keringési betegségekben szenvedők bátran locsolhatják borecettel az ételeket. A magas koleszterinszintet normalizálja, csökkenti a vérnyomást, tehát jótékony hatását több területen fejti ki. Mindemellett különösen ajánlott az érzékeny gyomrúaknak, mivel javítja az emésztést.
A borecet helyreállítja az ízérzékelést!
A borecetek külsőleg is kiváló ápolószer
Külső ápolás
Tisztít és fertőtlenít. A borecet otthoni bőrápolásra alkalmas, segít a pattanások leszárításában, a zsíros bőr kezelésében, de még a rovarcsípések okozta duzzanatok gyógyításánál is. Elmulasztja a viszketést, és hűsítő érzést hagy maga után.
Elkészítés
A borecetek erjesztése nagy múltra tekint vissza. Már a honfoglalás idején is készítették, bár akkor az elsődleges cél nem a savanyú lé előállítása volt, csupán a helytelenül tárol bor eredményeképp jött létre az a hasznos ételízesítő. A többnyire tölgyfahordókban érlelt folyadék egyes esetekben néhány hét alatt elkészíthető, de akár évekig is erjeszthető a tökéletes állapot eléréséig.
Szerző: Tóth Eszter
Forrás: Napi Doktor
Winelovers borok az olvasás mellé