A férfi, aki borkirálynő lett

Borászportál
2016. augusztus 19., 20:39


Németország borvidékein már majdnem 100 éve választanak borkirálynőket. Persze nem hatalmas trónokon ülő uralkodó hölgyeket, és nem is a világbékéért lobbizó tökéletes szépségeket szavazzák meg ilyenkor, hanem a német borágazat legfontosabb képviselőit. Idén az egyik „borkirálynő” egy férfi lett.
A férfi, aki borkirálynő lett
Először 1931-ben választottak borkirálynőt, mégpedig Palatinate régióból. A II. világháború kezdetéig az a boriparban dolgozó hölgy vehette át a koronát, akit a leggyönyörűbbnek ítéltek. 1950 után már minden borvidék saját, helyi szépségeket választhatott, és közülük kerültek ki a Német Borkirálynők. 2000 óta pedig kizárólag azon legalább 18 éves hölgyek indulhatnak, akiknek egyértelműen erős kötődése van a német borokhoz, legyen az szakmabeli vagy családi vonatkozás.
 
1933 óta egyébként Franciaországban (Burgundia), 1948-től Spanyolországban, 1950-től Luxemburgban, 1971-től Ausztriában és 1991 óta már Szlovéniában is választanak hasonló női borágazati képviselőket.
 
A férfi, aki borkirálynő lett
Az első Német Borkirálynő, Ruth Bachrodt
 
Németországban a borkirálynőknek egészen az 50-es évekig nem volt más feladatuk, mint a helyi fesztiválokon megjelenni, beszédet mondani, eljárni a keringőt, esetleg átadni különféle díjakat. Később Heinrich von Brentano külügyminiszter felismerte a szerep diplomáciai lehetőségeit, és az 1960/61-es év nyertese, Christel Koch már Amerikában hirdethette a német borokat. A 1980-as években elengedték az addig kötelezően viselt dirndl ruha viseletét, 1990-től kezdve pedig kereskedelmi, marketing, sőt bizonyos esetben politikai szerepeket is betöltötöttek a fiatal hölgyek.
 
Rheinhessen, Moselle-Saar-Ruwer, Franconia, Ahr, Baden területekről is került már ki Németország elsőszámú borkirálynője, legutóbbi alkalommal azonban olyan történt, ami eddig még soha - pedig volt már transznemű borkirálynő is 2013-ban.  
 
A férfi, aki borkirálynő lett
A tavalyi év Borkirálynője, Josefine Schlumberger
 
A korábbi évek borkirálynői:
 
2009: Sonja Christ, majd Christ-Brendemühl (Moselle)
2010: Mandy Großgarten (Ahr)
2011: Annika Strebel (Rheinhessen)
2012: Julia Bertram (Ahr)
2013: Nadine Poss (Nahe)
2014: Janina Huhn (Palatinate)
2015: Josefine Schlumberger (Baden)
 
Az idei évben két különlegességgel is találkozhattunk: az egyikőjük a 26 éves, Szíriából menekült, Ninorta Bahno nevű hölgy, akit Trier-ben koronáztak meg. Eközben pedig Kesten régióban - női indulók hiányában - egy férfit neveztek ki borkirálynőnek. Ő a 24 éves Sven Finke, akit hivatalosan múlt pénteken koronáztak meg. „Tulajdonképpen poénból indultam” - mesélte az NBC News-nak, de komolyan vették jelentkezését és azon kapta magát, hogy már részt is vesz a boros szemináriumokon. Ő jelenleg Mosel folyó Kesten régiójának -ahol egyébként 25 nívós borászat is található - legelső hímnemű képviselője.