A fiatalkori alkoholfogyasztás szívbetegséghez vezethet

Borászportál
2013. május 07., 11:43


Kutatás - A túlzásba vitt fiatalkori alkoholfogyasztás jelentékeny módon hozzájárulhat a felnőttkori szívbetegségek kialakulásához, keringési problémákhoz – állapították meg kutatók egy a főiskolás hallgatók körében végzett, a Journal of the American College of Cardiology című kardiológiai szakfolyóiratban publikált tanulmányukban.
A fiatalkori alkoholfogyasztás szívbetegséghez vezethet
 
A fiatalkori alkoholfogyasztás szívbetegséghez vezethet
Az alkoholizáló fiatalok esetében megnő a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázata
„A fiatalkori masszív alkoholfogyasztás hosszútávú következményei túlmutatnak egy egyszerű másnaposságon, sőt a túlzott alkoholizálás komoly szerepet játszhat a későbbi kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában is” – mondta Shane Phillips, a chicagói Illinois Egyetem fizikoterápiás részlegének vezetője, a tanulmány szerzője. A főiskolás hallgatók több mint fele esetenként nagy mennyiségben iszik alkoholt, ami azt jelenti, hogy egy 2 órás periódus alatt több mint 4-5 pohár italt fogyasztanak el, derült ki egy háttértanulmányból.
 
A középkorú és idősebb emberek körében végzett korábbi kutatások kimutatták, hogy a túlzott alkoholfogyasztás hozzájárul a kardiovaszkuláris betegségek, a stroke, a hirtelen szívleállás és a szívinfarktus kialakulásához. Más tanulmányok azt igazolták, hogy az alkohol hozzájárul az artériák megkeményedéséhez, ami szintén kardiovaszkuláris problémákat eredményezhet. Az új kutatás eredményei azonban rávilágítottak, hogy az alkoholfogyasztás már jóval fiatalabb korban is (18-25 év) kifejti kedvezőtlen hatásait.
A tanulmány során 36 nemdohányzó főiskolás fiatalt vizsgáltak, akiknek több mint fele alkalomszerűen nagyobb mennyiségben ivott alkoholt, míg a többiek teljesen absztinensek voltak. A kutatók megállapították, hogy az alkoholizáló fiatalok esetében kialakultak olyan jelek, amelyek a későbbi kardiovaszkuláris betegségek kialakulására utalnak.
„Az alkohol nagyon összetett, komplex drog. Hatására rövidtávon lecsökken a vérnyomás, mikor azonban az alkohol kiürül a szervezetből, a vérnyomás megemelkedik. Egy-egy nagyobb ivászat után 3-4 nappal is véredény összehúzódásokra utaló jeleket tudtunk kimutatni a vizsgált fiatalok szervezetében” –  jegyezte meg Dr. Robert Vogel, a denveri Colorado Egyetem klinikai orvosprofesszora.