A pezsgőkészítés olyan műfaj, amely döntően a termelő képességein múlik


2023. január 24., 12:00


Essi Avellan-nal az első, 2022-es Winelovers Wine Awards-on készítettük az alábbi interjút. Ő már biztosan ott lesz az idei versenyen is. Kíváncsian várjuk, milyen véleménnyel lesz majd a 2023-as felhozatalról!
 
A pezsgőkészítés olyan műfaj, amely döntően a termelő képességein múlik
Essi Avellan Finnország első Master of Wine-jaként vált ismertté. Szakterülete sokunk gyengéje, a buborékok, azon belül is a champagne. Több sikeres pezsgős könyv szerzője, többek között a legendás Tom Stevenson féle Christie's World Encyclopedia of Champagne and Sparkling Wine harmadik és negyedik kiadásában is közreműködött. MW dolgozatát a dűlőszelektált champagne-okról írta, amivel Lily Bollinger medált kapott, mint a legjobb kóstoló, valamint Tim Derouet Emlékdíjat is mint a legkiemelkedőbb MW-hallgató abban az évben. Ő szervezi a Grand Champagne eseményt, és elismert bírálóként egész évben tesztel borokat olyan neves borversenyeken, mint a Decanter World Wine Awards vagy a Champagne and Sparkling Wine World Championships
 
Mit gondol, mi tesz egy borversenyt megbízhatóvá?
A nevezett borok minősége természetesen kulcskérdés, ezzel együtt a bírálók szakmai felkészültsége is. A Winelovers Wine Awards-on érezhető volt a nemzetközi zsűri erős jelenléte, minden szakterületről. Nagyon remélem, hogy idővel meg tud erősödni ez a verseny, mint a közép-kelet-európai borok seregszemléje.

Mennyire volt a többi zsűritaggal azonos véleményen a borokat illetően?
Azok, akik csendes borokat jól kóstolnak, egyáltalán nem biztos, hogy a pezsgőket is ugyanúgy érzik. De azt gondolom, ezzel a versenyen nem volt gond, megtaláltuk a hangot, öröm volt a többiekkel együtt kóstolni azt a 42 tételt, amely a poharunkba került.
 
Hány tétel érte el a mágikus 90 pontos küszöböt?
Ezúttal egy sem. Pedig nagyon figyeltünk a nüanszokra, különbségekre. Találtunk erős ezüstérmes tételeket, de arany nem született.
 
A pezsgőkészítés olyan műfaj, amely döntően a termelő képességein múlik

Mennyire követi a magyar borokat?
Alapvetően pezsgőket kóstolok. Hat évente jelenik meg a Christie’s pezsgős könyv, és olyankor Magyarországon is kóstolunk, amennyi pincénél csak lehet. Márkus György kollégám segít ebben naprakésznek lenni. A csendes borokat kevésbé figyelem, persze tokaji aszúk újra és újra kerülnek elém munka közben.

Van olyan magyar régió vagy fajta, amelyet pezsgőben izgalmasnak tart?
Ebben a műfajban nem annyira a fajta lényeges. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy a világon a legjobb pezsgők chardonnay- ból és pinot noir-ból készülnek. Ezen a környéken persze a furmint mint házasítási alapanyag izgalmasnak tűnik. De pezsgők terén még csak nem is igazán a termőhely a kulcskérdés, sokkal inkább a termelő képességei meghatározóak. Nagyon sok a specifikus mozzanat, amelyhez meg kell találni a speciális alapbort, amely aztán nem a koncentrációról, hanem a frissességről, könnyedségről, eleganciáról kell hogy szóljon. Magyarországon van legalább öt olyan termelő, akik ebben meghatározóak - a Kreinbacher vagy a Sauska például. Azt gondolom, hogy most izgalmas időszakot él a pezsgő ebben az országban.

A Winelovers Wine Awards-on két mesterkurzust is tartott a Champagne-ról. Hogy látja a kortárs színteret a világ első számú pezsgős borvidékén ma?
Egy izgalmas grower-forradalomnak lehetünk tanúi. Még ha a piacon csekély is a jelenlétük a nagyokhoz képest, a hatásuk óriási a szektoron belüli sommelier-kre, speciális értékesítési helyekre. Az igazán jó growerek még mindig nagyon kevesen vannak, de azok feltűnőek és zajos sikereket érnek el a sajtóban is - pedig nem nagyon neveznek versenyekre. Ezenkívül elmozdulás érezhető többek részéről a fenntarthatóság, organikusság, valamint a terroir fókusz és az egyediség felé is, és az is megfigyelhető, hogy ma már kevésbé táraznak be a nagyobb pincék prestige cuvée tételeket.
 
A grower champagne-hoz felhasznált szőlő azon a birtokon terem, amelyen a champagne-t is készítik. Más szóval: ugyanaz termeli a szőlőt, aki készíti és palackozza a pezsgőt. Franciául "Récoltant-Manipulant", ennek rövidítése, "RM", amely a címkén is fel van tüntetve. Míg a nagy pezsgőházak, mint a Moët et Chandon vagy a Veuve Clicquot, akár 80 különböző helyről származó szőlőt is felhasználhatnak a konzisztens stílus kialakításához, addig a grower tételek sokkal inkább terroir fókuszúak, az évjáratonként változó alapanyagot egyetlen, a birtokhoz tartozó területről szerzik be.
 
A pezsgőkészítés olyan műfaj, amely döntően a termelő képességein múlik
 
Mi az első és legfontosabb ismérv, amely egy pezsgőt széppé tesz?
Számomra egy pezsgőben nagyon fontos a technológiai tisztaság, a makulátlan jelleg. Egyértelmű gyümölcsöket, illatokat várok. A könnyedség érzete mellett persze energia is kell egy jó pezsgőbe, amelyben a savak frissítenek, élénkítenek. A friss gyümölcs illata mellett a gyönyörű és komplex érettség jegyeit is elvárjuk egy igazán emlékezetes pezsgőtől.
 
Milyen gyakran bont pezsgőt?
Szinte minden nap.
 
Az interjút Ripka Gergely készítette a 2022-es Winelovers Wine Awards-on, és a Winelovers 100 A 100 legjobb magyar bor magazinban jelent meg.
 
 
A pezsgőkészítés olyan műfaj, amely döntően a termelő képességein múlik
 
További cikkek a témában
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé