A spanyol bor a legkeresettebb a világon

Borászportál
2016. március 04., 21:47


A legfrissebb, nemzetközi export adatok azt mutatják, hogy a világ legnépszerűbb bora a spanyol. De a helyi termelők boldogsága mégsem lehet felhőtlen, hiszen harmad olyan áron tudták értékesíteni külföldön az azonos évjáratú boraikat, mint a szomszédos franciák.
A spanyol bor a legkeresettebb a világon
Forrás: Culinarylocal.com

Spanyolország 2,4 milliárd liter bort exportált 2015-ben, elsősorban a Rioja és Ribera del Duero területekről. Ez jelentősen nagyobb mennyiség a francia két milliárd literéhez képest, véli a Spanyol Borkereskedelmi Obszervatórium.


Ugyanakkor az exportból származó bevételek rangsorában már a franciák az elsők, akik 8 milliárd euró bevételre tettek szert, míg a spanyolok csupán 2,6 milliárd euróra. De még az olaszok is magasabb árat tudtak kiharcolni maguknak az értékesített borok után, hiszen még ők is 5 milliárd eurós bevétellel büszkélkedhetnek az elmúlt évből.


A szakértők rámutattak, hogy mindennek az lehet az oka, hogy a spanyolok gyakran folyóborként értékesítenek. Az elmúlt évben 2,9 százalékkal csökkent a bor literenkénti ára, amely így most 1,10 euró. „Bosszantó ez a helyzet, de tudjuk, hogy mit kell tennünk a felzárkózás érdekében” – mondta el az Independentnek Rafael del Ray, a Spanyol Borkereskedelmi Obszervatórium elnöke. 


„Olaszország ugyanebben a helyzetben volt 15 évvel ezelőtt, de mostanra az itáliai termelők megduplázták az átlagos áraikat. Nekünk az a dolgunk, hogy kevesebb folyóbort értékesítsünk, és nagyobb hangsúlyt helyezzenek a hazai gazdák az eredetvédett borok eladására. 10 év múlva a spanyol borágazat nagyon más képet fog mutatni.”


A Sainsbury rávilágított a spanyol termelők problémájára. A szupermarketben a legdrágább cava (Codorniu Cuvée Barcelona) 13 £ -ba kerül, ám a legdrágább champagne (Krug Grande Cuvée) 130 £-ba.