Növekszik a drónok szerepe a szőlészetben

Borászportál
2016. február 06., 06:46


Adatelemzés, szenzorok és szoftverek segítik majd a jövő szőlészeit. Abban pedig, hogy időben hozzák meg a lehető legjobb döntéseket, nagy szerepük lehet a drónoknak. Hazánkban is egyre több fantaszikus felvétel készül szőlőkről - madártávlatból.
Növekszik a drónok szerepe a szőlészetben
Forrás: vinboundmarketing.com
Lustán körözött a drón egy kaliforniai borászat 1100 holdnyi szőlőterülete fölött. Mivel a gazdáknak sem erőforrásaik, sem pedig időbeli kapacitásuk nem teszi lehetővé a több ezer hektárnyi szőlőültetvény szabad szemmel történő feltérképezését, ezért olyan megoldást kellett keresniük, ami által nemcsak tökéletes felbontású képeket, de ugyanakkor részletes, naprakész adatokat kaphatnak szőlőültetvényeik egészségéről és jelenlegi állapotáról - írja a Fortune.com.

A borászok, szőlősgazdák általában két dolog miatt izgulhatnak: milyen lesz az idei szüret, és a leszüretelt szőlő mennyi bor elállítására alkalmas. A technológiai fejlődésnek köszönhetően, a drónok felvételeiből kinyerhető információk rendkívül megalapozott képet festenek az aktuális helyzetről, illetve a várható mennyiségről, termésátlagokról. Az új lehetőség egy lépéssel mindig a szőlősgazdák előtt jár, ezért fontos szerepet játszik a szőlőművelést érintő módszerek meghatározásában, a műtrágya adagok szabályozásában, hiszen látja, hogy a földnek mire van szüksége.
Mi magyarok sem maradunk ki az innovatív technológiai megoldásokból a mezőgazdaságban sem, bár nálunk elsősorban még turisztikai céllal használnak drónokat. Lélegzetelállító felvételek készültek például Egerből, a Bolyki Pincészetről, az Eszterbauer birtokról és Badacsonyról is. 
 
Bolyki Pincészet: pazar sziklák, pazar fák, pazar gyep és mindez fentről:
 
 
A csodálatos és tradíciókban gazdag Eszterbauer birtok Szekszárdról. A birtok és szőlőtereületeik, amely történelmi borvidék legnevesebb völgyeiben fekszik:
 
 
A badacsonyi felvétel is önmagáért beszél:
 
 
Nyáron pedig a Borászportál is szárnyalt, nemcsak képzeletében de a valóságban is, a Kislaki szőlők felett:
 
Winelovers borok az olvasás mellé