Alternatív csomagolású borok is nevezhetnek a Decanter World Wine Awards 2023-ra

Borászportál
2023. január 19., 12:11


A rangos versenyen 2023-ban először vehetnek részt a Bag In Boxban vagy akár a műanyag palackban értékesített borok.
Alternatív csomagolású borok is nevezhetnek a Decanter World Wine Awards 2023-ra
Ugyan a hagyományos üvegpalackok még mindig dominálnak a borágazatban, egyre nagyobb figyelem fordul a papír-, a műanyag- vagy a fémdobozban piacra dobott tételekre, amelyek egyrészt a környezettudatosság szempontjából, másrészt az életvitelünkből fakadóan számos előnnyel rendelkeznek.
 
Az Egyesült Királyság vezető borászai nemrég írták alá a Wine Traders for Alternative Formats (WTAF) csoport által írt nyílt levelet, amely szerint a hagyományos üvegpalackok életképes alternatíváira való nagyobb összpontosítás jelentősen csökkentheti az iparág karbonlábnyomát. Felismerve a téma fontosságát a világ egyik legrangosabb versenyén, a Decanter World Wine Awards-on a termelők lehetőséget kapnak arra, hogy alternatív csomagolású boraikat a világ vezető szaktekintélyei kóstolják össze a hagyományos palackban levő változatokkal. 
 
Az alternatív csomagolás piaca
Egyes termelők az üvegpalackokat továbbra is fontosnak tartják a borok hosszú távú eltarthatósága szempontjából. Más pincészetek hagyományos palackokat és alternatív csomagolási megoldásokat is használnak. A kép piaconként is változó. A Bag In Box (BIB) jelentős jelenléttel rendelkezik Svédországban, és viszonylag előkelő helyen áll például Franciaországban is, míg az Egyesült Királyságban csak a közelmúltban jelent meg a BIB-borok új generációja.
 
Alternatív csomagolású borok is nevezhetnek a Decanter World Wine Awards 2023-ra
 
Oliver Lea, az egyesült királyságbeli székhelyű BIB Wine Company társalapítója és ügyvezető igazgatója, valamint a WTAF csoport alapító tagja szerint a fogyasztók visszajelzései azt mutatják, hogy a minőség kulcsfontosságú számukra, a fenntarthatóság és az életstílus szempontjai csak ezután következnek. Lea úgy véli, hogy az Egyesült Királyság BIB és alternatív csomagolási piaca erős növekedési potenciállal rendelkezik. Ez annak köszönhető, hogy
felértékelődött a karbon-lábnyom csökkentését szem előtt tartó hozzáállás,
valamint olyan szempontok is megjelennek, mint hogy a bor élvezetéhez egy BIB csomagolás esetén nem szükséges egy egész palackot kinyitni.
 
Jennifer Browarczyk, a Kiss of Wine berlini alapítója szerint pedig olyan piacok is nagy érdeklődést mutatnak az új csomagolású borokra, mint a légitársaságok és az utazási kiskereskedelmi szektor. Továbbá a borászok új fogyasztókat, például a fiatalabb rétegeket is könnyebben meg tudják ezekkel szólítani.
 
A DWWA által engedélyezett alternatív csomagolási formátumok 2023-ban
  • Bag in Box
  • alumínium tasak
  • alumínium doboz
  • Tetra Pak
  • papírdoboz
  • PET palack
 
Az alternatív csomagolás bevonása a bírálati folyamatba a Decanter World Wine Awards vezető szerepét is megerősíti a fenntarthatósági kérdésekben. A versenyen egyébként más fenntarthatósági szempontok is érvényesülnek. A díjátadókon például minden műanyagot és kartont összegyűjtenek és újrahasznosítanak, valamint minden palackot összezúznak és újraolvasztanak, hogy új, használható üveggé alakítsák. 
 
Elindult a nevezés a Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyre - Február 15-ig a lehető legkedvezőbb áron nevezhetnek a hazai borászatok.
 
forrás: decanter.com
 
Winelovers borok az olvasás mellé