Az 5 legszebb, ismeretlen borlelőhely, fél órára Budapesttől

Knap Gábor
2015. április 19., 21:40


Bortúrára indulnál, de nem szánnál rá egy egész hétvégét? Az egynapos boros kirándulásoknak mindig van egy vesztese: a sofőr. Ennek vége, itt van 5 csodálatos, kevesek által ismert borlelőhely, fél órára Budapesttől!
Az 5 legszebb, ismeretlen borlelőhely, fél órára Budapesttől
Fotó: Patyipincenapok.hu
Páty, Pincehegy
 
A Széna térről hétvégén is óránként 2 busz indul Páty irányába, és fél óra alatt oda is érnek. Rögtön a település elején található egy tábla, amely a Pincehegy irányába kalauzolja a látogatókat. 
 
Az 5 legszebb, ismeretlen borlelőhely, fél órára Budapesttől
Séta a pátyi Pincehegyen
 
A 19. században Páty déli fekvésű domboldalán telepített szőlőből minőségi bort készítettek a pátyiak, ami Pátyi vörös néven lett ismertté. A falu pincesora egykor 250 pincét számlált, amelynek egy része a filoxéra járvány után is megmaradt, gyönyörű kirándulóhelyet kínálva a pincefalvak szerelmeseinek.  
 
Páty 2004-ben került vissza az Etyek-Budai Borvidékbe, a hegyen minden júniusban fesztivált is rendeznek, idén 12-13-án lesz a buli.
 
Pincetipp: GáBORok Háza

Monor, Strázsahegy
 
A Nyugati pályaudvarról szintén nagyjából fél órát kell vonatoznia annak, aki a monori Strázsahegy pincéi között szeretne eltölteni egy kellemes délutánt.
 
Az 5 legszebb, ismeretlen borlelőhely, fél órára Budapesttől
Monor, Strázsahegy (Fotó: Borrend.hu)
 
Monor környékén a kutatások szerint már a 15. században telepítettek szőlőt, építettek pincéket. A Strázsahely pincéi egy 19. századi katonai térképen is rajta vannak. Monoron a Cserháti-dombság alsó lejtőjén Monorierdő felé haladva, a megfelelő homokos területen, így Száraz-hegyen történtek szőlőtelepítések. 
 
2009-ben készült ez az Ezer Pince Szőlészeti és Borászati Tanösvény, amelynek a célja, hogy a vendégek a gasztronómiai élmények mellé egy olyan borturisztikai élményt is kaphassanak, ahol egy séta keretében megismerkednek a pincefalu szépségeivel és a helyi jellegzetességekkel. 
 
Pincetipp: Kult Pince

Biatorbágy, Ürgehegy
 
Kevesen tudják, hogy a szomszédos Etyek mellett Biatorbágyon is talál látnivalót a borturista. A várost Sóskút irányában elhagyva, bal kéz felé lehet rábukkanni az Ürgehegyre. A vidék kiváló kirándulóhely, megnézhető többek között a Nyakas-kő, vagy a Százlépcső, és a barangoló csakhamar megleli az egykor használt, a XIX. században épült présházakat is.
 
Az 5 legszebb, ismeretlen borlelőhely, fél órára Budapesttől
Biatorbágyi kilátás a Nyakas-kővel (Fotó: Geocaching.hu)
 
A hegyen szerencsére többen is foglalkoznak borkészítéssel, ki saját szőlőből, ki pedig más borvidékeken megtermelt gyümölcsből készíti a borokat. A legnagyobb buli a Pünkösdi Nyitott Pincék alkalmával van a pincehegyen, akkor mindenki nyitva van, az italok mellé pedig finom falatok is készülnek.
 
Pincetipp: Rigó Pince és Borház

Tök, Pincesor
 
Szintén az Etyek-Budai Borvidékhez tartozik a töki pincesor, amelyet a legegyszerűbb – a pátyihoz hasonlóan – a Széna térről induló távolsági busszal megközelíteni. Az útidő papíron kb. 40 perc. A környéken egészen a római korig nyúlik vissza a borkultúra. A töki pincesoron találhatóak több száz éves épületek is.
 
Az 5 legszebb, ismeretlen borlelőhely, fél órára Budapesttől
Jellegzetes töki pince (Fotó: Panoramio.com)

A település országosan ismert borászata a Nyakas Pince, az itt található Nyakas-hegyről kapta a nevét. A környék meszes talajain leginkább a fehérborokat adó szőlők teremnek. Tökön augusztus utolsó hétvégéjén tartanak Bor és Művészeti Fesztivált.
 
Pincetipp: Kovács Pince

Baj, Szőlőhegy
 
Egy gondolattal tovább megyünk, ezúttal a Neszmélyi Borvidék fővároshoz legközelebb eső részére, Bajra. Egy óra vonattal Tata-Tóvároskert, ahonnan egy kellemes séta vezet fel a Szőlőhegyre, ahol – az egykor kiterjedt szőlőtermelés és borkészítés tanújaként – hatalmas, egykor egyházi, nemesi tulajdonban lévő pincék fogadják a látogatót.
 
Az 5 legszebb, ismeretlen borlelőhely, fél órára Budapesttől
Szőlő a baji szőlőhegyen (Fotó: Bor.menu)
 
Jellemzően fehér szőlők teremnek ma a vidéken, első sorban az illatos fajtákból készül arra reduktív, könnyű bor, de még mindig megtalálható a korábban nagy területeken termesztett ezerjó is.
Winelovers borok az olvasás mellé