Az alkohol jót tesz a spermáknak

Borászportál
2014. október 28., 07:46


Egy amerikai kutatás szerint akik egy este megisznak kb. másfél korsó sört, több mint kétszer nagyobb eséllyel lesznek sikeresek mesterséges megtermékenyítés esetén, mint azok akik egyáltalán nem isznak alkoholt.
Az alkohol jót tesz a spermáknak
 
A tudósok szerint a túl sok kávé árt a termékenységnek. Napi kettő vagy több csésze erős kávé radikálisan csökkentheti a férfiak esélyét a gyermeknemzésre.
A kávéban lévő koffein molekuláris szinten árthat a spermának. A tudósok a kórház mesterséges megtermékenyítési programjában 2007 és 2013 között 105 férfi esetét vizsgálták, akiknek átlagéletkora 37 év volt - közölték a bostoni Massachusetts Általános Kórház kutatói. Arra jutottak, hogy a napi két vagy több csésze kávét fogyasztó férfiaknak csupán 20 százalék esélyük van gyermeket nemzeni mesterséges megtermékenyítés esetén. Ezzel szemben azok, akik egy csészénél is kevesebb kávét fogyasztanak, majdnem 52 százalék eséllyel rendelkeznek.
 
A kávé mellett vizsgálták az alkohol hatását is. Eszerint azok a férfiak, akik egy este megisznak másfél pint sört, több mint kétszer nagyobb eséllyel lesznek sikeresek mesterséges megtermékenyítés esetén, mint azok akik egyáltalán nem isznak alkoholt.
„A magas koffeinfogyasztás a férfiak esetében csökkenti, míg az alkoholfogyasztás növelheti a párok esélyét a klinikai terhesség elérésére” - nyilatkozta Anatte Karmon, a kórház szülészorvosa. Karmon figyelmeztetett az egészséges életmód fontosságára is. „Bármi, ami jó a szívednek, jó a termékenységednek is” - hangsúlyozta.
A tanulmány szerint egyébként sem az alkohol, sem a koffein nem hatott a hímivarsejtek mennyiségére, alakjára vagy mozgékonyságára. Ennek ellenére mégis kimutathatóan hatással voltak a fogantatás esélyeire.
Winelovers borok az olvasás mellé