Az egyik legjobban kóstoló Master of Wine is zsűrizik a Winelovers Wine Awards-on

wineloverswineawards.com
2024. április 09., 12:07


A Winelovers Wine Awards-ra évről évre a borvilág legnagyobb szakértői érkeznek, hogy megtalálják Közép- és Kelet-Európa legjobb borait. Idén június 28-30. között kerül sor a versenyre a Corinthia Budapest impozáns termeiben. Több zsűritag, köztük öt Master of Wine és két Master Sommelier, már felkerült az esemény weboldalára. Heidi Iren Hansen Vestvik - for excellence in tasting - Master of Wine már biztosan zsűrizni fog, ennek kapcsán Németh Ágnes tett fel neki néhány kérdést a wineloverswineawards.com oldalon.
Az egyik legjobban kóstoló Master of Wine is zsűrizik a Winelovers Wine Awards-on
Heidi Iren Hansen Vestvik Oslóban a The Culinary Academy of Norway oktatásvezetője: ő menedzseli a WSET és Capstone California tanfolyamokat és a sommelier kurzusokat. Több neves sommelier bajnoki cím birtokosa, WSET Diploma in Wine and Spirits diplomával rendelkezik, 2020-ban pedig nemcsak hogy sikerrel teljesítette a Master of Wine kurzust, hanem a kóstoló vizsgán elért legjobb eredményért Bollinger-díjat, a vizsga összes részében elért legjobb eredményéért pedig Austrian Wine Outstanding Achievement Award díjat is kapott.
 
Az egyik legjobban kóstoló Master of Wine is zsűrizik a Winelovers Wine Awards-on
 
A londoni székhelyű Madame Bollinger Alapítvány 1988 óta évente adományoz díjat  a Masters of Wine vizsga gyakorlati (kóstoló) vizsgáján legeredményesebben szereplő hallgató számára (For excellence in tasting). A Master Of Wine diplomaosztón más egyéni díjakat is átadnak, ilyen a 2009 óta kiosztott IMW Outstanding Achievement Award is, amelyet az Austrian Wine Marketing Board szponzorál.
 
Mi volt a felkészülési módszered és mennyi idő alatt szerezted meg az MW diplomát?
 
Öt évbe telt, mire befejeztem az MW-t. Természetesen minden korábbi tapasztalatom és végzettségem segítette a tanulást, de azért sokat kellett gyakorolnom, hogy megszerezzem a szükséges készségeket ehhez a nehéz és speciális vizsgához. Abban az évben, amikor túljutottam a kóstolón, ez volt a harmadik próbálkozásom. A gyakorlás és a vizsga során a karakterminőség felismerésére és leírására összpontosítottam a kóstolt borban, és ez a rész sikerült annyira, hogy elnyertem a Bollinger-t. Fontos, hogy a fajtákat és a borvidékeket jól ismerjük, de a minőség egyfajta objektív leírása a legszükségesebb ma a borvilágban.
 
Korábban sommelierként is dolgoztál. Találkoztál magyar vagy más közép-kelet-európai borokkal?
 
Sajnos más közép-európai borok nem igazán vannak a piacunkon, de tokaji- és más magyar borokkal sokat dolgoztam, és úgy gondolom, hogy a minőségi bortermelőknek nagyon jók a kilátásai a nemzetközi borpiacon.
 
Az egyik legjobban kóstoló Master of Wine is zsűrizik a Winelovers Wine Awards-on
Heidi Iren Hansen Vestvik MW 
 
Oktatóként mi a tapasztalatod, a WSET és a sommelier hallgatók ismerik a magyar borokat? Vannak olyan szőlőfajták vagy stílusok, amelyekkel tisztában vannak?
 
A legtöbb norvég számára Tokaj a legismertebb a magyar borvidék közül, ez nemcsak a kereskedőkre, hanem az átlag fogyasztókra is igaz. De erős pozíciót tudhat magáénak az Egri Bikavér is. Emellett különösen a fiatalokat vonzza a magyar száraz borok egyedisége, valamint az édes tokaji stílus.
 
Ha jól tudom, az MW kurzus anyagában a furmint is szerepel. Szerinted van esélye ennek a szőlőnek nemzetközi elismerésre?
 
Igen, a furmint édes és száraz változatban is rendszeresen szerepel az MW kóstoló vizsgákon. Magam is nagyon szeretem a fajtát, és úgy gondolom, hogy rendkívül jó lehetőségei vannak arra, hogy hírnevet szerezzen.
 
Jártál már korábban Magyarországon?
 
Igen, háromszor. Egyszer fiatalabb koromban nyaraltam Magyarországon, egyszer egy budapesti nyaraláson, ahol vonattal Egerbe is ellátogattam néhány pincészethez, egyszer pedig egy bortúrán, ahol Tokajban szálltam meg néhány napot, de innen is több borvidékre, Egerbe, Etyekre is elutaztam.

Winelovers borok az olvasás mellé