Balhéznak a britek az olimpia hivatalos itala miatt

Borászportál
2012. július 16., 15:46


Sörmizéria - A Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése értelmében a londoni olimpia hivatalos sörbeszállítója a holland Heineken, így az olimpiai létesítményekben csak az ő söreiket árulják. Egy brit képviselő teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a döntést, hiszen rengeteg kiváló minőségű helyi sörük van.
Balhéznak a britek az olimpia hivatalos itala miatt
 
A Heineken a lager söre mellett két brit terméket is forgalmaz majd, egy cidert és egy keserű ale típusú sört, de Greg Mullholland liberális demokrata képviselő, aki a brit pubok megmentéséért is indított már mozgalmat, úgy gondolja, hogy egy brit főzött sör árusítása sokkal helyénvalóbb lenne, mint a holland lager . olvasható az Élelmiszer Online-on.
„A sör az Egyesült Királyság nemzeti itala, az országnak erős és ősi hagyománya sörfőzés, de ezt figyelmen kívül hagyta a bizottság, és egy tömeggyártású, külföldi világos sört választott, figyelmen kívül hagyta csodálatos söreinket, helyette inkább a legvastagabb csekkfüzetű céggel szövetkezett."
„Az olimpiai játékok a legjobb lehetőség lehetne nekünk, hogy bemutassuk a legjobb brit termékeket, természetesen a tradicionális söröket és a virágzó söriparunkat is promótálhatnánk. Azzal, hogy a Heineken lett a hivatalos sör, elvesztettük ezt a lehetőséget" - fogalmazott.
 
Egy 330 milliliteres sör hivatalosan 4,20 fontba (1500 forint) fog kerülni, egy pintet (5,7 dl) 7,23-ért (2650 forint) csapolnak majd.
Mullholland tiltakozása részben érthetetlen. A globális sporteseményeken rendszerint a legnagyobb márkák vannak jelen, a Heineken is 20 éve együttműködik a NOB-bal, míg a futball-Eb-ken a dán Carlsberg nyomul. Így volt ez az idei tornán is, nem lengyel vagy ukrán sör volt a hivatalos ital, bár ezekhez is hozzá lehetett jutni a stadionokban.
Bár Mullholland nem javasolt egy sört sem, az Élelmiszer Online megkérdezte a Folyékony Kenyér sörbloggerét, Bart Dánielt, hogy szerinte melyek azok a sörök, amelyek elég tradícionálisak, de ugyanakkor viszonylag nagy tömegben is hozzáférhetőek. Bart egyik jelöltje a Fuller's, a sörfőzőnek több mint 300 kocsmája van Londonban, és real ale söröket is kínál. A tradícionális sörök közül a szinte szénsavtalan, teaszerű, alacsonyabb alkoholtartalmú Adnams Bittert is ajánlaná. Aki igazán jellegzetes sört szeretne, annak a zabsör kihagyhatatlan, a Young’s Special London Ale pedig már a nevében is helyi, a különleges whiskey-ízű sör egyre népszerűbb, az olimpián akár még jobban befuthatott volna.
Bár többezres szurkolótábort biztosan nem tudna itatni, a Kernel sörfőzdében készítik az egyik legjobb sört, ez az ínyenceknek való. És persze az Egyesült Királyság nemcsak Londonból áll, a skótok is fűznek sört, méghozzá brutálisat. A Brew Dog mókusba csomagolja 30 százalékosnál is erősebb sörét.
Winelovers borok az olvasás mellé