Borkurzusok, amelyekkel elindulhat boros karriered - 1. International Sommelier GuildSorozatunkban négy nemzetközi borképzési rendszert mutatunk be. Az első, az International Sommelier Guild (ISG) az igazán elhivatottak számára ajánlott, akik elvégzik, azok teljeskörű borászati, borpiaci, táplálkozástani, bormarketing- és kommunikációs, valamint sommelier tudással rendelkeznek.
Borkurzusok, amelyekkel elindulhat boros karriered - 1. International Sommelier Guild
Egyre többen, egyre komolyabb szakmai felkészültséggel és ezzel kapcsolatos igényességgel fordulnak a borpiac felé. A hagyományos, évszázados vincellér/borász oktatás, nevéből adódóan termékoldalra készít fel szakembereket. A manapság divatos megközelítés sokkal inkább az ágazat piaci oldalát, ahhoz kapcsolódóan a fogyasztói szemléletet helyezi előtérbe. A borászati technológia csak kismértékben kerül terítékre, inkább a termőhelyi sajátosságok, szőlőfajták, borstílusok, érzékszervi tulajdonságok és piaci összefüggések ismeretanyagát igyekeznek átadni. A megközelítés természetesen függ az adott iskola, intézmény, oktatási céljától. 

A legnagyobb súllyal rendelkező 4 fő akkreditált borképzési kurzus, amelyek bizonyítottan növelik az esélyét annak, hogy bárki a boros szakmában elhelyezkedjen, a következők:
 
 • International Sommelier Guild (ISG)
 • Court of Masters Sommeliers (CMS)
 • Wine and Spirit Education Trust (WSET)
 • Institute of Masters of Wine (IMW)
   
1. International Sommelier Guild (ISG)
 
Az ISG ötlépcsős rendszerben építi fel a tudásanyagot:
 
 1. Intermediate Wine Certificate (IWC)
 2. Advanced Wine Certificate (AWC)
 3. Sommelier Diploma Program (SDP)
 4. ISGM Sommelier (ISGM Sommelier)
 5. ISGM Sommelier Degree (ISGM Sommelier Degree)
 
1. Intermediate Wine Certificate (IWC)
 
Alapozó tanfolyam azoknak, akik vendéglátói karriert szeretnének elkezdeni. 8 alkalom, alkalmanként 3 óra előadás, (a sikeres vizsgához további otthoni tanulásra van szükség), akár online, akár tantermi.
 
a képzés ára
Online: 500,00 USD
Élő online (tantermi környezet): 750,00 USD
Tanterem: 850,00 USD
 
2. Advanced Wine Certificate (AWC)
 
Egy haladó tanfolyam, amely az ISG IWC tudására épít. A borokkal, pezsgőkkel, szeszes italokkal és sörökkel kapcsolatos széles ismereteket foglalja magába, beleértve a szőlőtermesztést, a borkészítést, borstílusokat. A résztvevők megismerkednek a világ legfontosabb boraival, szőlőfajtáival, a klasszikus bortermelő országokkal. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a felszolgálás, étel- és borpárosítás, valamint megfelelő tárolási és borkezelési alapvetések. A borok vakkóstolás során történő leírása is fontos elem. A hallgatók 16 alkalommal, összesen 48 órát tanulnak szeminárium keretében, de a sikeres vizsgához ennek az ötszörösét javasolják otthoni felkészülésre.
 
a képzés ára
Online: 1000,00 USD
Élő online (tantermi környezet): 1350,00 USD
Tanterem: 1450,00 USD
 
3. Sommelier Diploma Program (SDP)
 
Ezt a rendkívül professzionális vendéglátóipari képzést olyan leendő iparági szakemberek számára tervezték, akiknek a terület legmagasabb szintjein való működéshez szükséges kiterjedt tudásra van szükségük. Minden szakterületet külön iparági szakértő vezet. Az SDP tanfolyam 30 hetes, összesen 308 órát tartalmaz. Az online tanulásnak nincs időkorlátja, így a tanulók saját tempójukban haladhatnak előre. A vizsga egy hétrészes elméleti vizsgából és egy kétrészes gyakorlati vizsgából áll. A SDP cím eléréséhez 70%-ban kell teljesíteni minden vizsgafeladatot.
 
a képzés ára
Online: 6000,00 USD
Élő online (tantermi környezet): 7750,00 USD
Tanterem: 8 000,00 USD
 
4. és 5. ISGM és ISGM Degree
 
Az SDP teljesítése után lehet erre a szintre lépni. A nagyon gyorsan átalakuló gazdasági helyzet, a folyamatosan változó piaci összefüggések okán a vendéglátóipar olyan szakembereket igényel, akik több szakterületet is átlátnak. Az ISGM a teljes borászati, borpiaci, táplálkozástani, marketing, kommunikáció, és sommelier tudáshalmazt ötvözi. Az oktatók mind a saját szakterületük specialistái. Az ISGM tanfolyam 90 hét, heti két-három alkalom, 192 nap, 1817 óra oktatást tartalmaz. A vizsga négyrészes elméleti és egyrészes gyakorlati vizsgából áll. A sikeres teljesítéshez minden részfeladat esetén 75%-ot kell elérni. Aki sikeresen teljesíti a vizsgát, annak lehetősége nyílik a Degree fokozat megszerzésére egy disszertáció megírásával. 
 
a képzés ára
Online: 13 000,00 USD
Élő online (tantermi környezet): 16 000,00 USD
Tanterem: 20 000,00 USD
ISGM Degree szakdolgozat: 1500,00 dollár
 
Winelovers borok az olvasás mellé