Borkurzusok, amelyekkel elindulhat boros karriered - 2. Court of Masters SommelierSorozatunkban nemzetközi borképzési rendszereket mutatunk be. A nagy presztízzsel rendelkező, négy lépcsős Court of Masters Sommelier képzés legfelső szintje a Master Sommelier cím megszerzése. Hazánkban eddig csak Czinki Tamásnak, a Felix Kitchen and Bar étterem Wine Director-ának sikerült megszereznie a címet, aki a Borkollégium oktatójaként a WSET kurzus résztvevők számára is rendszeresen betekintést ad a kóstolás rejtelmeibe.
Borkurzusok, amelyekkel elindulhat boros karriered - 2. Court of Masters Sommelier
2. Court of Masters Sommelier
 
A nagy presztízzsel rendelkező, négy lépcsős képzés, a Court of Masters Sommelier legfelső szintje a Master Sommelier cím megszerzése. A képzés bevezetése, vagyis 1969 óta 300 fő alatt van azoknak a száma, akik képesek voltak megszerezni. A végső vizsgát általában a jelentkezők 10%-a tudja sikerrel venni. A cím megszerzéséhez végig kell járni a képzés egyes lépcsőfokait, amely általában 7-10 éves tanulást jelent.
 
Az Introductory Sommelier Certificate kurzuson két napos tanfolyam után, a harmadik napon lehet vizsgázni: egy feleletválasztós tesztet kell kitölteni, amelyre olyan szakkönyvekből érdemes készülni, mint a Sotheby’s Wine Encyclopedia és a Windows on the World of Wine. 
a képzés ára: 580 GBP
 
Az alapok elsajátítása után következhet a Certified Sommelier szint, de csak legalább három év sommelier pozícióban eltöltött gyakorlati idő után. A szinteken haladva egyre nagyobb hangsúly kerül a borszervízre és a megfelelő borelemzésre. A Certified teszt 40 feleletválasztós és néhány rövid választ igénylő tesztkérdés mellett 2 bor vakkóstolójával és megfelelő pezsgőszervírozással egészül ki. A szerviz során ismerni kell a koktélokat, szakékat, söröket is.  
a képzés ára: 245 GBP
 
A sikeres vizsga után következhet az Advanced Sommelier Certificate tanfolyam. Azoknak hasznos, akik már komoly gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, tudásukat és készségeiket magasabb szintre szeretnék fejleszteni. Fontos tudni, hogy a kezdeti szintekhez képest ez a képzés lényegesen magasabb, mint a Certified Sommelier Certificate. A program öt napon keresztül zajlik, az utolsó két és fél napot a vizsgákra fordítják. Az 1 órás elméleti dolgozat 24 feleletválasztós kérdésből és 60 rövid választ tartalmazó kérdésből áll. 6 bort kell vakon kóstolni és értékelni 25 perc alatt, amit egy 45 perces felszolgálási gyakorlati megmérettetés követ. 
a képzés ára: 795 GBP
 
Borkurzusok, amelyekkel elindulhat boros karriered - 2. Court of Masters Sommelier
Czinki Tamás Master Sommelier a Winelovers Wine Awards-on
 
A program csúcsa a Master Sommelier szint. A vizsga sikeres letételéhez gyakorlatilag tökéletes italszakértőnek kell lenni a szeszes italok, a tea, a kávé, a szaké és a sörök terén. Hatalmas eltökéltség kell a szintnek megfelelő tudás megszerzéséhez, hiszen Master Sommelier jelvény azt jelzi ügyfelei számára, hogy szakmájában a legmagasabb szintű jártasságot és tudást érte el. A vizsga formailag és tartalmilag hasonló az Advanced Sommelier Certificate vizsgához, amely elméleti tudásból, gyakorlati kóstolóból és szervírozási gyakorlatból áll.
a képzés ára: 780 GBP

Winelovers borok az olvasás mellé