Borszerda van!

Borászportál
2011. szeptember 21., 09:57


Száznál is több vendéglő, borszaküzlet népszerűsíti ma, az első idei borszerdán a minőségi magyar borokat és a kulturált borfogyasztást. Az akcióhoz csatlakozó éttermek ezen a napon 50, a kereskedők pedig legalább 10 százalékos kedvezményt adnak minőségi magyar fehérboraik listaárából.
Borszerda van!
 
Milyen étel passzol egy elegáns furminthoz? A halhoz valóban csak fehérbor illik? És tényleg megöli a bort a fokhagyma, vagy van olyan bor, amelyik meg tudja támasztani az erős zamatokat? A bor és a gasztronómia összefüggéseit firtató kérdésekre szakszerű választ kaphatnak a vendégek szeptember 21-én, azaz ma, az idei első borszerdán, amikor is a fehérborok lesznek terítéken. Az alapötlet immár harmadik éve változatlan: az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Bormarketing Alap által támogatott akcióban részt vevő vendéglátóhelyek idén is várják azokat, akik szívesen fogyasztanának minőségi magyar borokat féláron az ebéd vagy a vacsora mellé. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
A mai borszerdára már csaknem száz étterem regisztrált. A jelentkezés továbbra is nyitott, így érdemes az éttermek listáját böngészni (http://www.borszerdak.hu/), a helyeket lefoglalni, a borlapokat átnézni, és rákattintani az esemény facebook-oldalára is, ahol nyereményjáték várja a látogatókat. A játékos kedvű borszerdázó vendégeknek csak annyit kell tenniük, hogy beküldik fényképüket (amint éppen borszerdáznak) a borszerdák hivatalos facebook-oldalára. A beküldött fotók sorsoláson vesznek részt. A játék fődíja egy egyedi készítésű Swarovski kristályékszer, Császár Babett alkotása, amit a tokaji fehérborok ihlettek.
Swarovski kristályékszert nyerhet, aki jól borszerdázik
„A borszerdák kitűnő alkalmat nyújtanak a legjobb magyar borok kóstolására, a minőségi magyar borkészítés világának megismerésére. A részt vevő éttermek ajánlásai emellett a borok harmonikus gasztronómiai beágyazását is biztosítják” – vélekedik Horkay András, a WSET-akkreditációval rendelkező boriskola, a CEWI (Central European Wine Institute) igazgatója. Az éttermi borozás alkalmával a bor és a társaság élvezetét a hely atmoszférája, a gasztronómiai élmény és az emelkedett hangulat is fokozza. Gasztronómiai szempontból is praktikus ez a megoldás, hiszen az éppen kinézett ételhez hozzá lehet igazítani az italt – vagy éppen ellenkezőleg, a kóstolni vágyott borhoz a húst, halat, salátát, desszertet. Aki biztosra akar menni, célszerű az interneten is kutakodnia, hiszen ma már szinte minden vendéglátóhely működtet saját honlapot, ahol az aktuális bor- és étlap is megtalálható általában.
Sajtóbeszélgetés a Dobloban a Borszerdáról
Az éttermek mellett pincészetek is csatlakozhatnak a borfogyasztást népszerűsítő kampányhoz. Ők legalább 10 százalék kedvezményt biztosítanak a vásárlóknak. A pincészetek borkatalógusaiból az érdeklődők már előre kiválaszthatják a beszerezni tervezett szortimentet az interneten.
Az idei év másik borszerdáját november 9-én tartják – ekkor a vörösborok kerülnek majd terítékre.
Az akcióhoz csatlakozni, illetve asztalt foglalni a http://www.borszerdak.hu/ oldalon lehet.
Winelovers borok az olvasás mellé