Családokról mesélő dűlők és szelíd energiák Szekszárdon


2023. január 31., 12:40


Fekete Mihály soha nem tartozott a feltűnést kereső szekszárdi termelők közé. Borai mégis évről évre szépen szerepelnek a hazai és nemzetközi versenyeken. A borásznak tettünk fel kérdéseket a pince történetéről, és a közelmúlt sikereiről.
 
Családokról mesélő dűlők és szelíd energiák Szekszárdon
Ki indította el a birtokot a 60-as évek elején?
Édesapám, Fekete János kezdett földeket venni Szekszárdon. Négyen voltunk testvérek, én a legfiatalabb. Akkor korlátozva volt, hogy egy személy mekkora területet birtokolhat, így a mi nevünkre kerültek a parcellák. Végül miután kitanultam a borász szakmát, örömmel vágtam bele a borok készítésébe. Kivásároltam a testvéreimet a birtokból, majd a pincét és a területeket is bővítettem a kapacitásunk és a vendégfogadás igényeinek megfelelően. Az első saját boraimat még a 70-es évek derekán készítettem, és később is ebbe fektettem a pénzem, igyekezvén a korral is haladni mindig. Emellett a táj szépsége is megfogott, a pincénktől szinte az egész borvidéket belátni, ez a környezet az ember lelkében is erős kötődést ébreszt, és a borokat is egész más itt kóstolni.

Mitől különleges Önöknek az Ivánvölgy?
A környéken meghatározó löszt talán nem kell bemutatni: mélyre tud benne hatolni a szőlő gyökere, ami ebben a meleg évben különösen nagy előny. Itt Szekszárdon családneveket visel a legtöbb dűlő: Gyűszű és Porkoláb nevűekből még ma is sokan élnek a környéken. Az Iván nevű család furamód eléggé eltűnt. Ez a városhoz legközelebbi fekvés, dél-délnyugatra néz, védett észak felől, emiatt korán melegszik. Meg kell említenem azt is, hogy mióta én itt dolgozom, azóta 50 év alatt komolyabb jégverést egyszer sem tapasztaltam ebben a dűlőben. Ezek beszédes adatok.

Hogyan próbálnak a természettel összhangban dolgozni?
Rovarölőszert a kezdetek óta nem használok, azaz közel 40 éve. Sok énekes madarat látok fészkelni a közelben és az ültetvényekben. Télen etetünk is, amit nyáron szemlátomást meg is hálálnak. Rovarölőszerek használatával nem lenne mit enniük, aminek következtében jövőre még több kártevő jelenne meg a szőlőben, így egyre több vegyszerrel tudnánk csak védekezni, de hiszünk a természet egyensúlyában, ahol ez megbízhatóan beáll. Ez pedig nem csak költségkímélőbb, de a családom is ezeket a borokat issza, a fogyasztóinkért felelősséggel tartozom, nem érheti őket csalódás.

A 2022-es év extrém forróságát hogyan viselik a különféle fajták?
Talán a vékony héjú fajtáknak kedvez ez jobban, mert azok eső esetén repedésre hajlamosabbak lennének, reméljük ez nem következik be. Aztán hegytetőn, ahol lefolyik a víz, ott kisebbek lesznek a szemek. Sok színanyagra, magasabb alkoholra lehet számítani, és a próbaszüretek alatt a savat majd nagyon kell figyelnünk a szép egyensúlyhoz. A korai néró fajta esetében a rozéhoz már augusztus közepén lépni kellett.
 
Milyen külföldi sikereket értek el a Fekete borok 2022-ben?
Bordeaux-ban a Challenge International du Vin-en három aranyérmet nyertünk, három vörösborral, a 2019-es cabernet sauvignon válogatással, a 2016-os Letícia cuvée-vel és a 2017-es Jurátus cuvée-vel. Utóbbi Brüsszelben, a Monde Selection versenyen is nagy aranyat kapott. Néró rozénk pedig a cannes-i Le Mondial du Rosé borversenyen lett ezüstérmes. Ezeket a borokat a pincénkbe látogatók is megkóstolhatják.
 
A Fekete Borpincénél nagy a fajtaválaszték, ez annak is köszönhető, hogy a napfényes mediterrán jellegű táj, és a könnyen felmelegedő világos színű lösztalajok kitűnő terepet nyújtanak a vörösborokat adó szőlők számára. A Fekete Borpince ültetvényei a borvidék legjobb dűlőin találhatóak meg. Az Iván-völgyben, a Kerék-hegyen, a Decsi-hegyen és a Nagy Mihály-völgyben elfekvő szőlőterületek rendkívül jó adottságokkal rendelkeznek. Legtöbb szőlőjük pedig az egyik kiemelkedő termőhelyen, az Iván-völgyben terem. A kitűnő adottságokhoz társul Fekete Mihály Endre borász, aki a családi hagyományokat követve, a szülei munkáját folytatva, nagy hozzáértéssel és tisztelettel készíti a borait.
 
A Fekete Borpince borai ott lesznek a Winelovers Grandon április 1-jén, jegyek a rendezvényre itt kaphatók.
Nem voltál még a Grandon? Itt is megírtuk, miért kihagyhatatlan eseménye ez a borkedvelőknek.
 
Az interjú a Winelovers 100 A 100 legjobb magyar bor magazin 2022-es számának Borászportré rovatában jelent meg.
 
Winelovers borok az olvasás mellé