Drop Shop - A Nagy Olaszrizling Kóstoló borszponzora

Németh Richárd
2013. október 16., 14:10


Borbár-ajánló - Van még, aki nem ismeri a pesti, Jászai Mari téri techno-borbárt, a belsőépítész Sütő-házaspár által tervezett Drop Shop-ot? A fővárosi borisszák közül aligha. Viszont azt lehet, ők sem tudják, hogy most egy durva ausztriai felhozatalt rakott össze a hely. Nem mellesleg pedig az október 19-i Nagy Olaszrizling Kóstolónak ők a borszponzorai, ami a welschrieslingeket illeti.
Drop Shop - A Nagy Olaszrizling Kóstoló borszponzora
 
Drop Shop - A Nagy Olaszrizling Kóstoló borszponzora
Sensitive contemporary design (fotó: Drop SHop / Facebook)
„Minden bornak története van. Története országokról, régmúlt háborúkról, uralkodókról, tőkéről és tőkékről, városokról és a vidékről, szegényről és gazdagról, a kőről, a napról, tavaszról és őszről. Egy történet, amiben népek és borok jönnek-mennek, ahol mindig sokat és jót esznek, isznak, ahol mindig az odaillő zene szól és a díszlet is tökéletes. Történet kultúráról és rólunk, emberekről. Emberekről, akik hisznek valamiben. Mi hiszünk a jó borban! „
Ez a Lakatos Péter üzletvezető által deklarált ars poeticája a Drop Shop-nak, a Jászai Mari téri techno-borbárnak, ahol naponta több mint 60 bort kínálnak, válogatva a világ legizgalmasabb borvidékeiről és Magyarországról egyaránt. Kínálatukban kiemelt szerepet kapnak saját kedvenceik, a champagne-ok, olasz, spanyol, magyar pezsgők, melyekből minden nap több mint egy tucat kóstolható. Pálinkáik közül pedig szintén bármelyiket megbontják.
 
De ami talán ennél fontosabb, az a vendéglátás milyensége. Minősége! A magam részéről: szeretem, ha van egy borlapon külföldi rajnai rizling vagy pinot noir, az se baj, ha a mainstream-ből. Ha van rá időm, és az előbbi módon lehetőségem is, mindig kikérek egy magyar furmintot vagy egy olaszrizlinget, pár(baj)ba állítva egy nem magyar rajnai rizlinggel. Ugyanezt szeretem megtenni egy magyar kadarkával és egy külföldi, de nem újvilági pinot-val. Vagy: magyar kékfrankos vs. osztrák kékfrankos. A Drop Shop-ban pedig erre abszolút van lehetőségem, de azért nem fogom itt  mostsulykolni: TÉRJENEK BE ÖNÖK IS!,
Drop Shop - A Nagy Olaszrizling Kóstoló borszponzora
mert szimplán csak meg akarom nekik köszönni, hogy az október 19-i, a Gerbeaud-házban tartott Nagy Olaszrizling Kóstolónk egyik vezetett mesterkurzusának (melyet Josef Schuller MW és Kielmayer Kristian AIWS tart) elvállalták a borszponzori szerepét.
Szóval a vendéglátás minősége. Csak, hogy pár elismerő szót is ejtsek róluk. A borbárok Pesten alapvetően olyan felszolgáló-gárdákkal rendelkeznek, amelyek színvonalban egy nemzetközi top mezőnyben is simán helytállnának. A Doblo bájos, épp csak húszéves felszolgáló-sommelier hölgyeinek őszinte mosolyától egyszerűen elolvadok, az Innio-s srácok vagányok és lazák, a közvetlenségük azonnal segít a vendégnek abban, hogy feloldódjon egy kemény munkanap után. A Drop Shop-ban meg egyfajta klasszikus (fegyelmezett, figyelmes, mértéktartó) vendéglátás folyik, ami a mostani helyeken, így ebben a formában baromi ritka. Amiben mindhárom hasonlít egymásra, az az irígylésre méltó felkészültség. De mégis, ha valamiben a Drop Shop érdemeit akarom hangsúlyozni, akkor az az, hogy Póta Richárd (képünkön) itt még azt is elmagyarázza a vendégnek, hogy húsz centinként milyen ásványok találhatók a szőlő gyökere mellett, amelyek visszaköszönnek a bor ízében. Úgy is mondhatnám: itt amolyan entellektüel, tudásgyarapító boroztatás folyik. Nem csak bort, egy félkönyvnyi információt is adnak. Persze, mindezt csak akkor, ha úgy mérik fel, a vendég ezt igényli. És a Drop Shop törzsközönsége, ahogy észrevettem, ezt igényli.
A Drop Shop nem titkoltan iszonyatos osztrák bor-fan. Ezért, aki most megy hozzájuk, kaphat egy mini továbbképzést Ausztria borvidékeiből, a mellé járó borokkal. Úgyhogy végül is tudják, mit: TÉRJENEK CSAK BE HOZZÁJUK! Mert ki tudja, meddig tartanak poharaztatós-borlapon ennyi ausztriai tételt.
Drop Shop - A Nagy Olaszrizling Kóstoló borszponzora
A képre kattintva megtudhat minden lényegest Ausztria bortermeléséről (fotó: www.dropshop.hu)
Sensitive contemporary design
Így lehetne jellemezni a Sütő Interior Architects Sütő Kata és Sütő László belsőépítész-házaspár stúdiójának szellemiségét, mely letette már a névjegyét a borbárok dizájnjának kialakítása terén. A Jászai Mari tér közelében található Drop Shop Borbár és Borkereskedés valamint a Szent István-bazilikával átellenben lévő DiVino Borbár beltereit ők álmodták meg. Az alkotópáros munkásságának vezérelve a személyre szabhatóságra épül; minden térrészlet-kialakítás és élettér-stratégia a térben elhelyezkedő, az azt használó ember alapvető igényeihez igazodik, melyek a következők: tisztaság, tágasság, logikusság, élhetőség. A cél az volt, hogy a e borbárokba belépve ezek az enteriőr-elvek érvényesüljenek és hassanak a fogyasztóra félreérthetetlenül. 
*
Winelovers borok az olvasás mellé