Egy olaszrizling is lehet olyan egészséges, mint egy vörösbor?

Borászportál
2013. október 16., 18:51


Egészség - A laikus és a tudományos közvélekedés egyaránt úgy tartja, hogy a vörösbor kedvezőbb hatással bír az egészségre, mint a fehér. Az amerikai Connecticut Egyetem kutatói - olasz kollégákkal együttműködve - azonban állatkísérletes modellben azt igazolták, hogy mindkét bor egyformán jótékony hatású.
Egy olaszrizling is lehet olyan egészséges, mint egy vörösbor?
 
A vörösbort azért tartják kedvezőbb hatásúnak, mert ennél a borféleségnél úgynevezett héjon áztatást alkalmaznak, szemben a fehérborral. Eddig úgy tartották, hogy a szőlő héja az, amelyik különösen gazdag kedvező hatású antioxidáns vegyületekben – írja a MediPress.
A kutatási eredmények szerint azonban a szőlőszemek húsa is éppolyan jótékony lehet. A vizsgálatok során kísérleti patkányokat három csoportra osztottak, és az egyik csoport szőlőhéj, a másik szőlőhús kivonatot kapott, míg a harmadik csoportot hagyományosan táplálták. Harminc nap után az állatoknál mesterségesen infarktust idéztek elő és megvizsgálták az elhalt szívizom kiterjedését.
A szőlőkivonattal táplált patkányok szívizom-elhalásának kiterjedése – függetlenül attól, hogy szőlőhéjat vagy húst fogyasztottak – sokkal kisebb volt, mint a normál étrenden tartott patkányoké.
„Noha természetesen további vizsgálatok szükségesek, hogy felderítsük az összes antioxidáns hatású anyagot a szőlő húsában, vizsgálatunk az első, amely igazolja, hogy a szőlő húsa is ugyanolyan kedvező hatású, mint a héja, azaz a fehérbor is jótékony hatású lehet a szívre” – áll az eredményeket bemutató tudományos közleményben.
 
Winelovers borok az olvasás mellé