Egyedi térkép az egri bortúrádhoz

Borászportál
2015. augusztus 05., 21:07


Ez történik, ha egy gasztrós és két borász összeül. Most már nem kell sokat gondolkodnod, ha Egerbe érkezel, hogy merre is indulj jó borokért, szállásért vagy minőségi fogásokért, mert elkészült egy ideális egri bortúra térképe.
Egyedi térkép az egri bortúrádhoz
Spontán - Naturális borok találkozója az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokon (Forrás: Facebook.com/Lelkifröccs)
Mindig jól jön egy újabb lépés a borvidéki összefogás erősítésére. Gál Veronikának, Bolyki Jánosnak és Csutorás Ferencnek is ez volt a célja a bortúra térképének elkészítésével. A megszületésének története, hogy Gál Vica, Jani és Csuti összeültek a Fúzióban. Janinak süti kellett, Csutinak fröccs és elkezdődött az öteletlés – meséli viccesen Gál Veronika, a Fúzió Bor és Élménycentrum üzletvezetője, aki nélkül nehéz lenne elképzelni a helyet.

Lássuk, hogyan is néz ki a térkép, amelyet Mészáros Pál készített!
 
Kattints a képekre a nagyobb méretért!
Egyedi térkép az egri bortúrádhoz
 
Egyedi térkép az egri bortúrádhoz
 
A borászatokat könnyen megtalálod, mert a térkép tartalmazza az elérhetőségeket és a fontos információk is, mint a nyitva tartási idő vagy a hely befogadóképessége. Ezen felül minden szereplőről pár érdekességet is megtalálsz, amely egyfajta kedvcsináló is. Ha pedig nem csak kóstolni szeretnél, akkor egyszerűen eljuthatsz az egri látnivalókhoz is a térkép segítségével.

Az ötletgazda három egri pincészet, a Bolyki Pincészet, a Gál Tibor Pincészet – Fúzió és az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok még arra is gondolt, hogy kényelmesen és biztonságban eljuss egyik helyről a másikra, így kedvezményes taxit tudsz hívni magadnak, amelynek telefonszámát egyből megtalálod a nyomtatott itineren.

Ha egy kis kalandra vágysz, akkor az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok UAZ terepjárójával is megteheted a körtúrát a pincészetek között, amelyet szintén baráti áron kínálnak a borászatok.

Azt gondoljuk, Egerben elindult egy fiatalos lendület mind a vendéglátásban mind a borászatok életében. Ez a szorgalmas, motivált zsibongás egyre több jó helyet, ötletet eredményez a városban. Fontos kihangsúlyozni, hogy mi azt szeretnénk, ha egy turista nemcsak a saját pincénket nézné meg, hanem elmenne a másikhoz is. Azt gondoljuk, hogy ez csak egy alapkezdeményezés, de jó sülhet ki belőle! – hangsúlyozta ki Gál Veronika.

Gál Tibor Pincészet – Fúzió Bor és Élménycentrum
 
Egyedi térkép az egri bortúrádhoz
Forrás: Galtibor.hu

A Gál Tibor Pincészetet a belvárosi Csíky Sándor utcában találod meg, ahol egy modern borbárban, a Fúzióban kóstolhatod meg ifjabb Gál Tibor tételeit. 2012 óta kisebb szortimenttel dolgoznak a borászatnál, a két egri házasításra (Egri csillag és bikavér) és a pinot noirra koncentrálnak. A pincészetnél 2014-ben megnyílt a Fúzió borbár, ahol magas színvonalú kulináris élményekkel gazdagodhatnak a vendégek.

Bolyki Pincészet
 
Egyedi térkép az egri bortúrádhoz
Forrás: Bolykipinceszet.hu

Egy régi tufabánya ad otthont a borászatnaka Losonczy-völgyben, ahol a pince mérete 500 négyzetméteres. Az óriási szikla látványa a bejáratnál elterülő diófával feledhetetlen. Széles skálán készíti borait Jani, a könnyed habzótól, az érett, koncentrált fehéreken át, a komoly vörösborokig mindenki megtalálja az ízlésének valót.

Almagyar-Érseki Szőlőbirtok (AÉS)
 
Forrás: Facebook.com/Lelkifroccs

2010-ben alapította a pincészetet dr. Csernus Imre, Csutorás Ferenc és Mészáros Péter. Eger észak-keleti részsén az Almagyar dűlőben található a birtok, ahol a kitűnő borok mellett a Venyige Spa várja a vendégeket. A szőlőültetvény közepén elterülő medence és kunyhók egyedi hangulatát élvezheted egy pohár Csutorás vagy AÉS borral a kezedben.
Winelovers borok az olvasás mellé