Érdemi viták, fajta védőbeszédek, a Borászok Borásza Díj idei jelöltjei

Borászportál
2022. február 03., 10:23


A március 4-i 10. Borkonferencia izgalmas, megreformált programmal jelentkezik. A szervezők gyorsítanak a tempón és az eddigieknél is jobban bevonják a résztvevőket az eseményekbe. 
Érdemi viták, fajta védőbeszédek, a Borászok Borásza Díj idei jelöltjei
A „jussunk dűlőre” alcímmel megrendezendő konferencia még inkább az interaktivitás, az érdemi viták és kóstolók irányába kíván erősíteni. Gyors, rövid, egymásra reflektáló előadásokkal, kóstolókkal, két kerekasztal-beszélgetéssel jelentkeznek, amelynek aktív részeseivé szeretnék tenni a hallgatóságot is. Hozzá lehet majd szólni, kérdezni, beleszólni a kerekasztal résztvevőinek vitájába. 

Az első beszélgetés az edukáció fontosságáról, különböző rétegeiről szól majd Czinki Tamás (Master Sommelier), Furják Andrea (a Borsuli vezetője), Horkai András (DipWSET, a CEWI alapítója és vezetője) és dr. Mészáros Gabriella (DipWSET., c. egyetemi docens, a Borkollégium társalapítója és oktatója) részvételével. 

A globális felmelegedés témakörében egy magyar és egy német szakértő nézeteit ismerhetjük meg dr. Lukácsy György (Egyetemi adjunktus, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) és prof. dr. Hans Reiner Schultz (elnök, Geiseinheimi Egyetem) jóvoltából. 

Talán az egyik legizgalmasabb programelem a „Fajta a zászlón” című kétrészes rapid előadássorozat és kóstoló lesz. Ennek keretein belül kétszer három borász mond „védőbeszédet” az általa szeretett fajta mellett. A fehérbor kategóriában Bodó Judit a furmint, Frittmann Péter az Irsai Olivér, Kovács Tamás pedig az olaszrizling mellett érvel majd. A vörösbor kategóriában Bott Frigyes a kékfrankosért, ifj. Heimann Zoltán a kadarkáért, Malatinszky Csaba pedig cabernet francért emel szót. Valóban érdekes csata lesz ez, annál is inkább, hogy a gyakorlat irányába is elmozdulnak itt a résztvevők, hiszen mindegyik tételt meg is lehet majd kóstolni az előadások alatt.
 
Érdemi viták, fajta védőbeszédek, a Borászok Borásza Díj idei jelöltjei

Hasonlóan érdekes programelem lesz az organikus magyar borok témaköre, amelyben Bukolyi Marcell, Gere Attila és Major Levente lép majd a színpadra, de izgatottan várjuk a chefek és sommelier-k rapid előadásait is, amelyre az Anyukám mondta, a Borkonyha és az Onyx szakembereit várják.
 
A 10. Borkonferenciát záró második kerekasztal a bor a turizmusban témakörét boncolgatja, amelyre olyan nagyszerű szakembereket kértek föl a szervezők, mint Bolyki János (borász, tulajdonos, Bolyki Pince), Gerendai Károly (kultúraszervező, üzletember, a Vinum Praemium Alapítvány kurátora), Könnyid László (turizmusszakmai vezérigazgató-helyettes és általános vezérigazgató-helyettes, MTÜ) és prof. dr. Szolnoki Gergely (Geiseinheimi Egyetem).
 
A www.aborkonferencia.hu oldalon is nyomon követhető a program alakulása, és minden további részlet és jelentkezési feltétel is megtalálható. Végül, de nem utolsósorban, ne feledjük, hogy az elmúlt években bevezetett hagyomány szerint ezen az eseményen hirdetik ki a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának névsorát, azaz itt ismerhetjük meg a Borászok Borásza díj idei jelöltjeit
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé