Íme az év legjobb borászának járó díj esélyesei!

Borászportál
2012. november 09., 16:23


TOP 5 - November 7-én késő este lehullott a lepel: a jelölések összesítése után egyértelműen rajzolódott ki az eredmény, ki lesz az idei Év Bortermelője díj öt legesélyesebb várományosa. Név szerint: Áts Károly, Borbély Tamás, Dúzsi Tamás, Gálné Dignisz Éva, Heimann Zoltán.
Íme az év legjobb borászának járó díj esélyesei!
 
Idén 22. alkalommal adják át hazánk legrégebbi és legrangosabb szakmai elismerését, az Év Bortermelője díjat. A tavalyi évhez hasonlóan számtalan borász, szakmabeli, étteremvezető, sommelier, chef küldte el javaslatát, valamint a borfogyasztók, borkedvelők egy jelentős része is jelölhetett – tájékoztatta lapunkat a Magyar Bor Akadémia.
 
Az eredményt nagyjából lehetett sejteni, hiszen az öt jelölt közül négyen tavaly is versenyben voltak már, ám az ötödik borász nagy meglepetést okozott. A tavalyi nyertes, Vida Péter helyett egy ifjú badacsonyi borász, Borbély Tamás jutott a döntőbe. Úgy tűnik egyre népszerűbb a fehér bor, és egyre kedveltebb a Balaton-felvidék, valamint a fiatal borászok is egyre inkább előtérbe kerülnek a hazai borpiacon. 
Lássuk, hogy kik azok a borászok, akik nagy izgalommal várják majd december 7-ét, amikor megtudhatjuk a választás végleges eredményét. Íme a névsor ABC sorrendben:
Íme az év legjobb borászának járó díj esélyesei!
 
Áts Károly, tősgyökeres Tokaj-hegyaljai. Kedves, mosolygós, nyugodt megjelenésének köszönhetően mindenki szívesen ismerkedik vele és boraival. A borkészítés mesterségét édesapjától tanulta. Mi sem bizonyítja jobban rátermettségét, elismertségét, mint hogy a Royal Tokaji Borászat róla, mint főborászról nevezte el egyik termékét (Áts Cuvée). Idén harmadik alkalommal került be az 5 legjobb közé.
 
Íme az év legjobb borászának járó díj esélyesei!
 
Borbély Tamás, az idei meglepetés, az eddigi legfiatalabb jelölt. Badacsonyban és országszerte is egyre többen ismerik nevét, családja borainak tüzes karakterét. Tudását édesapjától kapta, kitartó és határozott jellemét édesanyjától örökölte. A fiatalok lendületével, újítási vágyával, örökös jókedvével alkot egyre szebb és érdekesebb borokat, melyek nemzeti és nemzetközi viszonylatban is egyre sikeresebbek.

Íme az év legjobb borászának járó díj esélyesei!

Dúzsi Tamás, a Szekszárdon tevékenykedő koronázatlan „rozé királyunk” szintén már harmadik alkalommal került a döntőbe. Közvetlen, mosolygós, rendkívül elhivatott és mindemellett nagyszerű ember. Borai a világon mindenhol megállnák a helyüket, egyszerűen így kell csinálni. Ahogy õ is mondja: a titok az, hogy nincs titok.


Íme az év legjobb borászának járó díj esélyesei!

Gálné Dignisz Éva a Kunsági borvidék és Magyarország első és eddig egyetlen hölgy jelöltje. Már negyedik alakommal került az öt legjobb közé. Talán idén úgy határoznak az Akadémia tagjai, hogy egy kedves, őszinte mosolyú hölgyet tüntetnének ki figyelmükkel. Éva kitartó és alapos. Folyamatos minőséggel, újdonságokkal, szeretettel készült borokkal kápráztatja el rajongóit egész évben.


Íme az év legjobb borászának járó díj esélyesei!

Heimann Zoltán családjában már a 10. generáció foglalkozik Szekszárdon borkészítéssel, szőlőműveléssel. Hazai és nemzetközi borversenyeken számtalan díjat nyert boraival, melyek minősége tartós és töretlenül fejlődő. Rengeteget tesz a borvidékért, borász kollégáival közös márkát épít. Zoltán idén második alkalommal került a legjobb 5 borász közé.
 
 
A jelölt borászok a már hagyományosnak számító Borest a Bor Akadémián rendezvényen mutatkoznak be boraikkal november 30-án a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A boresten szabad borkóstolás, ízes, magyaros hideg falatkák, sajtok várják az érdeklődőket. A rendezvényről bővebben itt tájékozódhat.
A megmérettetés második fordulójában a Magyar Bor Akadémia tagjai döntik el szavazással, hogy az öt jelölt közül ki legyen 2012. Év Bortermelője. A sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhirdetésre december 7-én kerül sor.
Winelovers borok az olvasás mellé