Felkészültél már az új címkézési szabályokra?

Sztanev Bertalan
2023. február 16., 14:16


Decembertől megváltoznak a címkézési szabályok: újabb adatokat kell kötelezően megjeleníteni a palackokon. Egyelőre mindenki csak találgat, hogy fog ez a gyakorlatban megvalósulni.
Felkészültél már az új címkézési szabályokra?
Az Európai Unió az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt fektet a fogyasztóvédelemre, a fogyasztók helyes tájékoztatásának ellenőrzésére. Ez alól nem kivétel a borágazat sem. Az elmúlt időszakban több olyan új jelölési szabályt kellett alkalmazni, amelyek ennek a törekvésnek az érvényesülését szolgálják. Ilyen jelentős lépés volt egyes allergének jelölési kötelezettségének bevezetése, de
ide sorolhatók a 2023. december 8-tól alkalmazandó azon jelölési szabályok is, amely alapján a borászati termékek kiszerelésén jelölni kell az energiatartalmat, a tápértéket, az összetevőket, illetve valamennyi allergén anyagot.
Bizonyos adatokat a jövőben lehetőség lesz a csomagoláson kívül is jelölni, elektronikus úton.
 
A helyes fogyasztói tájékoztatás érdekében a tagállamoknak intézkedéseket kell hozniuk annak érdekében, hogy a címkézési, jelölési szabályoknak nem megfelelő termékek ne kerülhessenek forgalomba, vagy ha már forgalomba kerültek, akkor a nem megfelelően jelölt termékeket vonják ki a forgalomból. A forgalomba hozóknak ezért körültekintőnek kell lenniük a címke tervezésekor, elkészítésekor, hogy annak esetleges hiányosságai később ne legyenek akadályai a forgalmazásnak.
 
A címkézési szabályok betartása a teljes élelmiszer-előállításában komoly feladat. Az ágazati jogszabályok mellett horizontális jogszabályi követelményeknek is meg kell felelniük. Ezek a szabályok egyrészt uniós szintűek, másrészt a tagállami jogalkotásban is számos helyen megjelennek. A borágazat esetében a jelölési szabályok egy része ráadásul nem csak jogszabályokban, hanem az eredetvédett borászati termékek esetében a rájuk érvényes termékleírásokban találhatók. Ennek alapján tehát több szabály együttes követelményrendszerének kell egyszerre megfelelni.
 
A továbbiakban is várható a címkézési szabályok változása, ezt jelzik azok az ír jelölési kezdeményezések, amelyek kötelezik a forgalomba hozókat, hogy az Írországon belül, fogyasztóknak kínált alkoholos termékeken – így a borokon is – az alkohol egészséget veszélyeztető hatására történő figyelmeztető feliratokat és ábrákat helyezzenek el a címkén. Nem véletlen, hogy a bortermelő országok magas szinten fejezték ki tiltakozásukat ez ellen, annál is inkább, mivel az Európai Unió intézményeiben is volt már szó hasonló tervekről.
 
A BorÉRT Egyesület 2018-óta online formában elérhető, naprakész útmutatót tesz elérhetővé a borágazatra vonatkozó szabályozás helyes alkalmazásának elősegítése érdekében. Ezért a teljes borjogi szabályozást áttekintő felületet hozott létre, amely jól használható keresési lehetőséggel és tanácsadással is kiegészült. Az egyedülálló szolgáltatás indulása óta az útmutató a hegybírók munkáját valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem oktatóinak és hallgatóinak borjogi kérdésekben történő eligazodását is segíti. Most a BorÉRT Online Borjogi Útmutató új szolgáltatással kívánja segíteni a bortermelők, szakemberek munkáját. Az útmutató ezért a címkézéssel, jelöléssel kapcsolatos valamennyi szabály áttekintésére lehetőséget adó új modullal egészült ki. A jelölési szabályok helyes alkalmazását elősegítő fejlesztés a jogszabályokban található előírásokon kívül tartalmazza a termékleírásokban szereplő jelölési szabályokat is. Használatával a címkézés valamennyi eleme könnyen és gyorsan ellenőrizhető, annak érdekében, hogy a jelölési szabályok ismeretének hiánya többé ne legyen akadálya a forgalmazásnak.
 
A jelölés hatályos és jövőben alkalmazandó szabályaival a BorÉRT Online Borjogi Útmutató 2023. március 21-i délelőtti online jelölési workshopján, ahol a borászati hatóság és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa képviselője segítségével járják körbe a címkézés, jelölés kérdéseit. Az előadások mellett lesz lehetőség kérdésekre és hozzászólásokra is. Jelentkezés a workshop-ra.
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé