Felpörögni látszik a belföldi turizmus

Borászportál - MTI
2014. december 28., 11:20


Az idei év első 9 hónapjában a többnapos belföldi utazások száma 3,4 százalékkal 11 millióra nőtt, és a turisztikai fogyasztás összességében 10 százalékkal volt magasabb mint egy évvel korábban.
Felpörögni látszik a belföldi turizmus
 
A Központi Statisztikai Hivatal honlapján közzétett adatokból kiderül, hogy a belföldi utazások során a magyarok 226 milliárd forintot költöttek, ebből szálláshelyre 93 milliárdot, vendéglátó-szolgáltatásokra és élelmiszerekre, valamint közlekedésre 44 milliárdot.
A leggyakrabban rokonlátogatás volt a célja a rövidtávú utazásnak (53 százalék), valamint az utazással eltöltött idő harmada volt üdülés, szórakozás, pihenés vagy városnézés. Az igénybevett szállástípus így 57 százalékban rokonok által biztosított szállás volt. A kereskedelmi szálláshelyek között a szállodák voltak a legkeresettebbek.
A rövidtávú utazások során a fogyasztás körülbelül 109 milliárd forint volt, amely 18 százalékkal több, mint a tavalyi évben.  A növekedés elsősorban a szállásra fordított kiadások emelkedésének köszönhető. Egy turista egy nap alatt átlagosan 4500 forintot költött el, ami 10 százalékkal több az egy évvel korábbinál.
Négy és annál több napos belföldi utazások során 24 millió napot töltöttek el a belföldi turisták, amely 5,7 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. Az átlagos tartózkodási idő 7,4 nap volt. A legnépszerűbb úti cél a Balaton volt: itt töltötték az összes  idő 38 százalékát , 9,2 millió napot.
 
A kiadásokból szállásra 46, étkezésre 23, közlekedésre 14 százalékot költöttek az utazók.
Az 25-44 éves korosztály a 35 százalékát, a 45-64 évesek pedig a 27 százalékát tette ki a turistáknak.
Az utazások leggyakoribb célja a közép-magyarországi régió (4,4 millió nap), a Balaton (3,9 millió nap) és Észak-Magyarország (3 millió nap) volt.
A KSH adatai szerint, a lakosság jelentős része az év első kilenc hónapjában nem utazott sehova, 43 százalékban az anyagi lehetőségek hiánya miatt, további 20 százalék pedig egészségügyi okokra hivatkozva nem indult útnak.
Winelovers borok az olvasás mellé