Felújították a cserszegtomaji Festetics pincét

Borászportál - MTI
2014. április 09., 11:34


Látni kell - Étteremként és rendezvényhelyszínként működik majd a felújított Festetics pince; az 1842-ben épült cserszegtomaji épület több mint egy évtizede zárva volt. A kőből rakott, 530 négyzetméteres területű épület egykor a keszthelyi kastély borászata volt, vincellér- és présházként működött.
Felújították a cserszegtomaji Festetics pincét
 
A szocializmus idején a Hévíz és Keszthely közelségében elterülő település kultúrháza volt, de ÁFÉSZ-bolt is működött benne. A rendszerváltás után vendéglátóhelyként funkcionált, de a 2000-es évek elején bezárták az épületet – elevenítette fel a keddi avatón a Festetics-pince új tulajdonosa.
Halasi Tibor elmondta: családi vállalkozásban, mintegy 100 millió forintos beruházással vásárolta meg és újította fel a történelmi épületet, amelyhez 48 millió forint növekedési hitelt is felvett. Egész éven át nyitva tartó éttermet alakított ki, és rendezvények megtartására is alkalmassá tette a kőházat és pincéjét, amelyben egyszerre 350 vendéget is tud fogadni a jelenleg 11 dolgozót alkalmazó vállalkozás.
Az eredeti hangulatához közelítve, régiségekkel, hatalmas cserépkályhákkal rendezték be a háromszintes épületet. Udvarán két, csaknem 150 éves boronaház is áll, ezekben néprajzi gyűjteményt tekinthetnek meg a látogatók.
 
Winelovers borok az olvasás mellé