Fine dining, sétálva

Borászportál
2016. december 21., 20:20


A 2017 februárjában érkező Magyar Borok Bálja immár 12. alkalommal hirdeti: a jó bor táncba visz. A borszakma kiválóságai, fergeteges Michelin-csillagos fogások és hajnalig tartó tánc várja az év legkomolyabb boros eseményére érkezőket. És ehhez éppen elég kedvezményes árú sétálójegyet venni!
Fine dining, sétálva
A Magyar Borok Bálja vacsoravendégeit 2017-ben Ördög Nóra kalauzolja majd az est házigazdaként, de az igazi báli hangulat a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatóinak nyitótáncával kezdődik el. A különféle kategóriájú exkluzív belépőjegyek között akad azonban egy különösen izgalmas: a Bál sétálójegye. Michelin-csillagos fogásokat, népszerűbbnél népszerűbb italokat, és a kaszinót is kipróbálhatják a szerencsések, akik ilyenhez jutnak.
 
Már érkezéskor páratlan falatkákkal kápráztatja el a Costes Downtown Michelin-csillagos séfje, Tiago Sabarigo Magyar Borok Báljának résztvevőit, mégpedig tőkehal brandade-dal, amit avokádómousse-al tálal, és füstölt kacsamellel, melyet mustáros joghurttal kombinált. A kedvezményes árú, nettó 25.000 forintos sétálójegy welcome falatkái mellé exkluzív welcome italok is dukálnak, természetesen a legnagyobb összhangban az említett első két fogással:
 
  • Garamvári Szőlőbirtok Brut Nature (méthode traditionnelle pezsgő)
  • Garamvári Szőlőbirtok Evolution Rosé (méthode traditonnelle pezsgő)
  • Kamocsay Ákos Prémium Ihlet Cuvée 2015 (csendes bor: hárslevelű, chenin blanc, chardonnay)
 
Fine dining, sétálva
 
Ez pedig csak a kezdet! Miközben a sétálójeggyel rendelkezők is figyelemmel kísérhetik a bálteremben történteket a kivetítőkön, borokhoz hangolt háromfogásos, állófogadásos vacsora kerül felszolgálásra. Ebből kettőt a Budai Gesztenyés Nagyvendéglő séfje, a Manchesterben, New Castle-ban és Bostonban is bizonyított Parcsetich Ernő készíti el. A harmadik, záró fogás pedig a Zila Kávéház cukrásza, Farkas Vilmos által készített Quinoa szelet, melyet a Holdvölgy Pincészet 2008-as Tokaji Aszújával koronáz meg.
 
Az est alatt fellép Kiss Zoltán hegedűvirtuóz, valamint Nyári Károly és a Nyári lányok, de a legnagyobb sztár nevét egyelőre titokban tartják a szervezők. Tavaly Tóth Vera és Zséda voltak a húzónevek - idén talán Janicsák Veca, Rúzsa Magdi és Tompos Kátya lehet a befutó?! Az mindenesetre tuti, hogy a hajnalig tartó tánc során a talpalávalót a Night Cruisers Band szolgáltatja majd! Emellett összesen másfél millió forint értékű nyereményeket sorsolnak majd ki a tombolán, és a nyitott teraszon a komoly szivarkínálattal is megismerkedhetnek a vendégek.
 
Fine dining, sétálva
 
Ha ez mind nem lenne elég, a vacsora után 100 különféle bor kóstolására is lehetőség lesz a bálterem előterében, valamint a kaszinó rulett, póker vagy blackjack asztalát is bátran kipróbálhatják az érdeklődők! Emellett a sétálójeggyel rendelkező vendégek is találkozhatnak az év Gál Tibor Emlékdíjas borászával is, amit ezen az emelkedett estén fognak kihirdetni a szervezők. Most pedig következzenek az említett főfogások, a hozzájuk illő borokkal!
 
Hízlalt kacsamájterrine diógrillázzsal sós brióson, körte- és furmintredukcióval, hozzá Szepsy Hasznos Furmint 2013
 
Fine dining, sétálva
 
A bor halvány arany színű, illata intenzív, benne birs, dió és birsalma sajt és friss birslekvár. A kortyban a birsalma és az alma ízjegyeit citrusos savak teljesítik ki. A korty hosszú, krémes, telt, kitöltöli a szájat. A bor egyébként még fiatal, hosszan érlelhető lesz. És mindehhez tökéletesen passzol az étel - ami a séf magas szintű borkóstolási készségeit is igazolja! Bővebben a borról>>
 
Sűrű és krémes a máj, enyhén édeskés. Kis diógrillázs került mellé, de annál nagyobb élvezet az ízes ropogása! A körte- és a furmintredukció a bor citrusos savaira reflektál, a textúrák játékát feldobja a ropogós briós. Nagy élmény, beleszámolva az elmúlt évben az ország megannyi pontján, jobbnál jobb éttermekben elfogyasztott kacsamájterrine-ek bármelyikét!
 
Konfitált kacsacomb vargányás maceszroláddal, feketeribizli-eszpumával és vaníliás dohányjus-vel, hozzá Takler Kékfrankos Reserve 2013
Fine dining, sétálva
 
Intenzív a bor illata: rengeteg fekete bogyós gyümölcs, dohánylevél, szederlevél, és sok füst. A kortyban érett fekete szeder ízjegyei, kökény és áfonya, fekete ribizli, szóval minden, ami fekete bogyós. Sok étcsokoládés jegy mellé tódul karakteres - de nem túlzó - füstösség. Elegáns tanninstruktúra, a kékfrankos szólófajta szép demonstrációja. Bővebben a borról>>
 
A kacsamell vargányás és feketeribizlis körítéssel szépen reflektál minderre, a vaníliás dohányjus nyilvánvalóan az újhordós érlelésből származó jegyeknek szól. A maceszrolád kellemes, éppencsak a vaj és az alapanyag adja meg az ízét, és ez jól is van így, hiszen élményeket kapunk minden másból is a tanyéron és a pohárban is. Kérnénk még!
 
Az ültetett vacsora menüjéről, a fogások mellé felszolgált borokról, a különféle jegyekről és a teljes programról olvass bővebben a Bál honlapján, és siess: a jegyek száma ugyanis korlátozott!
 
Winelovers borok az olvasás mellé