Gordon Ramsay: Önző köcsögnek kell lenned

Borászportál
2012. március 04., 19:07


Sztárséf - Ars Poetica - Káromkodás - "Nem vagyok más, mint amilyen tíz éve voltam. Ugyanazok az értékek irányadók számomra. Természetesen, ma már fel kell idéznem jó néhány dolgot magamban, de szerencsés vagyok, hogy minden, amit csináltam, egy dolog körül forgott, az pedig az étel volt” – vall magáról a sztárséf.
Gordon Ramsay: Önző köcsögnek kell lenned
 
Mit jelent számodra a főzés?
- A főzés tulajdonképpen olyan, mint a szex. Ha maximalizálni akarod az élményt, akkor önzőnek kell lenned. A valaha volt legnagyobb önző köcsögnek kell lenned, hogy séf kabátot vehess magadra. Én önző vagyok a nagyszerű ízek és az élmény tökéletesítése terén és úgy gondolom, pont ez tesz engem ilyen rohadt jó séffé. Van valami igazán szexi a magabiztosságban, és a séf-lét legnagyobb részét rohadtul ez teszi ki. Magabiztosság, ugyanakkor finomság, kontroll, tudatosság, hév, előadás, vizuális hatás, éhség, elégedettség. A főzés teljesen olyan, mint a szex.
 

Miért használod annyit a „rohadt” szót?
- Mert ez egy szép szó. Amikor valakinek azt mondom, b…a meg, valójában arra gondolok, „kifelé vagy tűnjön el”. Egyenesen a tárgyra térek. Egyébként meg ne viccelj már, mindenki használ ilyen szavakat. Még a királynő is... az isten szerelmére. Az embereknek nem kellene ennyire prűdnek lenni.
A hajadnak nem kellene egy kicsit jobban tükröznie a korodat?
- Őszülök, így hajfestéket használok, ez az egyetlen engedményem a hiúság terén. De megint hozhatok egy jó példát: ránézek Rod Stewartra, a rohadt 66 évével, aki úgy gitározik, mintha nem lenne holnap, gyerekeket gyárt és képzeld, ő is festi a haját. Én miért ne tehetném? Nem érzem úgy, hogy el lennék kényeztetve, de foglalkozom magammal és a kinézetemmel. Hogy szedem-e a szemöldököm? Nem. Járok manikűröshöz? Nem. Befekszem a szoláriumba? Nem. A hajam az a pont, ahol meghúztam a határt.
Ramsay, az igazi köcsög...
 
Majdnem profi focista lett belőled fiatal korodban. Szeretnéd, ha az életed másképp alakult volna?
- Ez nagyon régen történt, amikor 17 éves voltam. Szerettem a focit és jó voltam benne. De még ha azt az utat választom is, mostanra már rég visszavonultam volna. Gondolom, esetleg futballedző lehetnék. Nagyszerű tanár vagyok és szeretek tanítani. De boldog vagyok, hogy megsérültem és inkább a főzéssel kezdtem el foglalkozni. Baleset volt, de az egyik legjobb, ami megtörtént velem az életem során.
Gordon Ramsay: Önző köcsögnek kell lenned
"Nagyszerű tanár vagyok és szeretek tanítani."
Bántana téged, ha úgy emlékeznének rád, mint a tévé üvöltöző séfjére?
- Hogy őszinte legyek, nem gondolok ilyesmire. Ugyanaz a fickó vagyok, aki mindig is voltam és leszek. Nem vagyok más, mint amilyen tíz éve voltam. Ugyanazok az értékek irányadók számomra. Természetesen, ma már fel kell idéznem jó néhány dolgot magamban, de szerencsés vagyok, hogy minden, amit csináltam, egy dolog körül forgott, az pedig az étel volt. Ha úgy fognak rám emlékezni, mint valakire, mint aki azt csinálhatta, amit szeretett, akkor a pokolba is, elfogadom.
Forrás: Playboy
Fordította: Kígyós Adrienn
Winelovers borok az olvasás mellé