GROW du Monde: olaszrizlingek világtalálkozója a Balatonon


2024. április 29., 09:58


Három éve indult útjára, de máris kilenc országban mozgatta meg a borvilág fantáziáját a GROW du Monde. A nemzetközi borverseny az olaszrizling, graševina, grašac beli, laški rizling, welschriesling, ryzlink vlašský borokat gyűjti össze – mindenki nevezze ezt a nagyszerű fajtát tetszése és hagyományai szerint.
GROW du Monde: olaszrizlingek világtalálkozója a Balatonon
A világ minden tájáról érkezett borbírák - köztük több Master of Wine és Master Sommelier - a legjobb és legautentikusabb borokat keresik, amelyek abból a szőlőfajtából készülnek, amelyben az alapítók és a szervezők régóta és rendületlenül hisznek. A GROW du Monde International Wine Challenge 2024-et idén május 29-én rendezik meg Balatonfüreden, a Hotel Vinifera Wine&Spa-ban. Minden magyar olaszrizlinget várnak a megmérettetésre!
 
GROW du Monde: olaszrizlingek világtalálkozója a Balatonon
 
Mitől más ez a borverseny? 
Egyrészt azért, mert nincs olyan megmérettetés, ahol kifejezetten a fajta kerül előtérbe. Másrészt, mert ez nem csak egy borverseny, sokkal inkább egy mozgalom, amely a fajtát szeretné minél jobban reflektorfénybe helyezni, bemutatni a lehetőségeit, összekapcsolni a termelőit, megmutatni a legjobb termőhelyeit.
 
A GROW egy mozaikszó, amely a Graševina, Olaszrizling és Welschriesling nevekből áll.  Az első GROW du Monde-t 2022-ben Péterváradon és Újvidéken (Szerbia), míg a tavalyi programsorozatot Kutjevóban és Eszéken rendezték meg (Horvátország). A GROW du Monde-nak idén május 28. és 31. között Magyarország, ezen belül a Balaton Borrégió ad otthont, de természetesen minden magyar olaszrizling házigazdaként tekinthet erre a versengésre. 
 
GROW du Monde: olaszrizlingek világtalálkozója a Balatonon
 
A GROW Balaton idén egy nagy lehetőség minden magyar olaszrizling termelőnek, nem csak a balatoniaknak, hanem mindazoknak, akik valamely magyar borvidéken lelkiismeretesen foglalkoznak ezzel a hagyományos fajtával, és hisznek a jövőjében. A verseny csak apropó a találkozásra, kapcsolatépítésre, fejlődésre, a láthatóság növelésére, esetlegesen az export piacok fejlesztésére is. A versenyre és a kísérőprogramokra 13 országból érkeznek neves boros szakemberek, köztük több Master of Wine és Master Sommelier is, de a legjelentősebb közép-európai szakmai médiumok vezető szerkesztői is eljönnek a Balaton partjára. 
 
Nevezni még lehet!
A GROW du Monde-ra még lehet nevezni, hat kategóriában várják az olaszrizlingeket a szervezők. A nevezési díj nettó 20.000 forint mintánként. Azon nevezések esetében, ahol háromnál több mintát neveznek ugyanabból a pincészetből, a nevezési díj nettó 16.000 forint mintánként. Online lehet regisztrálni az esemény weboldalán. A borokat a következő hat kategóriában értékelik: csendes fiatal borok (2023-as évjárat), csendes érlelt borok (2022 és idősebb évjáratok), édes borok, habzóborok, narancsborok és házasítások. A borokat bronz-, ezüst-, arany- és platinaéremmel jutalmazzák, az egyes kategóriákon belül a legjobb minősítésű borokat pedig a GROW du Monde trófeával díjazzák.
 
Végigkóstolni is érdemes! 
A díjátadó ünnepségre május 31-én kerül sor Balatonfüreden, ahol a nagyközönség sem maradhat ki a buliból, a világ legjobb olaszrizlingjeit a Kongresszusi Központban kóstolhatják meg, a GROW After rendezvényen. Erre jegyeket a jegy.hu oldalon lehet vásárolni 9900 forintos áron, de egy Brancs-közösségi kampány keretében exkluzívabb borokhoz is hozzájuthatnak az érdeklődők, támogatói jegyek vásárlásával.
 
GROW du Monde: olaszrizlingek világtalálkozója a Balatonon
 
"A GROW du Monde nemzetközi közösségi projekt. Aki szereti az olaszrizlinget, a Balatont és hisz a közösségi összefogásban, segíthet a borvilágot idehozni" - mondta el Győrffy Zoltán versenyigazgató. "Már egy alapcsomag vásárlásával is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az olaszrizling legjelentősebb nemzetközi közösségi eseménye idén májusban a Balatonon sikeresen valósuljon meg. Ráadásul aki adományoz, az velünk együtt kóstolhatja meg a legjobb közép-európai olaszrizlingeket!"
 
A GROW Balaton minden eddiginél jelentősebb összefogást hozott a szakmai szervezetek és lokális döntéshozók körében, ahogy több szponzor is az ügy mellé állt. A szoros költségvetés mellett a színvonal nem lehet kérdéses, európai szintű rendezvény érkezik idén május utolsó hetében a magyar tengerhez.
Winelovers borok az olvasás mellé