Ha létezne száraz aszú, biztosan ez lenne az!

(X)
2023. november 29., 12:28


Az AM-Tokaj pincészet szokatlanul innovatív, elegáns száraz boraik révén az egyik legizgalmasabb kézműves családi pincészetként működik ma Tokajban.
Ha létezne száraz aszú, biztosan ez lenne az!
Kölönleges tételük, az Absolutio (feloldozás) névre keresztelt, kizárólag kézzel szüretelt, 75% furmintot és 25% hárslevelűt tartalmazó száraz fehérbor, amelynek alapanyaga a Tokaji borvidék napsütötte déli-fekvésű történelmi lejtőjében, az ősi királyi Teleki dűlőben termett, és mind megjelenésében, mind beltartalmi értékét tekintve méltó tétel a karácsonyi ünnepléshez.
 
Ha létezne száraz aszú, biztosan ez lenne az!
 
Az Absolutio egy igazi nagyágyú: élénk és harmonikus savakkal, kerekségével, ásványosságával hódít, és aszalt gyümölcs aromáival édesget, még hosszan az első korty után is. Likőrös jellege, és nem mindennapi, 16% feletti alkoholtartalma misztikus bizsergést hordoz magában. Fehér vagy vöröshúsok mellé, de akár halakkal társítva is kiválóan feldobja a hétköznapokat, egyedisége pedig az ünnepek borává is teszi, sőt önmagában fogyasztva is maga az alkalom. Egy valódi hiánypótló a gasztronómiában: ha létezne száraz aszú, akkor az bizonyára az Absolutio lenne. Különleges komplexitású, mégis frissítő bor azoknak, akik igazi ritkaságra vágynak.
 
A pincészet több rangos díjat is magáénak mondhat: a 2021-es Danube Wine Challenge és a 2022-es VinAgora nemzetközi borversenyeken elért arany- és dupla-aranyérmek után a Berlin International Wine Competition 2023 megmérettetésen ismét dupla-aranyérmet kapott; emellett óriási sikerként könyvelhetik el, hogy a legjobb magyar borászat díját is hazavihették.
 
Az AM-Tokaj azon kevés termelők egyike, amely misebort is készít: az oltáriszentség vételével járó előírásokat teljes mértékben betartják. Ezen felül szőlészetük egy részén éjjel-nappal Mozart dallamaival kényeztetik a tőkéket: az Amadeus nevű tételüket kóstolva mennyei koncertet érezni a szánkban. Az igazán egyedi AM-Tokaj palackok mennyisége erősen limitált, melyek elsősorban az ínyenceknek készülnek.
 
Ismerje meg az AM-Tokaj izgalmas világát és kóstolja meg egyedülálló tételeit!
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé