Harmincra emelkedett az áldozatok száma Csehországban

Kokes János
2012. október 24., 18:27


Metil-alkohol-mérgezés - Harmincra emelkedett a metil-alkohol-mérgezés áldozatainak száma Csehországban - közölte pénteken a cseh rendőrség. Az újabb áldozat péntek délelőtt halt meg a dél-morvaországi Brünnben, kórházban, több mint kéthetes kezelés után.
Harmincra emelkedett az áldozatok száma Csehországban
 
További alkohol-mérgezéses halálesetet jelentettek az észak-morvaországi Opava kórházából is. "Ezt a halálos esetet egyelőre nem lehet biztosan a mérgezett alkohol számlájára írni, mert a boncolás eredménye még nem ismeretes" - jelentette ki Stepánka Zatloukalová, az országos rendőrparancsnokság szóvivője.
 
Elmondta, hogy az ügyben eddig 52 ember ellen emeltek vádat a hatóságok; közülük 25-en előzetes letartóztatásban vannak. Ha a bíróság megalapozottnak találja a vádakat, néhányan 20 év szabadságvesztést vagy életfogytiglant is kaphatnak. A héten a dél-morvaországi Drak likőrgyár ügyvivőjét vették őrizetbe, mert a gyár be nem jelenlett raktáraiban több ezer liter pancsolt szeszt fedeztek fel. Számos üvegnek a fele metil-alkoholból állt.
Metil-alkohol-mérgezések miatt a cseh kormány szeptember 14-én tiltotta meg a tömény szesz forgalmazását, s a döntés két hétig volt érvényben. A cseh lakosság nagy többsége a "prohibíció" feloldása után is nagyon óvatos, és ennek következtében a tömény szesz fogyasztása 30-40 százalékkal esett vissza. Ugyanakkor nagyon megnőtt a borfogyasztás.
A cseh kormány jelezte, hogy a jövőben szigorítani fogja a tömény alkohol gyártásának és forgalmazásának feltételeit. Tilos lesz például tömény szeszt árusítani a piacokon vagy az utcai kioszkokban.
Winelovers borok az olvasás mellé