Hihetetlen magyar siker a világ legnívósabb borversenyén

(X)
2022. június 14., 12:28


Kis híján nem is neveztek a nemzetközi borvilág egyik legjelentősebb borversenyére, végül - a magyar bor történetében először - olaszrizlinggel nyertek platina érmet. A Zelna borászat 2021-es Balaton olaszrizlingje egyedülálló sikert ért el a Decanter World Wine Awards-on.
Hihetetlen magyar siker a világ legnívósabb borversenyén
A Londonban megrendezett 19. Decanter World Wine Awards-ra idén 54 országból több mint 18 ezer tételt neveztek a borászatok. A 100 pontos zsűrizés során a 250 fős borszakértő bírálóbizottság kizárólag 95 pont felett adott aranyérmet, míg platinadíjjal az aranyérmeket újrakóstolva jutalmazták a legkiválóbb nevezőket. A platinaérmesek közé a balatonfüredi organikus borokat készítő Zelna Borászat 2021-es olaszrizlingje is bekerült, ami a teljes magyar borkultúra számára is hatalmas sikert jelent, hiszen magyar olaszrizling fajtabor először nyert ilyen magas szintű elismerést, ráadásul a zsűri a bor ár-érték arányát is kiemelte.
 
Hihetetlen magyar siker a világ legnívósabb borversenyén
 
"Az utolsó pillanatban döntöttünk, hogy egyetlen tételt mégis nevezünk a Decanter World Wine Awards-ra. A 2021-es Balaton Olaszrizlingünk korábbi nemzetközi borvesenyeken is szép eredményeket ért el, éreztük, hogy különleges tételről van szó, de ekkora elismerése gondolni sem mertünk"– mesélte Lukács Lilla, a Zelna borászat társtulajdonosa. 
 
Idén 54 országból minden eddiginél több, összesen 18 244-féle bort neveztek a nemzetközi borvilág egyik legmagasabb presztízsű borversenyére. A megmérettetésen Magyarország szinte összes borvidékéről több tucat borászat képviseltette magát és végül 4 platina-, 9 arany-, 57 ezüst- és 70 bronzérmet sikerült szerezniük. 
 
A Zelna Borászatot Lukács Lilla és férje, Barabás Barna 2014-ben alapították. Balatonfüred és Balatonszőlős környékén összesen 16 hektárnyi szőlőterületen gazdálkodnak. Fő fajtájuk az olaszrizling és a kékfrankos, melyet egyéb fajták is kiegészítenek. Boraikat három sorozatban készítik a BALATON kategóriában a nyári borok, a BIRTOK kategóriában komplexebb fajta és házasított borok, míg a DŰLŐ kategóriában a területenként szelektált olaszrizlingek és kékfrankosok kerülnek.  Már a kezdetek óta az organikus, természetközeli művelésre és borkészítésre törekedtek, 2018-tól álltak át minősített bio művelésre. 
 
Hihetetlen magyar siker a világ legnívósabb borversenyén
 
Az olaszrizling, a balatonfüredi termőhely és az ökológiai gazdálkodás együtt teremtette meg annak lehetőségét, hogy borászatunk a világ élvonalába kerüljön és ezzel méltó helyére emelje a borvidék és egyben Magyarország egyik legjelentősebb szőlőfajtáját. Ez hatalmas megtiszteltetés nemcsak borászatunknak, hanem az olaszrizlingnek is, amely megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk. Ez az elismerés egyúttal példa arra, hogy a boraink megalkotásánál sohasem minőségi, hanem kizárólag stílusbeli különbségre törekedtünk. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki segített bennünket és részt vett ebben a munkában.” – mondta el a díj elnyerése kapcsán Barabás Barna, a Zelna Borászat borásza és társalapítója.
 
A díjnyertes tételre már most óriási az érdeklődés, aki szeretne még időben hozzájutni pár palackhoz, az a borászat webáruházában és személyesen, a Zelna balatonfüredi borbárjában tudja beszerezni. 
 
Winelovers borok az olvasás mellé